Kuran-ı Kerim'de ismi zikredilen 7 cennet meyvesinden birinin hurma olduğunu anlatan Bulut, nebat cinsinde insana en yakın meyvenin hurma olduğunu ifade etti. Bulut, "Hadislerde hurmaya yapılan vurgu hep dikkatimi çekti.
Son âyette de hurma ile birlikte nar, cennet meyveleri içerisinde sayılmıştır. Dolayısıyla nar iki dünyanın en güzel meyvelerindendir. Cennette genel olarak meyvelerden bahsedildikten sonra özel olarak hurma ve nar meyvesinden bahsedilmiştir.
Trabzon hurması, , Japon hurması, cennet hurması ya da Akdeniz hurması, yöresel adı ile ambe veya amme; abanozgiller (Ebenaceae) familyasından, Akdeniz Bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türü ve bunun meyvesine verilen ad.
Cennet Hurması Ağacı Latince İsmi
Türkiye genelinde daha çok Akdeniz Bölgesi'nde yetişen cennet hurması ağacının Latince ismi Diospyros Kaki olarak bilinmektedir. Çeşitlerine göre ağacın dallarında farklılık olan cennet hurması ağacı dik, yarı dik ve yayvan olarak bilinmektedir.
Trabzon Hurması Fidanı (cennet Elması)
İlgili 45 soru bulundu
BERNİ HURMA Lif oranı oldukça fazla olan Berni Hurma, çocuklara ve hamilelik ve emzirme dönemindeki bayanlara tavsiye edilmektedir. Peygamber Efendimizin (ASM) "Hurma çeşitlerinden en hayırlısı bernidir" buyurduğu söyleniyor.
Cennet elması olarak da bilinen Trabzon hurmasının yetiştiriciliği yaygınlaşıyor. Meyvenin en çok yetiştirildiği illerden biri olan Denizli'de bir üretici cennet elmasını kurutarak pazara sundu. Kurutulmuş Trabzon hurmasının kilosu 35 liradan alıcı buluyor.
Tuba cennette bir ağaçtır. Büyüklüğü yüz yıllık yer tutar. Ve cennet elbiseleri de onun tomurcuklarından yapılır. Marifetname'de ise şu şekilde bahsedilir: Hak Teala sidretulmuntehada büyük bir ağaç yaratmıştır ki, ona tuba ağacı derler.
Cennetteki yasak ağaç nedir? mitolojiye göre cennette iki yasak ağaç vardır biri , bilgi ağacı diğeri ise hayat ağacıdır. havva ile adem'in dokunduğu ağaç bilgi ağacıdır . hayat ağacını ise havva ile adem 'in bu hatasından sonra tanrı saklamıştır.
Zeytin tacını ifade etmektedir. Eski Yunan içerisinde olimpiyat oyunları kapsamında kazananlara verilebilen, zeytin ağacı dallarından veya yapraklarından elde edilen taçtır. Bir diğer anlamı ise Kuran içerisinde geçen Lina isminin anlamı ise hurma fidesi şeklinde olmaktadır.
Cennetin diğer ana arterleri şöyle: Kevser Nehri, Kâfur nehri, Tesnim Nehri, Selsebil Kaynağı ve Mühürlü Rahik nehridir. Efendimiz'in (sav) nehridir. Havuz olarak da teşbih edilir.
Kuşkusuz, cennette her lezzetin yanında cinsî ilişki de vardır. Kur'an'da kişilerin eşlerinden ve ayrıca hurilerden bahseden ayetler dolayısıyla bu tür ilişkiden de söz etmiş oluyor. Kur'an'da vurgulandığı üzere (30/Rûm, 21) karşı cinsler hayatlarını birleştirmekle bedenî ve ruhî tatmin bulmaktadırlar.
Kur'an'da ve hadis kaynaklarında, cennette domuzun olacağına ve onun etinin yenilip yenilmeyeceğine dair herhangi bir bilgiye rastlayamadık. Bunun ötesinde söylenecek sözler, sadece bir tahmin olacaktır. Bizim tahminlerimize göre, cennette domuz olmaz ve eti de yenmez.
Kuran-ı Kerim'de ismi zikredilen 7 cennet meyvesinden birinin hurma olduğunu anlatan Bulut, nebat cinsinde insana en yakın meyvenin hurma olduğunu ifade etti.
Kuran-ı Kerim'de meyve olarak hurma, üzüm, nar, zeytin, incir, muz ve kiraz geçmektedir.
Yasak meyve, insanların ilk yaratıldığında yasaklanmasına rağmen yedikleri meyvedir. Daha çok elma olarak bilinir; ancak İslam'da meyve olarak geçmemektedir. Daha çok, yapılan işin kötülüğüne (Tanrı'nın emrine isyan) dikkat çeken bir yaklaşım vardır.
Özetlersek; cennetin sekiz kapısı vardır: Salat, Cihad, Reyyan, Sadaka (Zekât), Hac, Af, Eymen (Sağ, mübarek) ve Zikir-İlim kapısı.
- Bu yasak, cennetin tenasül yeri olmadığına, bu yasak meyvenin içinde ise, başta cinsel dürtüler olmak üzere insanî duyguların ortaya çıkmasına yardımcı olan sırları barındırdığına, insanlık ailesinin devam etmesi için uygun bir zemin olan dünyaya yerleşmenin gereğine bir işaret sayılabilir.
Kuran'da geçen cennet çiçeklerini bazılarının adları şunlardır: Sidelya, Belinay, Dalya, Gonca, Sad-berg. Sadece çiçekler değil cennette birbirinden özel ve güzel başka bitkiler, ağaçlar da bulunmaktadır. Bu ağaçlardan birisi de Hz. Muhammed'in pek sevdiği sudan ağacıdır.
Bunlar, “Firdevs, Adn Cennet'i, Nâim Cennet'i, Daru'l-Huld, Me'va Cennet'i, Daru's-Selâm ve İlliyyûn'dur.” Bu tabakalardan her birinde, müminlerin yaptıkları iyi işler karşılığında girecekleri veya yükselecekleri derece veya mertebeler vardır.
Cennetin Kapılarının Anlamları
Cennetin kapıları Firdevs, Cennatün Naim, Cenneti Adn, Cennetül Meva, El Makamün Emin, Darül Huld, Firdevs, Darüs Selam olarak sıralanmaktadır.
Trabzon Hurması Neden Ağzı Uyuşturur? Hurma cinsleri tatlı ve buruk şeklinde ikiye ayrılabilir. Trabzon hurmasının en güçlü içeriği olan tanen, olgunlaşmamış tüm hurmalarda mevcuttur. Bu sebeple olgunlaşmamış trabzon hurması tüketirken, ağız burkan bir tat alırız.
Günümüzde Buruk olmayan, çekirdekli çekirdeksiz, depolamaya uygun, turuncu ve kırmızı renkler olarak ayrılan Trabzon hurması fidanlarının en çok tüketilen çeşitleri ise Hanna Fuyu, Hachiya ve Rojo Brillant olarak bilinmektedir.
İklim ve toprak yapısından dolayı dünyada en lezzetli hurmalar Medine, Bağdat ve Kudüs'te yetişmektedir. Hurma nerede yetişir sorusunun cevabından sonra ise hurma ağaçları ile ilgili kısmı açıklayalım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri