Bakı'a defnedilenler arasında, Hz. Peygamber'in "benim ikinci annem" dediği Hz. Ali'nin annesi Fâtıma bint Esed ile süt annesi Halîme, Resûl-i Ekrem'in zevcelerinden başta Hz. Âişe olmak üzere Hafsa, Ümmü Seleme, Zeyneb bint Huzeyme, Zeyneb bint Cahş, Safiyye, Reyhâne ve Mâriye bulunmaktadır.
Hz. Hatice, yirmi beş yıl kadar süren mutlu bir evlilik hayatından sonra hicretten üç yıl kadar önce 10 Ramazan'da (19 Nisan 620) vefat etti ve Hacûn Kabristanı'na defnedildi.
Mescid-i Nebevi'nin doğu tarafında bulunan Baki Mezarlığını ziyaret etmek müstehaptır. Peygamber Efendimizi görme şerefine nail olan, sesini duyan, onunla namaz kılan ve İslâmiyet uğrunda hiçbir fedakârlıktan çekinmeyen on bin civarında sahabe bu mezarlığa defnedilmiştir. Hz.
Cennetül Baki, Mescid-i Nebî'nin bitişiğinde doğu. istikametindedir. Buraya ilk defnedilen. Peygamberimiz'in sütkardeşi “Osman b.
İlgili 43 soru bulundu
Aişe dahil hanımlarının, kızlarının, halalarının, 10 bin civarında sahabenin yattığı Cennetül Baki Kabristanı'na, kadınların girmesine izin yok.
Mekke'nin en eski mezarlığı. Câhiliye devrinden bugüne kadar Mekke mezarlığı olan ve Harem-i şerif'in yaklaşık 2 km. kuzeyinde Mescid-i Cin yakında bulunan bu yer, İslâm öncesi kaynaklarda ve ilk devir İslâm tarihlerinde Hacûn diye geçmektedir.
İbn Sa'd (ö. 230/845), kendi zamanında Medine ve Bağdat'ta Ebû Dücâne'nin torunlarının yaşadığını söylemektedir. Ebû Dücâne çok güçlü ve cesur bir insandı. Bununla gururlanır ve kendisine mahsus bir eda ile yürürdü.
Ehl-i sünnet âlimlerine göre en faziletli sahâbî Hz. Ebû Bekir'dir.
Ebû Bekir (ra)'in niçin sahabeler içinde en faziletli olduğunun bir sebebini görürüz. O da, onun iman ve teslimiyetteki yüksek keyfiyetidir. Allah ve Rasulüne (asm) sarsılmaz bağlılığıdır. Bunlar yanında onu sahabelerin ve ümmetin en faziletlisi yapan başka sebepler de vardır.
bütün malını bizim yolumuzda harcamıştır. Teala'nın cennetten kendisine hediye ettiği kefendir. sarılıyor,sonra Cebrail'in getirdiği kefene sarılıyordu. Böylece Hz.Hatice iki kefenle kefenlenmiş oluyordu.
Hz. Hatice, Hz. Peygamber'le evlenmeden önce iki evlilik yapmış ve iki eşini de kaybetmişti. Ölen iki eşi Mekke'nin ileri gelen ailelerinden olup ticaretle uğraşan zengin kişilerdi.
Peygamber Efendimizin dedesi, amcası, hanımı, çocukları ve birçok sahabinin kabirlerinin bulunduğu tarihi mezarlık Cennet-ül Mualla... Mescid-i Harem'in yaklaşık 1.5 km kuzeyinde yer alan bu mezarlık aynı zamanda şehrin tarihi mezarlığıdır.
Cennetü'l-Baki (Arapça:جنة البقيع), Medine'deki Müslümanların ilk mezarlığıdır.
Mekke'nin en zengin ailelerinden birine mensuptu. İslam peygamberi Muhammed ondan şu sözlerle bahseder: Mekke'de Mus'ab bin Umeyr'den daha güzel giyinen, daha yakışıklı ve nimetler içinde yüzen başka bir genç görmedim.
Aslen Yemen menşeli Kelb kabilesindendir. Hz. Peygamber'den sadece on yaş küçük olduğu halde evlâtlığı olmasından dolayı önceleri Zeyd b. Muhammed diye anılırdı.
İlk sahabe; kadınlardan Hatice, erkeklerden ise Sünnilere göre Ebu Bekir, Şiilere göre ise Ali'dir. Sahabenin önemli bölümünü, Mekke'de İslam'ı kabul eden ve daha sonra Medine'ye göç eden Muhacirler ve Hicret eden Mekkelilere kucak açan Ensar'dan oluşturur.
İnsanların en üstünü de Peygamber efendimizdir.
Hz. Muhammed (a.s.m)'in Hz. Cebrail (as)'den daha üstün olduğunu söyleyenlerin delillerinden biri de (a.g.e), şu hadis-i şeriftir: Ebu Said el-Hudrî'nin bildirdiğine göre, Efendimiz (asm) şöyle buyurdu: “Benim gök halkından iki vezirim, yer halkından da iki vezirim vardır.
Cenaze toprağa koyulurken
Meyyiti sağ tarafına yatırıp, yüzünün Mekke'ye çevirilmesi sağlanır. Meyyit toprağa indirilirken indirenlerin, “Bismillâhi ve alâ milleti resûlillah” cümlelerini söylemeleri müstehaptır. Bayanların toprağa indirilmesinde yakınlarının indirmesi tavsiye edilir.
Cennetül baki demek "Meşhur Medine Kabristanı" anlamına gelmektedir. Cennetül baki Kanunu Sultan Süleyman döneminde yapılmış olan bir mezarlıktır. Peygamber efendimiz tarafından mezarlık olarak kullanılması söylenmiştir.
1 Medine'deki Bakî Mezarlığı'nın Türkler arasında “Cennetü'l-Bakî” olarak anılmasından dolayı Mekke'deki bu mezarlığa da “Cennetü'l-Muallâ” denilmiştir. Burada müminlerin annesi Hazreti Haticetü'l Kübra (r. Anhâ)'nın mübarek kabirleri, sahabe-i kiram, tabiin ve salihinden birçok kimselerin kabirleri vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri