CENNET MEYVESİ ZARARLARI Her şeyeyararı olduğu kadar zararlıdaolan bu meyvenin fazla tüketilmemesi gerekiyor. Fazla tüketildiği zaman Ülser, Gastrit ve Reflü gibi hastalıklara neden olabilir.
Uzmanlar, fazla cennet hurmasının karaciğer yağlanmasına, hazımsızlık, gaz, şişkinlik gibi rahatsızlıklara neden olabileceğini söyledi.
Cennet hurmasında bulunan antioksidanlar, oksidatif strese karşı koyarak hücre hasarını yavaşlatmaya önlemeye destek olur. Oksidatif stres diyabet, kanser, kalp hastalığı gibi kronik hastalıklarla ilişkilendirilir. Antioksidan bakımından zengin cennet hurması tüketmek bu hastalıkların riskini azaltmaya yardımcıdır.
Uysal, şeker oranı yüksek meyveyi özellikle diyabet hastalarının dikkatli tüketmeleri gerektiğinin altını çizerek, "Belki ara öğünlerde tüketmeleri gerekir. Bunun dışında çok kullanıldığı takdirde reflü şikayetleri dediğimiz mide, bağırsak sisteminde bazen tıkanıklık, şişkinlik yapabilmektedir.
Yüksek tansiyon sorunu yaşayanlar için de birebir. Cennet hurmasının tansiyonu ve kolesterolü düşürme özelliği bulunuyor.
İlgili 33 soru bulundu
Cennet Hurması Zararları Nelerdir? Cennet hurması insan sağlığının korunması için oldukça önemli bir meyvedir. Ancak çok fazla tüketildiği zaman bütün besinler gibi aşırı tüketmekten kaçınılmak gerekir. Cennet hurması fazla tüketildiği zaman içeriğindeki yoğun meyve şekeri sebebi ile şekeri çıkartabilir.
Şeker Hastaları İçin Faydalıdır: Diyabet hastası olanlar açlık arzusuna eğilimlidir ve bu da çok sık görülür. Zengin lifli yiyecek olan cennet hurması açlık seviyelerini frenlemek için şeker hastaları tarafından tüketilebilir. Meyvenin kandaki şeker seviyesini de düzenlediği bilinmektedir.
Günlük bir adet cennet hurması tüketilmesi C vitamini ihtiyacının tamamını karşılar. Zengin A vitamini içeriğiyle de göz sağlığını koruyucu etkileri bulunur.
Fazla tüketime bağlı olarak oluşan hurmanın mideden tahliye edilemediği için yediği bölgede şişlik, gaz, iştahsızlık gibi şikayetlere neden olduğunu aktaran Prof. Dr.
Ramazan'a özel lezzetler arasında yer alan hurmanın böbrek hastaları tarafından dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Hurmanın içinde yüksek oranda yer alan potasyumun fazlalığı böbrek hastalıklarında ani kalp durmalarına neden olarak hayati tehlikeye yol açabiliyor.
Cennet hurmasının rengi olgunluğuna bağlı olarak değişiyor. Henüz olgunlaşmamış ve yemeğe hazır olmayan cennet hurmasının rengi açık sarı oluyor. Yeterince olgunlaşmış olan cennet hurmasının rengi ise kahverengi oluyor. Mevsiminde günde 1 tane tüketilen cennet hurmasının sağlık açısından inanılmaz faydaları var.
İnsan sağlığına pek çok yararı bulunan hurma çekirdeği özellikle öğütülüp tüketildiğinde sağlığı korur. Hurma çekirdeği emilerek de yenilebilir.
Trabzon hurması önemli bir lif kaynağıdır. 100 gram cennet hurması içeriğinde 3,6 gram lif bulunur. Zengin lif kaynağı olan cennet hurması, mide ve bağırsak sağlığını destekler. Kabızlığa ve ishale iyi gelir.
Çünkü tamamen olgunlaşmış bir Trabzon hurmasının 100 gramında yaklaşık 13 gram kadar şeker bulunuyor. Böyle yüksek bir oranda şekere sahip olduğu için de meyvenin açken yenmemesi tavsiye ediliyor. Bunun sebebi de tabii ki yine kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olması.
"Trabzon hurmasının uzun süre ve çok miktarda yenilmesi halinde mide içinde zamanla birikerek sindirilemeyen kitleler oluşturabilir. Özellikle şeker hastaları ve daha önce mide ameliyatı olan hastalarda bu durumla daha sıklıkla karşılaşılabilir.
2. Kalp sağlığını koruyor: Kan basıncını (tansiyon) dengeleyen ve kalp ritmini düzenleyen yaşamsal minerallerden biri olan potasyumdan zengin olan hurma, hiç kolesterol içermemesi nedeniyle kalp dostu besinler arasında yer alıyor.
Bu gruptaki çeşitlerin yakınında tozlayıcı özelliği olan bir çeşit varsa veya kendini tozlayabiliyorsa tozlaşma sonucunda meyvelerde çekirdek oluşur. Böylece meyve et rengi kahverengiye dönüşür ve kendine has, burukluğu olmayan tatlı bir meyve meydana gelir. Üç çekirdek bile meyvenin burukluğunu tamamen giderebilir.
C vitamini içeriği ile zayıflatır
Neredeyse bir portakal kadar içinde vitamin barındırır. Günlük C vitamini ihtiyacınızın %10'u karşılar. C vitamini yağ yakımını uyaran ve tetikleyen bir vitamin türüdür.
Çünkü şeker oranı yüksek bir meyvedir. Kalorisi yüksek bir besin olduğu için uzmanlar kilo problemi yaşayan kişilere tavsiye etmemektedir. Fazla tüketim gerçekleşirse göz ve baş ağrısı yaptığı söylenmektedir. Aşırı tüketimin yaratacağı bir diğer problem dalağa zarar verme ihtimalidir.
Cennet hurması, kabuğuyla birlikte yenilen meyvelerden biridir.
Ayrıca lif ve iyi yağ içeriğinin yüksek olmasından dolayı, kabızlık şikayetini ortadan kaldırarak, mide ve barsak sistemini rahatlatmaktadır.
Cennet meyvesinin vücutta yorgunluk ve halsizliğe neden olan kana karışan iltihabı yok etmesi dikkat çekti. Bunun ise kan tahlilinde direkt olarak çıktığının bildirilmesi dikkat çekti. Birçok insanın sevdiği meyve olan cennet hurmasının hiç bilinmeyen faydası ortaya çıktı.
Buna göre diyabetik bir kişi günde 3 adet hurma yiyebilir. 2002 yılında Nutrition Journal dergisinde yayınlanan bir çalışmada beş hurma cinsinin glisemik indeks yönünden diyabetikler üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Çalışma hurma tüketiminin öğün sonrası glukoz değişikliğinde azalmayla sonuçlandığını göstermiştir.
TANSİYON VE KOLESTROLÜ DÜŞÜRÜYOR: Yüksek tansiyon sorunu yaşayanlar için de birebir. Cennet hurmasının tansiyonu ve kolesterolü düşürme özelliği bulunuyor.
Tansiyonu dengeleyen ve kalp ritmini düzenleyen yaşamsal minerallerden biri olan potasyumdan zengin olan hurma, hiç kolesterol içermemesi nedeniyle kalp dostu besinler arasında yer alır. Güçlü bir antioksidan olması sayesinde kalbi zararlı bakterilerden ve mikroplardan koruyarak, damar tıkanıklıkları riskini düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri