Yazın 2 - 3 saat güneşte kurutulabilir. Kış aylarında ise düşük dereceli fırında kurutabilirsiniz.
24 saat kalıpta duran sabun kalıptan çıkarılarak kurumaya bırakılır. Soğuk yöntemde sabunlaşma tamamlanamadığından sabunların uzun süre kurutulması gerekir. Kullanıma hazır hale gelmesi için sabunun nem değeri ortalama olan bir yerde 1 ay; fazla nemli bir yerde 2 ay kadar beklemesi gerekir.
Kalıplardaki sertleşen sabun daha sonra kesilerek kullanıma hazır hale getirilir. Bu işlemden sonra yapısında kalmış suyun ve alkali artıkların buharlaşması için birkaç hafta kurutulmaya bırakılır.
Sabun bazlarını küçücük bir su ısıtıcısının buharında bile eritebilirsiniz... Bazlar erimeye başladığında kaşıkla durmadan karıştırın. Sürekli karıştırmanız erime süresinde sabunların üzerinin katılaşmasını engelleyecek.
Örneğin 1000g zeytinyağından katı sabun yapmak için 0,1345 x 1000=134,5g Sodyum Hidroksit, jel sabun yapmak için 0,1906 x 1000=190,6g Potasyum Hidroksit ihtiyacımız vardır.
İlgili 24 soru bulundu
Doğal sabun hemen hemen her yağdan yapılabilmektedir. Doğal sabun en basit olarak yağ ve sıvılaştırılmış kostik bileşiminden oluşmaktadır. Bitkisel yağlardan sabun yapılabileceği gibi, hayvansal ve atık yağlardan da doğal sabun üretimi yapılabilmektedir.
Doğal sabun yapımında, bir kimyasal olan kostik yerine kül kullanabilirsiniz. Sabun yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler; kül ile birlikte bir yağ -tercihen zeytinyağı- ve bir miktar tuz. Bir de karıştırmak için tahta veya seramik kaşığa ihtiyacınız olacak. Sabunu dökmek için kalıplar da kullanabilirsiniz.
Yazın 2 - 3 saat güneşte kurutulabilir. Kış aylarında ise düşük dereceli fırında kurutabilirsiniz.
İkinci kostik maddemiz; "potasyum hidroksit” diğerinden tek farkı, ph değerinin daha farklı olmasıdır ama etkisi aynıdır; ikisi de kostik, yani aşındırıcı malzemelerdir. Ancak bundan yapılan sabun sertleşmez.
Kalıp sabunların çoğunun süresi iki ila üç yıl sonra dolar. Doğal veya el yapımı sabunların süresi, uçucu yağlar ve kokular küflenebileceğinden, bir yıl içinde kullanmak en doğru olanı.
Sabunlaşma aşamasının sonunda elde edilen sabun çeşitli yöntemlerle kurutulur. Bu aşamada sabunun içerisindeki fazla alkali sabundan uzaklaştırılır ya da sabun kurumaya bırakılarak alkalinin sabundan ayrılması beklenir. Sabun tam olarak kurumadan içerisine koku ve renk verici maddeler eklenebilir ve kalıplara dökülür.
Genelde böyle söylebiliriz doğal sabun hiç bir zamanen bozulmaz fakat zaman ile rengi, koku ve şekil değişir.
Sabun. Sabununuzu doğrudan duşunuzun akıntısına yakın tutmak raf ömrünü kısaltabilir. Su, kalıp sabunu kıracak ve kalıntı banyonuzda birikecektir. Sabunu saklamanın en iyi yolu, duşun dışında ve kurumasına izin veren delikleri olan bir sabunluktur.
Sıvı sabun, nemlendirici ekleme eğiliminde olduğundan katı sabuna oranla daha az kurur. Sabun ister sıvı olsun ister kalıp olsun, ellerinizdeki patojenlerin sayısını azaltır. Ellerinizi birbirine sürttüğünüzde bir sürtünme yaratmış olursunuz. Bu sürtünme, kiri ve mikroorganizmaları uzaklaştırır.
Köylülerin yapmış oldukları sabunlarda yapılan hile ve hatalardan bahsedeceğim. Fabrikasyon sabunları anlatmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum. En kötü köy sabunu ile karşılaştırılabilir olduğunu düşünmüyorum. Yaklaşık 1kg sabun elde edebilmek için 1kg civarında zeytinyağı kullanılması gerekmektedir.
Kalıp sabun : 18 ay - 3 yıl arası.Vücut şampuanları : 3 yıl.Banyo yağı : 1 yıl. Vücut losyonları : 3 yıl.
Doğal sabunla ilgili en çok merak edilen soruların başında doğal sabun nasıl anlaşılır sorusu gelmektedir. Doğal sabunlar içeriğinde hiçbir kimyasal kullanılmaz, rengi ve kokusu itibariyle doğal olduğu anlaşılabilir. Bu nedenle güvenilir üretim yapan yerlerin sabunlarını tercih etmek önemlidir.
Daha önceden sabunun ölçülerine göre hazırlanmış sabun kesme bıçağı yardımıyla enine ve boyuna eşit kalıplar halinde sabunlar kesilir ve üzerine kalıplar ters çevrilerek Şenköylüler mührü basılır. Sabuna vurulan mühür metalden yapılabildiği gibi ağaçtan da yapılabilir.
Sabun dediğimiz ürün aslında en anlaşılır şekli ile; yağ asitlerinin, bazik bir madde olan kostik kullanılarak, ısının manüpilasyonu ile, reaksiyonun hızlandırılıp, tuza ve suya dönüşmesi olayıdır. Burada elde ettiğimiz “tuz” sabundur. Kimyasal olarak sabun aslında tuzdur.
Dove sabunları, kuru bir yerde ve doğrudan güneş ışığından uzakta saklanmalıdır. Sabununuzu kullanmadığınız zamanlarda, sabunluk gibi bir kapta muhafaza edebilirsiniz.
Yeterince kuruduktan sonra 3 ila 6 ay yaşlandırılmak üzere özel oda sıcaklığında saklanır. Sabun yaşlanırken birkaç kimyasal değişikliğe uğrar. Sabunun serbest alkalin içeriği (sabunlaşma sırasında yağ ile reaksiyona girmeyen kostik) hava ile yavaş reaksiyona girmesi üzerine kaybolur.
❃ Islak şişe, Güneş altında bekletilerek kısa süre içerisinde buharlaşma yolu ile kurutulabilir. ❃ Sıcak hava üfleyen, fön makinesi gibi aletler kullanılarak buharlaşma yolu ile Islak şişe hızla kurutulur. ❃ Bunların dışında Islak şişe, sıcak bir ortama konulabilir.
Herhangi bir kokusu olmayan kostik, suda kolaylıkla çözünür ve sabun hissi uyandıran yumuşak ve kaygan bir çözeltiye dönüşür. Genellikle lavabo açıcı olarak kullanılır. Çıplak elle dokunulduğunda kaşındırıcı bir etkisi olan kostik, doğal olarak meydana gelmez ancak üretimi oldukça kolaydır.
Kostik soda nereden alabilirim? Sadece PCC'de! Sodyum hidroksit, tehlikeli özelliklerinden dolayı yalnızca özel mağazalardan, dağıtım noktalarından veya doğrudan üreticilerden satın alınmalıdır.
Genellikle Sodyum Klorür' ün elektrolizi sonucu %50′ lik çözelti şeklinde üretilir. Bu esnada Klor gazı da ortaya çıkar. Çözeltideki su buharlaştırıldığında ise katı haldeki kostik elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri