Cennette Korku ve Hüzün Yoktur Ağlama yok, gülmek vardır.
Cennette, kötü duygu ve düşüncelerin yeri yoktur. Dolayısıyla da insanlar, Cennette, başkalarına karşı kin ve nefret duymayacaklardır. Aksi olsaydı orası Cennet olmazdı. Bu Allah'ın bir lütfu olarak Cennetliklere ihsan edilmiştir.
Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurdu:
Cennette gece yoktur. Gündüzler vardır. İmam-ı Şaranî'nin âlimlerden nakline göre gündüzler arasında ise perdeler vardır. Perdelerin ve kapıların kapanmasıyla bir gündüz bitmiş, perdelerin ve kapıların yeniden açılmasıyla yeni bir gündüz gelmiş olur.
Cennet hayatında insanlar bütün sıkıntılardan ve insana sıkıntı verecek hasletlerden arındırılacaktır. Cennet nimetleri sonsuz olduğundan ve cennette bir sonraki anımız bir öncekinden daha güzel geçeceğinden, orada bir sıkıntı ve ülfet olmayacaktır.
Değerli kardeşimiz, Kuşkusuz, cennette her lezzetin yanında cinsî ilişki de vardır. Kur'an'da kişilerin eşlerinden ve ayrıca hurilerden bahseden ayetler, dolayısıyla bu tür ilişkiden de söz etmiş oluyor.
İlgili 30 soru bulundu
Kuşkusuz, cennette her lezzetin yanında cinsî ilişki de vardır. Kur'an'da kişilerin eşlerinden ve ayrıca hurilerden bahseden ayetler dolayısıyla bu tür ilişkiden de söz etmiş oluyor. Kur'an'da vurgulandığı üzere (30/Rûm, 21) karşı cinsler hayatlarını birleştirmekle bedenî ve ruhî tatmin bulmaktadırlar.
Ölümün kardeşi sayılan uyku da, Ahiret âleminde bir anlam ifade etmeyecektir. Cennette “Onlara orada hiçbir yorgunluk dokunmaz” 3 âyetiyle de ispatladığı üzere, hiçbir yorgunluk ve acizlik olmayacağı için uykuya da ihtiyaç duyulmayacaktır.
Allah'ın rızası dahilinde yuva kuran ailelerin, Cennette bir olmaları mümkündür. Kur'ân-ı Kerîm ve hadis-i şeriflerin beyânına göre; dünya hayatında kurulan âile hayatları, eşlerin her ikisi de Cennete liyakat kazanmaları halinde ebediyen beraber olarak kalacaklardır.
Cennette hiçbir üzüntü, sıkıntı olmadığı gibi, Cehennem'dekilerin pişmanlığı gibi bir pişmanlık da yoktur. Cennet'te monoton bir hayat da yoktur. Hayal bile edilemeyecek nice nimetler olacak, bunlardan alınacak zevk de her an artacaktır. Bunu, dünyadaki nimetlere benzeterek anlamak mümkün değildir.
Çünkü cennette üreme yok. Her türlü yiyecek de var ama boşaltım yok. Yani "her erkeğe iki huri" söylemi doğru değil... Aslında doğru da olabilir, çünkü cennette yasak yok.
Kaynaklarda görebildiğimiz kadarıyla, cennette söz konusu doğa olayları yoktur.
-Girin cennete size korku yoktur ve siz, mahzun da olmayacaksınız! “Şu Cennetlikler ise, 'Allah bunlara rahmetini eriştirmez' diye yemin ettiğiniz kimseler değil miydi?” Derken onlara da “Cennete girin,” denir. “Artık ne bir korku vardır size, ne de üzülürsünüz.”
- Cennet bildiğimiz manada hamilelik vs. yoluyla bir tenasül yeri değildir. - Dünyadaki gibi çocuk sahibi olma yoktur.
Evet insanlar birbirlerini tanıyacaklar; cennetlikse cennette, cehennemlikse cehennemde beraber olacaklar.
Yanı başkalarının sahip olduğu nimetleri kıskanmaktır. Bu kıskanma hem kıskanan kişiye hem de kıskanılan kişiye zarar verebilir. Onun için Allah bunu yasaklamıştır. Cennette imtihan olmadığı için kıskançlık ve benzeri duygularla da imtihan olunmaz.
Soğuk ve sıcak olmadığı gibi hastalık ve yaşlanmak da yoktur. Oranın nimetleri bitip tükenmediği, her insanın payına düşen yer dünyadan kat be kat geniş olduğundan cennette insanlar arasında savaşlar, didişmeler, kavga ve çekişmeler de söz konusu değildir.
1. Ehl-i Sünnet uleması, cennet ehlinin rü'yetullaha mazhar olacağına, gökte dolunayı görürcesine Rab Teala'yı gözleriyle göreceğine inanır ve bu hususta ittifak ederler. Allah'ın görülmesinin, cennet ehlinin mazhar olacağı en büyük nimet olacağı belirtilmiştir.
Bazı rivayetlerde insanın ahirette 33 yaşında olacağı bildirilmiştir. Ancak bu yaş ifadesi dünyanın yaşına göre değildir. Yani, nasıl bu dünyada insan en mükemmel yaş olarak bu dönemde bulunur. Onun gibi insan cennette, olması gereken en mükemmel durumda bulunacak demektir.
Gönderilen kitapların Cennet'te de okunacağı düşünüldüğünde Cennet'te tek bir dil değil birden fazla dilin konuşulacağı hatta bütün dillerin Cennet'te de devam edeceğini söylemek mümkündür. Ancak Cennet dilinin Arapça olacağıyla ilgili rivayetlerden hareketle Arapça'nın daha yaygın olacağı anlaşılmaktadır.
Cennet sonsuz bir hayatın yaşanacağı yer olması hasebiyle verilecek nimetler de sonsuz çeşitliliğe sahiptir. Cennetteki bir anımız bir önceki zamanımızdan daha güzel, verilecek nimet bir önceki nimetten daha farklı ve lezzetli olacak bu da insana sıkıntı, zorluk ve bıkkınlık getirmeyecektir.
Müfessirler, cennet ehlinden erkeklerin yaşının otuz üç olacağı hususunda neredeyse görüş birliği içerisindedirler, fakat kadınların yaşı, en-Nebe Sûresi 33. âyette yapılan niteleme (kevâiŅbe etrâbâ: göğsü tomurcuklanmış kız)61 sebe- biyle tartışma konusu olmuştur.
Kur'ân-ı Kerim ve hadis-i şeriflerin beyânına göre; dünya hayatında kurulan âile hayatları, eşlerin her ikisi de -cennete liyakat kazanmaları halinde- ebediyen beraber olacak ve karı-koca münasebetleri sonsuza kadar cennette devam edecektir.
Cennet Tanrı'nın sağında, cehennem solundadır.
Öyle ki, bu lezzetli elbiselerle Cennet ehli ve Cennet kadınları birer küçük Cennet hükmüne geçerler. Bu rivayet ve haberlerden anlaşılıyor ki, Cennette bedende olduğu gibi başta da sun'î kıyafet ve başörtüsü olmayacak. Ancak başa güzellik ve cazibe veren fıtrî bir kıyafet başta bulunacaktır.
Bunları hakkıyla yerine getirenler kulluğun en güzel mertebelerine çıkarlar. Ubudiyet, insanda daimî olarak bulunması gereken bir özelliktir. Bu yönden baktığımızda, insan için Cennette ibadetlerin farz olmadığını, fakat kul olduğumuz cihetle ubudiyetin devam edeceğini söyleyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri