TCK m.133'e göre, kişiler arasında aleni olmayan konuşmaların, konuşmanın taraflarının rızası olmadan kaydedilmesi suç teşkil etmektedir.
Telefon arama kaydedici özelliğini açmak için öncelikle Telefon uygulamasını açmanız gerekir. Ardından birisini arayın ya da gelen aramayı cevaplayın. Aramanızı kaydedebilmeniz için devam eden arama ekranı içerisindeki Kaydet butonuna dokunun. İşiniz bittiğinde kaydınızı durdurmak için Kaydı durdur seçeneğine dokunun.
Kişi hakkında daha önceden verilmiş bir mahkeme kararı varsa bu kişinin telefon kayıtları geçmişe dönük kayıt altına alınır ve geçmişe dönük alınabilir. Yani herhangi bir mahkeme kararı olmadan telefon konuşmalarının kaydı operatörlerde tutulmamaktadır.
Boşanma davasında telefon kayıtları talep edilebilmektedir. Ancak bu kayıtlar telefon görüşmelerinin içeriğini oluşturmayacaktır. Boşanmada telefon kayıtları süre, tarih, saat gibi bilgilerden ibaret olacaktır. Operatörler 5 yıl süreyle geçmişe dönük telefon kayıtlarını tutmakla yükümlüdür.
Geçmişe dönük telefon kayıtlarından ses, görüntü, video, mesaj hangisi olursa olsun talep edilebilmesi yasal şartlar altında mümkün değildir, ancak aile mahkemeleri bazen aranmış olan numara, aramanın tarihi, mesaj gönderilmiş numara ya da mesajın gönderilmiş olduğu tarihi delil olarak talep edebilmektedirler.
İlgili 21 soru bulundu
Eğer cep telefonu operatörleri, mahkeme kararı olmadan konuşma içeriğini kaydederse, TCK 132 hükümleri gereği Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal edecek ve buna yönelik yaptırımlarla karşılaşabileceklerdir. Özetle geçmişe dönük telefon konuşma kayıtlarının içeriği, konuşma kayıtlarından oluşmamaktadır.
Uygulamada özellikle aile hukuku, iş hukuku ve alacak davalarında ispat aracı olarak kullanılan Whatsapp yazışmaları ancak hukuka uygun şekilde elde edildiğinde delil olarak mahkemeye sunulabilmektedir.
TİB Başkanı Şimşek de, “Yönetmeliğe göre, GSM operatörleri kayıtları 1 yıl saklar. 1 yıldan fazla saklarsa da cezası yok.
Bir suç soruşturması sebebiyle geriye dönük olarak iletişimin genel tespiti yapılamaz ve şüphelinin tüm kayıtları incelenemez.
olayın ve davanın durumuna göre 7 – 30 gün arası herhangi bir sürede çıkartılabilir ve yetkili makamlara iletilir. HTS kayıtlarını Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu temin eder.
TCK'nin 5237 sayılı kararına göre " Özel Hayatın Gizliliğinin Korunması" kapsamında gizli çekilen ses kayıtları veya videolar suç unsuru sayılmaktadır Hukukun öngördüğü biçimde elde edilen kayıtlar mahkemelerce kabul edilir. Kayıt yapmadan önce konuşulan kişiye bu konuda bilgi verilmesi gerekmektedir.
Delil elde etmek üzere ses, görüntü veya video kaydı alan kişinin kendisi veya yakınları cinsel taciz, cinsel saldırı, hakaret, tehdit, iftira veya şantaj gibi insan onurunu zedeleyen bir suça maruz kalmışsa haksız saldırıyı önlemek amacıyla kayıt yapıyor olmalıdır.
Sanık, telefon konuşmalarının kendisine ait olmadığını söylerse, bu durumda ses kayıtları getirtilip dinletilerek sanıktan diyeceklerinin sorulması gerekir. Buradan rapor alındıktan sonra telefon konuşmalarının delil olarak değerlendirilmesi zorunlu bir işlemdir.
Telefon dinlenmesi sadece mahkeme kararı ile gerçekleşebilir ve geçmişe yönelik ses kaydının elde edilebilmesi mümkün değildir. Ancak sadece arama kayıtlarına ilişkin dekontlar gsm operatöründen istenip eşin sıkça yaptığı konuşmalara ilişkin numaralar tespit ettirilip bu yönde bir çıkarıma gidilebilir.
Mahkeme kararıyla mesaj dökümü aile mahkemesi tarafından tıpkı telefon dökümlerinde olduğu gibi mümkün değildir. İçeriğinin görülmesi mümkün olmasa da yine mesaj atılan tarihler ve saatler ile hangi numaralar ile mesajlaşma gerçekleştirildiğinin istenmesi mümkündür.
Telefon görüşmeleri ve arama kayıtları yasal olarak ve kayıtlı veri olarak GSM ile Telekomünikasyon şirketleri tarafından tutulmaktadır. Telefon görüşmesi ve arama kaydı ihtiyacı olan kişiler yasal yollar ya da kuruluş tarafından bunu temin edebilirler.
Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde savcı, hakim kararı olmadan 24 saat süresince izin verebilir. Bu sürede mahkeme kararı alınması gerekir yoksa tedbir derhal kaldırılır. Dinleme kararı çıkınca, yazılı olarak emniyete bildirilir. Emniyet görevlileri teknik aletleriyle birlikte telefon idaresine gider.
Savcılık dinleme kararı vermişse o zaman görüşmeler kaydedilir. Normalde ses kaydı çıkmaz. HTS de aranan numaralar, arayan numalar, baz istasyonu, görüşme süresi vb. dökümanlar çıkar.
Kapanmış olmasına rağmen kapanmasından 3-5 yıl geçse de bu içerikleri görmek istemek için hala eski sahibinden izin alınması şart mıdır ? Öncelikle geçmiş olsun. Kapatılan hattın yada farketmeksizin her hattın baz istasyon dökümleri alınabilir.
Bu mümkün değil. Operatörler sadece meta-veri saklarlar.
Seni arayan numara özel numara da olsa sadece bu operatör tarafından bilinir. Ancak mahkeme kararı ile tarih saat belirtildiğinde döküman olarak yetkili kişiler tarafından talep edilebilir. Dökümanda senin aradığın ya da seni arayan numarası açık olan aboneleri görebilirsin.
Whatsapp, yurt dışında yerleşik bulunan ve Türkiye'de temsilciliği de olmayan bir şirkettir. Bu sebeple whatsapp konuşma kayıtlarının savcılık marifetiyle çıkarılması mümkün değildir. Dolayısıyla boşanma davasında savcı kararı ile whatsapp yazışmaları çıkar mı sorusuna olumlu cevap vermek mümkün değildir.
Hat sahibi whatsapp konuşmalarına ulaşılabilir mi? telefon dökümanında whatsapp konuşmaları çıkar mi? Evet, eğer telefonunuz Whatsapp'a sürekli yedeklemeye yaptıysa ulaşabilir.
WhatsApp mesajlaşma ve haberleşme sisteminde mesajlar kullanıcının kontrolünde olduğu için iletimden sonra WhatsApp bunları sunucularında ve serverda tutmuyor. Bu nedenle de bu mesajların geçmişe yönelik olarak mahkeme tarafından temin edilmesi mümkün değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri