CEO, icra yetkilerini elinde bulunduran tüm yöneticilerin başıdır. İcrayı yönetir, yönlendirir, koordine eder. Yönetim kurulu nezdinde icrayı temsil eder; icra adına yönetim kuruluna hesap verir. Bu noktada, CEO'nun gerek şirket içinde gerek şirket dışında sahip olduğu başat role değinmek gerekir.
CEO Ne İş Yapar? CEO, bir şirket içerisinde bulunan tüm ekiplere liderlik eden kişi olarak öne çıkıyor. CEO; pazarlama, insan kaynakları, satış, finans, bilgi teknolojileri ve hukuk gibi şirkette bulunan tüm departmanlardaki değişiklikleri yönetiyor.
İngilizce açılımı “Chief Operating Officer” olan COO, şirkette CEO'dan sonra en yetkili yönetici olarak öne çıkıyor. CEO şirketin genelinden sorumlu olurken, COO şirket içerisindeki operasyonel faaliyetlerin yönetimini ve şirketin günlük iş akışının idaresini üstleniyor.
CEO olmak için belirli bir eğitim şartı yoktur çünkü farklı alanlarda görev yapan şirketlerde CEO olmak mümkündür. Fakat genelde İşletme Bölümü, İktisat Bölümü mezunları CEO olur.
Uzmanlar, CEO'luk pozisyonuna yükselebilmek için minimum 15-25 yıl arasında deneyim gerektiğini düşünüyor. Ancak bugün telekomünikasyondan perakendeye kadar pek çok hızlı büyüyen alanda, 15 yıl ve bunun altında deneyimle CEO olmuş profesyonellerin sayısı hayli fazla.
İlgili 21 soru bulundu
Özellikle CEO kavramının öneminin anlaşılmasıyla beraber, büyük deneyimlere sahip bireyler yüksek maaşlara çalışıyorken en düşük maaşları bile standartların üzerindedir. CEO Maaşları Türkiye'de 2023 yılı itibariyle en düşük 52.579 TL ila en yüksek 152.670 TL'dir.
eleman.net verilerine göre, CEO 2023 yılında ortalama 99.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda CEO , Ocak 2023 yılında ortalama 85.800 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 53.108 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Türkiye'de CEO unvanı çoğunlukla genel müdür ile eş anlamlı olarak kullanılsa da çok uluslu şirketlerde CEO, günlük yönetimi aktif olarak yürüten genel müdürden bir adım ötede, şirketin stratejisini, yatırımlarını ve icraatlarını yöneten en üst düzey yönetici olarak karşımıza çıkıyor.
Kelime anlam, Türkçe de baş yönetici olarak geçer. CEO olmak için belirli bir bölümden eğitim alma şartı yoktur. Bunun sebebi farklı alanlarda görev yapan tüm şirketlerde CEO ihtiyacının olmasıdır. Ancak genel olarak İşletme Bölümü ve İktisat Bölümü mezunları CEO için daha uygun olmaktadır.
bir şirkette en üst düzey yönetici, CEO (baş yönetici, Yönetim Kurulu Başkanı)…
CEO olmak için yazılı, değişmez kurallar olmadığı gibi belirli bir üniversitenin belirli bir bölümünden mezun olmuş olmak şartı da bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra, CEO olmak uzun ve zahmetli bir yolculuktur, çünkü özel gelişmiş yetenekler gerektiren bir iş pozisyonudur.
Bir kişi veya bir grup insan tarafından kurulabilir ve birçok farklı şekil alabilir. Şirket sahipleri, üyeler veya hissedarlar olarak bilinir. Yasal statüsü, bir şirkete gerçek bir kişi ile aynı hakları verir; bu, bir şirketin borç altına girebileceği ve dava açabileceği anlamına gelir.
Bu Kurul, CEO'yu atar. Bu CEO kaynak ayırmanın yanı sıra uluslararasılaştırmanın gelişimiyle yükümlüdür, Yönetim Ekibi'nin faaliyetlerine yol gösterir, Kurul ve sahiplerle iletişimi ve dış haberleşmeleri korur. CEO ise Yönetim Ekibi'ni atar ve rollerinin dağılımı ile çalışma modeline karar verir.
Genel müdürlerde ideal yaş 40-50 arası. CEO ise genelde 50-60 yaşlarında olunuyor.
Türkiye Sonuçları: 26. Küresel CEO Araştırması PwC'nin Ekim ve Kasım 2022'de 105 ülke ve bölgede 4.410 CEO, Türkiye'den ise 87 CEO'nun katılımı ile gerçekleştirdiği 26. Küresel CEO araştırmasına göre, CEO'ların yaklaşık dörtte üçü (%75) küresel ekonomideki büyümenin önümüzdeki yılda yavaşlayacağını düşünüyor.
Çünkü Türkiye'deki CEO'ların yüzde 52,8'i mühendislik mezunu. Onu, yüzde 25,6 ile işletme bölümü mezunları izliyor. Mühendis kökenli olmayı, bu alanda eğitim almış olan Sarkuysan Genel Müdürü Hayrettin Çaycı, şöyle anlatıyor: “Mühendislik eğitimi, kişide matematiksel bir düşünce sistematiği oluşturur.
[ "sE-(")E-O ] (noun.) 1975. chief executive officer.
Chief Operating Officer (COO): “Uygulayıcı Genel Müdür” olarak adlandırılabilecek bu unvan, “Genel Müdür” veya “Başkan” yerine kullanılan ve CEO (Chief Executive Officer) ile birlikte çalışan bir yöneticiyi ifade etmektedir.
CEO'lar ortalama 58 yaşında ve görev süreleri ortalama 7.2 yıl. Günde ortalama 11 saat çalışan CEO'lar günlerinin dörtte birini yalnız geçiriyorlar. Vakitlerini en çok, günlerinin yarısını alan toplantılar öldürüyor. CEO'lar günde 1.5 saat haber okuyor ve yaklaşık bir saatlerini sosyal medyada geçiriyor.
Gerçek manada bir CEO'nun hangi bölüm mezunu olduğunu hiç düşündünüz mü? Cevabınız evet ise bu araştırma sonucu tam size göre! Harvard Business Review'ın dünyanın en başarılı 100 CEO'su üzerine yaptığı bir araştırmaya göre, CEO'ların %24'ü mühendislik derecesine sahip.
CEO kimi zaman Genel Müdür ile eş anlamlı kullanılsa da, özellikle çok uluslu şirketlere bakıldığında CEO'nun genel müdürlerin müdürü olarak tanımlandığını görüyoruz. Özünde, CEO şirketin en üst seviyesinde bulunan tüm stratejik kararlarda son sözü söyleyen kişi, yöneticilerin yöneticisi.
Sabancı Holding CEO'su Celal Metin, Koç Holding CEO'su Bülend Özaydınlı ve Doğan Holding CEO'su Tufan Darbaz'ın, diğer yöneticilere fark attığı söyleniyor. Büyük bir holdingde CEO pozisyonunda olan yöneticilerin yıllık kazançlarının 450 bin dolar civarında olduğu biliniyor.
Buna göre, Volkswagen Group CEO'su Herbert Diess 2021'de 9.9 milyon euro maaş alırken, BMW Group CEO'su Oliver Zipse 8.75 milyon euro ve Mercedes-Benz CEO'su Ola Källenius da 6.1 milyon euro maaş aldılar. Renault ise, CEO'su Luca de Meo'ya 2021'de 4.7 milyon euroluk maaş ödemesi yaptı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri