Zengin lif kaynağı olan cennet hurması, mide ve bağırsak sağlığını destekler. Kabızlığa ve ishale iyi gelir.
Tanenler ve polifenoller, sindirim sistemindeki enfeksiyonları azaltmada anti-mikrobiyal özelliklere sahiptir. Ayrıca cennet hurmasının lif içeriği, bağırsakların düzgün çalışabilmesi için floranın dengelenmesini sağlar. 6 gram kadar lif içeren bu meyve, günlük 24-25 gram lif ihtiyacının çeyreğini karşılamış olur.
Cennet hurması ağırlıklı olarak sağlık açısından faydalarıyla bilinen bir meyve olmasıyla birlikte aşırı tüketildiğinde alerjik reaksiyonlarının yanı sıra bağırsaklarda birtakım komplikasyonlara neden olabilir.
Hurma, yüksel lif barındıran bir meyvedir. Günlük beslenmede yeterince lif almak, insan sağlığı için gereklidir. Lif, bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlığa iyi gelebilir. Lif ayrıca, sindirim sistemini de fayda sağlayarak özellikle yemekten sonra yükselen kan şekerini dengeleyebilir.
Hurma, yoğun lif yapısına sahip bir meyvedir. 1 kase (100 gram) hurma, yaklaşık 8 gram lif içerir. Bitkisel lifler kabızlığın giderilmesine yardımcı olur; dışkı oluşumuna katkıda bulunan hurma, bağırsak hareketlerinin düzenli hale gelmesine yardımcı olarak sindirim sistemi fonksiyonlarını destekler.
İlgili 15 soru bulundu
Zengin lif kaynağı olan cennet hurması, mide ve bağırsak sağlığını destekler. Kabızlığa ve ishale iyi gelir.
Sindirimi ve bağırsak sağlığını iyileştirir
Sindirim sisteminin düzenli işlemesi karaciğer ve böbrek sağlığının da sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Düzenli hurma tüketimi, kabızlık sorununu çözerek, hafiflemesine yardımcı olmaktadır.
Cennet hurması kurusu içeriğindeki yüksek lif sayesinde mide ve bağırsak sağlığına iyi gelir. Kabızlığı önler. Mide ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. İrritabl bağırsak sendromunu engeller.
Yorgunluk ve stresi azaltan Trabzon hurmasının günde en fazla iki tane tüketilmesini tavsiye eden Uysal, zaman zaman bu meyvenin çok fazla tüketilmesine bağlı sağlık sorunları nedeniyle hastaneye başvuranlar olduğunu ifade etti.
"Lif oranının yüksek olması dolayısı ile kabızlığa karşı iyi geldiğinden de söz etmek gerekmektedir. Bir bardak suyun içerisine akşam konulan iki tane hurma, sabah aç karnına içildiğinde, kabızlık sorununu ortadan kaldırmaktadır.
Ancak çok fazla tüketildiği zaman bütün besinler gibi aşırı tüketmekten kaçınılmak gerekir. Cennet hurması fazla tüketildiği zaman içeriğindeki yoğun meyve şekeri sebebi ile şekeri çıkartabilir. Bunun ile beraber fazla tüketildiğinde bağırsak sağlığı için de iyi olmayan etkileri söz konusudur.
Cennet hurması fazla tüketildiğinde içeriğinde bulunan yüksek früktoz yani meyve şekeri nedeniyle şekeri yükseltebilir. Aynı zamanda yine fazla tüketiminde bağırsak sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler oluşturabilir.
100 gramında 3,6 gr lif içeriği ile lif açısından zengin gıdalar arasında yer alır. Lifli yiyecekler bağırsak çalıştırıcı oldukları için metabolizmayı hızlandırır. Erken doymayı sağlar. Tokluk hissinin daha uzun süreler hissedilmesine neden olur.
Uzmanlar, fazla cennet hurmasının karaciğer yağlanmasına, hazımsızlık, gaz, şişkinlik gibi rahatsızlıklara neden olabileceğini söyledi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.
Doğal şeker kaynağı hurma, günlük dozajını iyi ayarladığınız takdirde kilo aldırmaz. Hurmanın içeriğinde diyet lifi içeriği bulunmaktadır. Yani sindirim sürecini geciktirdiği için uzun süre tok hissetmenizi sağlar.
Hurma çekirdeğinin direkt ağız yolu ile yutulması tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Soluk borusuna kaçan hurma çekirdekleri nefes almayı güçleştirebilir. O nedenle hurma çekirdeği mutlaka öğütüldükten sonra tüketilmelidir. Bu çekirdekler öğütüldükten sonra kahve yapılarak tüketilebilir.
Cennet hurması, kabuğuyla birlikte yenilen meyvelerden biridir. Ancak meyve olgunlaştığında kabuğu sertleşir ve yenmesi zorlaşır. Cennet hurmasını kabuğunu soymak istiyorsanız, sıcak suya daldırıp çıkartın. Ardından maşa yardımıyla kabuğunu soyabilirsiniz.
Kış meyvesi olan Trabzon hurması kış aylarının başlangıcı kasım ve aralık aylarında yenebilir.
Trabzon Hurması Neden Ağzı Uyuşturur? Hurma cinsleri tatlı ve buruk şeklinde ikiye ayrılabilir. Trabzon hurmasının en güçlü içeriği olan tanen, olgunlaşmamış tüm hurmalarda mevcuttur. Bu sebeple olgunlaşmamış trabzon hurması tüketirken, ağız burkan bir tat alırız.
Trabzon Hurması Zararları
Trabzon hurması hazımsızlık sorununa iyi gelen bir besindir. Ancak tüketiminde aşırıya kaçınıldığında bu sağlıklı besin kabızlık problemine yol açabilir. Bunun yanı sıra mide asitleri ile etkileşime girebilir. Bu etkileşim sonucunda mide sorunları meydana gelebilir.
Cennet hurması, güçlü bir antioksidan olan C vitamini bakımından zengin bir meyvedir. C vitamini, serbest radikallerin hücrelere verdiği hasarı önlemeye ve vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur.
Trabzon (cennet) hurmasının zararları
Bu nedenle cennet hurmasını da tıpkı diğer her şey gibi ölçülü yemek gerekiyor. Ülser, gastrit, reflü gibi mide sorunları yaşayanların ve şeker hastalarının da doktorlarına danışmadan Trabzon hurması yememesi gerekiyor.
Muz, pirinç ve fastfood tüketimine ara vermek
Nişasta dışkıyı katılaştırıp kabızlığa neden olabilir. Yine kırmızı et ve fastfoodlar da yağ oranı yüksektir ve sert protein liflerine sahiptirler. Bu nedenle sindirim sisteminin bu tür gıdaları işlemesi daha uzun sürer.
Lif oranı oldukça yüksek olan hurmanın sindirimi kolaylaştırdığı bilinir. Yüksek lif oranı sayesinde hurmanın bağırsakları çalıştırması son derece önemlidir.
Ramazan ayında sofraların baş tacı olan “Hurma” oldukça sağlıklı bir tatlı alternatifidir. Ancak her tatlıda olduğu gibi diş sağlığınız için sizi tedirgin edebilir. Diş çürümesine neden olmaması için hurmadan sonra su için.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri