Eğer dilimli şekilde kurutmak istiyorsanız cennet hurmalarını ince ince dilimleyin. Ardından meyveleri fırın tepsilerine aralıklı olarak dizin. Fırınınızı en düşük sıcaklığa, fanlı programda ayarlayın ve tepsileri yerleştirin. Bu şekilde yaklaşık 10-12 saat boyunca kurumaya bırakın.
Öncelikli olarak meyvelerin kabukları soyulur. Kabukları soyulan meyveler saplarından birbirleri ile temas etmeyecek bir şekilde iplere asılır. Asılan hurma iplerinin gergin olması gerekmektedir. Bol güneş alan temiz bir alana asılan yaklaşık 1 ay kurumaya bırakılır.
Kurutmak için seçtiğiniz cennet meyvesini ham olanlardan tercih etmelisiniz. Olgun olan cennet meyveleri kurutulamamaktadır. Kurutmak için seçeceğiniz yer çok önemli. Çok fazla güneş alan bir alanda kurutmamanız gerekir. Bulunduğunuz bölgenin hava nemliliği kurutma süresini bir aya kadar uzatabilir.
Cennet elması evinizde ki fırında kurutmak için, fırının derecesini 50 derecenin üzerine çıkarmamaya özen göstermelisiniz. Nemin dışarıya atılması için, fırının kapağını biraz açık bırakmalısınız. Eğer ki kurutmak istediğiniz fırın konveksiyonlu ise fırının kapağını açık bırakmanıza gerek yoktur.
İlgili 28 soru bulundu
Eğer dilimli şekilde kurutmak istiyorsanız cennet hurmalarını ince ince dilimleyin. Ardından meyveleri fırın tepsilerine aralıklı olarak dizin. Fırınınızı en düşük sıcaklığa, fanlı programda ayarlayın ve tepsileri yerleştirin. Bu şekilde yaklaşık 10-12 saat boyunca kurumaya bırakın.
Cennet hurması dipfrizde nasıl saklanır? Yaş hurmaların tazeliğini koruyarak uzun bir süre saklamak istiyorsanız mutlaka dondurucuda saklamanız gerekir. Dondurucudan çıkarttığınız yaş hurmanın yumuşamasını bekledikten sonra saklama poşetinden çıkartmalı ve sonrasında hurmaları ayırıp tüketmeye başlamalısınız.
Bu önlemler arasında hurmaları kapatmak veya kurutma elekleri satın alabilirsiniz. Sıcak bir fırında yaş hurma kurutmak isterseniz de hurmaları önce yıkayıp kurutmaya hazır hale getirip çürükleri ayıklamalısınız. Sonrasında fırının derecesini 66 dereceye ayarlamalısınız.
Kurumakta olan hurmalara kesinlikle hiç bir sinek konmaz, eğer sinek konduğunu görürseniz, çok dikkatle bakın büyük olasılıkla nemlenme olmuş ve küflenme başlamış demektir. Küflenmeye başlamış hurma çok kısa sürede ekşir ve bozulur, bildiğimiz kadarıyla bu aşamada meyveleri kurtarmanın bir yolu da yoktur.
Hurmaları yatay olarak yarım cm ( 0,50 cm) yatay olarak ince dilimleyin. Hurmaları fırın tepsilerinin üstüne yerleştirilmiş 2 tel ızgara arasında bölün. Merkez kuru görünene ve kenarlar kıvrılmaya başlayana kadar yaklaşık 1 veya 2 saat pişirin. Buzdolabında hava geçirmez bir kapta saklayın.
Cennet hurması içinde bulunan antioksidanlar, serbest radikallere karşı koruyucu süpürücü olarak işlev görürler, enfeksiyonlara ve zararlı hastalıklara karşı direnç geliştirir. Cennet hurması kabuğu, yaşlanma ile bağlantılı hasarlardan koruyan fitokimyasallar içerir.
Antraknoz hastalığının (Colletotrichumspp. -Mantar) oluşturduğu hasar sürgünlerde, yapraklarda ve meyvelerde görülür.Sürgünlerde, ortasında hafif bir çöküntü olan siyah lezyonlar oluşur.
Öncelikle hangi cennet hurması çeşidi kurutmak için uygundur, bu soruya şöyle cevap verebiliriz. Yukarıda belirttiğimiz üzere 1000'e yakın hurma çeşidi içerisinde, Türkiye'de en çok üretilen çeşitler, hachiya, rojo ve fuyu cinsleridir. Kurutmak için en uygun olanı hachiya cinsidir.
Kış mevsiminde yüksek besin içeriğiyle vücudun direncini arttırmaya yardımcı cennet hurması kurusunun faydaları ise şöyle sıralanabilir: Nezle, grip gibi mevsimsel hastalıklara karşı koruyucudur. Zengin lif içeriğiyle uzun süreli olarak tok tutar. Kilo verilme noktasında etkilidir.
- İlk olarak meyvelerin kabukları soyun. Kabuklarını soyduğunuz hurmaların saplarından birbirleri ile temas etmeyecek bir şekilde iplere asın. - Astıktan sonra hurma ipini mümkün olduğunca germeniz gerekiyor. İpi ayarladıktan sonra güneş olan bir yere asıp yaklaşık 1 ay boyunca kurumaları için bırakmanız gerekiyor.
Son olarak; eğer kurutulmuş cennet hurması tüketmek istiyorsak, doğru cins cennet hurmalarının henüz tam olgunlaşmadan dalından kopartılıp, kabuklarının soyulup, iplere ya da askılara asmak marifetiyle kurutulmalarının ardından tüketimi uygundur.
Kurutulmuş Cennet Hurması dışı neden beyaz? Cennet Hurması kurutma süresi 1-3 ay arasında değişmektedir. Cennet Hurmasının kuruması ile meyve şekeri yüzeye çıkarak beyaz bir tabaka oluşturmaktadır. Bu oluşan tabaka küf değildir.
Hava sıcaklığının 7 derecenin altına indiği zamanlarda ağaçlar kendisini korumaya alarak meyvelere besin elementlerini göndermemektedir. Bu yüzdende meyveler dökülür. Bu sebeple ihtiyaç duyulan besinler yaparak gübrelemesi yapılarak meyve dökümü önlenebilir.
Trabzon Hurması Kurusu | Kurutulmuş Trabzon Hurması 100 gr Uygun Fiyat 58,58 TL.
Fırında hurma kurutma
Hurmaları yıkayıp kuruladıktan sonra kenara alın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve hurmaları birbirine değmeyecek şekilde tepsiye dizin. Hurmaları, 60 dereceli fırında yaklaşık 4 saat pişirerek kurutabilirsiniz.
Hurmalarınızı yıl içine tüketmeyi planlıyorsanız eğer en iyi saklama yöntemi buzdolabında saklamaktır. Bir poşet içerisine koyarak hava almasını önleyebilirsiniz ya da kavanoz içerisine yerleştirdikten sonra buzdolabına kaldırabilirsiniz. Bu şekilde 1 yıla kadar saklayabilirsiniz.
İşte, cennet hurması nasıl dondurulur: Hurma, tek başına veya unlu mamullerde yiyebileceğiniz tatlı, lezzetli bir ikramdır. Çok fazla hurmanız varsa ve ziyan olmasını istemiyorsanız, hazır olana kadar birkaç ay dondurucuda saklayabilirsiniz.
Genellikle Batı'da Fuyu adıyla satılmaktadır. Çiğ olarak yenebilen hurma, kısa bir süreliğine sıcak suda bekletilerek de tüketilebilir. Hem meyve salatalarına hem de yeşil salatalara eşsiz bir lezzet kazandırır. Tatlı cennet hurmalarını tatlılarda da kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri