CEO, COO, CFO, CIO, CMO & CTO Nedir? Üst düzey yöneticiler; şirketin stratejilerini kısa ve uzun vadeli olarak değerlendiriyor ve bağlı bulunduğu ekiplere liderlik yapıyor. CEO, CFO, COO, CIO, CTO ve CMO olmak üzere şirketin farklı birimlerinde üst düzey yöneticiler çeşitli görevler üstleniyor.
İngilizce açılımı “Chief Operating Officer” olan COO, şirkette CEO'dan sonra en yetkili yönetici olarak öne çıkıyor. CEO şirketin genelinden sorumlu olurken, COO şirket içerisindeki operasyonel faaliyetlerin yönetimini ve şirketin günlük iş akışının idaresini üstleniyor.
Üst düzey yönetici, bir kuruluşun en yüksek karar verme yetkisine sahip yöneticisidir. Üst düzey yöneticiler, genellikle işletme yönetimi, muhasebe veya benzer bir alanda eğitim almışlardır. Üst düzey yöneticiler, kuruluşun tüm işletme faaliyetlerini yönetir ve koordine eder.
CEO - Chief Executive Officer. İcra Kurulu Başkanı / Baş Yönetici. CFO – Chief Finance Officer. Mali İşler Müdürü
CIO (Chief Information Officer) şirketin teknolojik stratejisinden sorumlu olan kişidir.
İlgili 25 soru bulundu
CTO teknoloji altyapısından sorumlu durumdadır. CIO: Bilişim Kurulu Başkanı anlamında kullanılan bir terimdir. Kurumsal hedefleri destekleyen niteliğe sahip olan tüm BT ve bilgisayar sistemlerinden sorumlu durumdadır. Yeni teknolojilerin ve iş süreçlerinin başarılı bir biçimde dağıtılmasında görev üstlenir.
CEO, COO, CFO, CIO, CMO & CTO Nedir? Üst düzey yöneticiler; şirketin stratejilerini kısa ve uzun vadeli olarak değerlendiriyor ve bağlı bulunduğu ekiplere liderlik yapıyor. CEO, CFO, COO, CIO, CTO ve CMO olmak üzere şirketin farklı birimlerinde üst düzey yöneticiler çeşitli görevler üstleniyor.
CCO (Chief Communications Officer), kuruluşlarda iletişim stratejileri ve faaliyetlerinden sorumlu üst düzey bir yönetici pozisyonudur. CCO, marka bilinirliğini artırmak, hedef kitlelere ulaşmak, kurumsal itibarı güçlendirmek, kriz yönetimi yapmak, kurum içi iletişimi sağlamak gibi konularda faaliyet gösterir.
CSO, İngilizce Chief Security Officer kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır ve Güvenlik Bölümü Başkanıdır. CSO, güvenlik stratejisi ve programları geliştirerek uygular ve yönetir. Fikri mülkiyetin korunması ve iş operasyonları ile ilgili süreçlerin geliştirilmesinde liderlik yapar.
Genel müdürler ile CEO'lar arasındaki en büyük farklardan biri maaşlar. Çoğu kuruluş için CEO'lar, genel müdürlerden daha geniş bir yelpazede üst düzey iş görevlerine sahip. Bu nedenle, yüksek eğitimleri ve daha kapsamlı iş deneyimleri nedeniyle CEO'lar genellikle genel müdürlerden çok daha yüksek ücret alıyor.
Bir kişi veya bir grup insan tarafından kurulabilir ve birçok farklı şekil alabilir. Şirket sahipleri, üyeler veya hissedarlar olarak bilinir. Yasal statüsü, bir şirkete gerçek bir kişi ile aynı hakları verir; bu, bir şirketin borç altına girebileceği ve dava açabileceği anlamına gelir.
Üst düzey Yönetici Nedir? Bir şirkette karar alma mekanizmasının en tepesinde bulunan kişiler için üst düzey yönetici tabiri kullanılır. Genel müdür, genel müdür yardımcısı, CEO vb üst düzey yöneticiler arasında sayılır.
Yönetim tarzlarını geleneksel yönetim ve lider yönetimi olarak ikiye ayırabiliriz. Geleneksel yöneticiler otoriter, demokratik ve insancıl; liderler de otokratik, demokratik, bürokratik, karizmatik, durumsal, etkileşimci, organizasyonel, müteşebbis ve doğal lider gibi birçok türe ayrılabilmektedir.
Türkiye'de CEO unvanı çoğunlukla genel müdür ile eş anlamlı olarak kullanılsa da çok uluslu şirketlerde CEO, günlük yönetimi aktif olarak yürüten genel müdürden bir adım ötede, şirketin stratejisini, yatırımlarını ve icraatlarını yöneten en üst düzey yönetici olarak karşımıza çıkıyor.
Çalıştığı alanda tecrübe edinmiş kişiler terfi alarak CEO olur. CEO olmak için belli bir bölümden mezun olma şartı yoktur. CEO, genel müdürden üst seviyededir ve şirketin genel olarak bütün idari faaliyetleriyle ilgilenir. CEO kelimesinin açılımı chief executive officer şeklindedir ve kelime anlamı ise baş yöneticidir.
İngilizce adıyla “Chief Executive Officer”, yani CEO, en özet tabiri ile şirketin yönetimiyle ilgili en fazla yetkiye sahip olan yönetici pozisyonudur, ancak CEO şirketin sahibi veya kurucusu değildir. Şirketin sahibi olmadığı için bir CEO her zaman şirketin kurucusuna veya sahibine rapor vermek durumundadır.
CTO olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitimlerinden olan; yazılım mühendisliği, bilgisayar programcılığı, bilişim teknolojileri ve teknoloji ile ilgili bölümlerinden lisans eğitimi almak ve mezun olmuş olmak gerekmektedir.
Seçim sonucunda CSO tarihinde ilk kez kadın müdür görev aldı. Flüt sanatçısı Sibel Ayhan Bayer, 1 yıl boyunca CSO müdürü olarak görev yapacak. CSO tarihinin ilk kadın müdürü olan Sibel Ayhan Bayer, sanat hayatının 9 yaşında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Flüt Bölümü'nde başladığını söyledi.
Chief Operating Officer (COO): “Uygulayıcı Genel Müdür” olarak adlandırılabilecek bu unvan, “Genel Müdür” veya “Başkan” yerine kullanılan ve CEO (Chief Executive Officer) ile birlikte çalışan bir yöneticiyi ifade etmektedir.
C-Level, şirketlerde en yüksek düzey yönetici pozisyonlarını ifade eden bir terimdir. Bu pozisyonlar, şirketin stratejik yönünü belirleyen, üst düzey kararlar alan ve şirketin performansını denetleyen kişilerdir. C-Level pozisyonlarının en yaygın örnekleri şunlardır: CEO, COO, CFO, CMO, CIO, CHRO, CCO vs.
Manager: Manager denildiğinde fiilen işi yöneten, iş yapan kişileri direkt olarak kontrol eden yöneticileri anlamaktayız. Executive: Üst kademe yöneticiler için kullanılır. Manager'ın üzerinde bir kişidir. Başkalarına yön göstermek, strateji belirlemek gibi üst kademe işlerle ilgilenen kişilerdir.
10-15 kişilik şirketlerin patronları veya genel müdürleri kendine CEO diyor, şirketin kuruluşundan beri yanında çalışan finans müdürüne de CFO. Kısacası, şirketin küçük büyük boyutuna bakılmadan en üst seviyelerdeki müdürler C Suite'ten pozisyonlarına uygun olan unvanı (CEO, CFO, COO vs.) kapıyorlar.
CTO olmak için belirli bir bölüm veya dal okumak gerekli değildir, ancak genellikle bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, bilişim teknolojileri gibi teknik bir alanda lisans veya yüksek lisans derecesi sahibi olmak, CTO pozisyonu için faydalı olabilir.
CGO — (Chief Growth Officer) Genişlemeden sorumlu başkan olarak belirtilebilir. Şirketin iş sahasındaki gelişmelerinden, büyümesine kadar önemli ve stratejik rol oynayan bir unvana sahip diyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri