Hava sıcaklığının 7 derecenin altına indiği zamanlarda ağaçlar kendisini korumaya alarak meyvelere besin elementlerini göndermemektedir. Bu yüzdende meyveler dökülür. Bu sebeple ihtiyaç duyulan besinler yaparak gübrelemesi yapılarak meyve dökümü önlenebilir.
Trabzon hurması neden meyve döker? Eğer Trabzon hurmalarında dökülme oluyorsa ağaç aşırı meyve tutumu gerçekleştirmiş olabilir. Tozlanma veya döllenmenin olmaması, aşırı sulama veya kuraklık, bilinçsiz gübreleme, potasyum veya mangan eksikliği veya zararlılar sorun yaratıyor olabilir.
Hurma çekirdekleri nemli ortama ihtiyaç duyar. Bu sebeple çekirdeklerin ekildiği ortamın 8 hafta boyunca nem oranına dikkat edilmelidir. En güzel ve lezzetli cennet hurmaları, yüksek nemli havalarda yetişir. Havada ki nem oranının az olduğu alanlarda özel olarak sulama yapılırsa, verimli meyve elden edilebilir.
Trabzon Hurması Ağacının Özellikleri
-l Yüksek nemli ortamları sever. Bu bölgelerde kaliteli meyveler yetişir. Hava neminin az olduğu bölgelerde ise bol sulama yaparak iyi bir ürün alabilirsiniz. - Trabzon hurması bir diğer adı ile de cennet elması, genellikle rüzgardan zarar görmez.
Kurutmak için seçtiğiniz cennet meyvesini ham olanlardan tercih etmelisiniz. Olgun olan cennet meyveleri kurutulamamaktadır. Kurutmak için seçeceğiniz yer çok önemli. Çok fazla güneş alan bir alanda kurutmamanız gerekir. Bulunduğunuz bölgenin hava nemliliği kurutma süresini bir aya kadar uzatabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Eğer dilimli şekilde kurutmak istiyorsanız cennet hurmalarını ince ince dilimleyin. Ardından meyveleri fırın tepsilerine aralıklı olarak dizin. Fırınınızı en düşük sıcaklığa, fanlı programda ayarlayın ve tepsileri yerleştirin. Bu şekilde yaklaşık 10-12 saat boyunca kurumaya bırakın.
Fazla miktarda potasyum olan topraklarda da magnezyum alımı azalır ve noksanlık ortaya çıkar. Magnezyum noksanlığının belirtileri, ağacın meyveyle fazla yüklü olduğu yaz aylarında görülür. Noksanlık belirtileri, meyveli dallardaki alt yaprakların damar aralarının sararması şeklinde olur.
Dikimden sonra ilk 3 yılda ağaç şekli oluşturulabilir. Yaprak ve toprak analizlerine göre azotlu gübrenin 1/3'ü erken ilkbaharda, kalan kısmı nisan-mayıs ve haziran aylarında; potaslı ve fosforlu gübreler birlikte kasım-aralık aylarında uygulanmaktadır.
Trabzon hurmaları için en uygun toprak tipi orta ağır, organik maddece zengin ve iyi drene edilmiş derin topraklardır. PH'ı 6,5-7,0 olan topraklarda yetiştiricilik iyi sonuç verir.Bununla birlikte çok hafif topraklardan, çok ağır topraklara kadar değişik toprak tiplerine de uyum sağlar.
Nemli yerlerde iyi gelişme olanağı bulur. Yaşayış : Orman ve meyve ağaçlarının köklerinde çürüklük yaparak ağaçların ölümüne neden olur. Hastalığa yakalanan ağaçlarda sürgün oluşumu azalır, yapraklar sararır ve dökülür, sürgün ve dallar ölmeye ve kurumaya başlar, nihayet ağaçlar tamamen kururlar.
Yenilebilen bir meyve olan cennet hurması, ağaçta yetişir.
Cennet hurması bebeklere 6 aydan itibaren verilebilir. Cennet hurmasını cam rendede rendeleyerek bebeğinize yedirebilirsiniz. Sonraki aylarda çatalla ezmek yeterli olacaktır. 1 yaşından bebeğinize dilimleyerek verebilirsiniz.
Bakım şartları sağlanan Trabzon hurması fidanlarının ortalama ömrü 40-50 yıl olup yoğun yetiştiriciliği yapılan bölgelerde ise ekonomiye değer katan meyve çeşitleri içinde yer almaktadır.
Bir subtropik iklim meyvesi olan Trabzon hurması ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Bu meyve türü kışın yapraklarını döktüğü için daha serin bölgelerde özellikle Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri'nde yetiştiriciliğine rastlanmaktadır.
Mangan noksanlığı yaprak ve meyve dökümlerine sebep olur. Noksanlığında, meyve tutumundan hemen sonra yaprak gübresi tavsiye edilir. Demir noksanlığının belirtileri, genç yaprakların damar aralarının sararması şeklinde olur.
Trabzon hurmalarında dikimi izleyen ilk üç yıl içinde şekil budaması yapılır. Bu amaçla trabzon hurması budama değişik doruk dallı (modifiye lider), goble, palmet ve değişik telli terbiye sistemleri uygulanabilmektedir. Bunlar içinde en fazla değişik doruk dallı ve goble şekil budamaları uygulanmaktadır.
Yaş hurmaların tazeliğini koruyarak uzun bir süre saklamak istiyorsanız mutlaka dondurucuda saklamanız gerekir. Dondurucudan çıkarttığınız yaş hurmanın yumuşamasını bekledikten sonra saklama poşetinden çıkartmalı ve sonrasında hurmaları ayırıp tüketmeye başlamalısınız.
Hurma ağaçları kumlu, hatta killi toprakta bile yetişebilir. Ağaç kuraklığa tole- ranslıdır ancak çiçeklenme ve meyve verme döneminde bol suya ihtiyaç duyar.
Meyve ağaçlarında budama işlemi, genellikle kışın ağaçların dinlenme döneminde, havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgelerinde kış mevsimi çok soğuk geçmediği için, sonbaharda ağaçlar yapraklarını döktükten sonra da yapılabilir.
Buruk (kekre) olmayan çeşitler, buruk çeşitlere göre daha çok sıcaklık toplamına ihtiyaç duyar. Dalları gevrek olduğundan hasat döneminde şiddetli rüzgarlar dalları kırabilir. Orta ağır, organik maddece zengini, drenajı iyi, derin, pH = 6.5 - 7.0 ve kireç içeriği %20'den az olan topraklarda rahatlıkla yetişir.
Yeni sürgün oluşumunda ve meyve vermesine yakın zamanlarda sık aralıkta sulama ihtiyacı duyarlar. Aynı zamanda Trabzon hurması fidanları yaz aylarında sulanmadığı takdirde meyvelerini erken dökerler ve kalitesiz meyve oluştururlar. Meyve rengi yeşilden turuncuya döndüğü dönemlerinde ise sulama sıklığı kesilmelidir.
Cennet hurması ağacı genellikle kış aylarında yaprak döker. Kış aylarında yaprak döken cennet hurması ağacı soğuk kış şartlarına da uyum sağlayabilir. Cennet hurması ağacı genel olarak subtropik meyve türleri arasında en dayanıklı olanlarıdır.
Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir. Bu durumda kesinlikle çiçeklerinize besin takviyesi yapmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra toprak değişimi de yapabilirsiniz. Yetiştireceğiniz her çiçeğin su, ışık ve hava ihtiyacı çeşitlerine göre değişmektedir.
Hurma ağaçlarında yapmış olduğumuz Sunguard kaolin kili ve Delfin uygulaması başarılı olmuş durumda. Meyveler ekim ayı ortasında dahi tamamen yeşil durumda..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri