Yemek yerken, gezerken, bir şeyler izlerken, yatağa girip uykuya hazırlanırken yanımızdan ayırmadığımız telefonlar için uzmanlar, özellikle uyku sırasında en az 1 metre uzakta kalmak gerektiği konusunda uyarıyor; çünkü uyku sırasında telefonunuzu yakınınızda bulundurmak oldukça zararlı.
Telefon hemen yanımızdayken sağlıklı bir uyku geçirmemiz mümkün değil. Kaliteli uykuya geçilemeyince melatonin hormonu da az salgılanıyor ya da salgılanmıyor. Bu da bedenin direncini zayıflatarak kansere yakalanma riskini artırıyor.
Uyku sağlığını bozar.
Cep telefonları, yaydığı radyasyon ve ışık nedeniyle uyku sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratmakta. Uyuduğunuz ortamda cep telefonu varsa uykuya dalma süreniz uzar ve uyku kaliteniz bozulur. Buna bağlı olarak gün içinde uyku sersemliği yaşayabilir, kendinizi aşırı yorgun hissedebilirsiniz.
Uyurken, telefon açık bir şekilde yastık altında veya başucunda bulundurulmamalıdır. Telefon yatağın mümkün olduğu kadar uzak bir noktasına konulmalıdır. Bilgisayar başında günlük geçirilen süre 2,5 saati geçmemelidir.
Beyin dalgalarının etkilenmesi: Telefonla uyumak, beyin dalgalarını olumsuz etkileyebilir ve uyku kalitesini düşürebilir. Bu durum uzun vadede hafıza ve konsantrasyon problemlerine yol açabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Yemek yerken, gezerken, bir şeyler izlerken, yatağa girip uykuya hazırlanırken yanımızdan ayırmadığımız telefonlar için uzmanlar, özellikle uyku sırasında en az 1 metre uzakta kalmak gerektiği konusunda uyarıyor; çünkü uyku sırasında telefonunuzu yakınınızda bulundurmak oldukça zararlı.
EN AZ 10 SANTİMETRE UZAKDA BULUNMALI
Hemen hemen herkeste bulunan cep telefonun kullanımıyla ilgili de uyarıda bulunan Nazıroğlu şunları kaydetti: "Cep telefonlarında en az kulağımızdan ya da vücudumuzdan 10 santimetre uzaklıktaki mesafede bulunması faydalı olacağı gözükmekte."
Vücudunuz gevşemez ve böylede uykuya dalmanız güçleşir. İlerleyen saatlerde de cep telefonuyla uyuya kalırsanız cep telefonundan yayılan radyasyon beyin sağlığınızı olumsuz etkiler. Bunu alışkanlık haline getirirseniz ise sabahları uykusuz, yorgun kalkar, gün içinde hafıza ve konsantrasyon sorunları yaşarsınız.
10- Uyurken cep telefonları kapatılmalı, kapatılmayacaksa başucundan en az 1 m uzağa konulması önerilmektedir. 11- Cep telefonlarının hareketli araçlar içinde kullanılması ve taşınması önerilmemektedir.
Gece yatarken telefonu şarjda bırakmak bataryanın aşırı yüklenmesine ve ömrünün azalmasına neden olur. Dolayısıyla yatarken telefonunuzu şarjda bırakmak gibi bir alışkanlığınız varsa cihazınızın ömrünü uzatmak ve güvenliğini sağlamak için bu alışkanlıktan vazgeçmeniz gerekir.
Akıllı telefonlar, önemli oranda radyasyon yaymakta ve dolayısıyla, insan sağlığı için tehlike oluşturmaktadır. Bu durum, günün her anı için doğrudur, ama özellikle uyurken cep telefonumuzu yakınımızda bulundurmak uykuya dalmakta güçlük yaşamamıza,, kabus görmemize ve gece birkaç kez uyanmamıza neden olabilir.
Yapılan araştırmalara göre akıllı cihazlarla uykudan hemen önce fazlaca ilgilenen kişilerin uyku kalitelerinin düştüğü gözlemlenmiştir. Akıllı cihazlarda bulunan mavi ışığa fazla maruz kalmak uykuya dalmayı zorlaştırır. Mavi ışığın etkisiyle gözden beyne iletilen uyku sinyalleri bozulur.
Telefonunuzu günde bir saat kapatmak sağlığınızı artırabilir. Telefonunuzu yatmadan bir saat önce kapatmak, mutluluk ve zindeliği artırmak için basit bir müdahaledir. Telefonunuzu günde bir saat kapatmak aynı zamanda uyku kalitenizi ve cinsel yaşamınızı iyileştirir.
İyonlaştırıcı olmayan radyasyon doğrudan, DNA hücrelerine hasar verip kansere neden olacak kadar enerji taşımıyor. Ancak ABD Kanser Topluluğu'nun (ACS) web sitesinde yer alan uyarıya göre, cep telefonları beyin tümörü ve boyun ile baş bölgesinde diğer tümörlerin gelişme riskini artırabilir.
Çok telefona bakmak göz kızarıklığı, göz tahrişi, göz kuruluğu, ileri durumlarda bulanık görme, miyopide (uzağı görememe) ilerleme, göz kayması gibi göz problemlerine neden olabiliyor. Bunların yanı sıra sırt ağrısı, boyun ve baş ağrısı oluşumunun da temelinde çok telefona bakmak yer alabiliyor.
Uykusuzluk ya da çok uyuma gibi uyku sorunlarının en büyük sebebinin sınırsız ve kontrolsüz teknoloji kullanımı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, sağlıklı uyku için önemli tavsiyelerde bulunuyor: Yatmadan iki saat önce bilgisayar, cep telefonu ve tablet gibi elektronik aletlerin kullanımı bırakılmalıdır.
İpucu: Telefonunuzu sıcak tutun
Telefonunuzun uzun süre soğuk havaya maruz kalmasına engel olun. Kesinlikle arabada unutmayın. Cebinizde, çantanızda ya da paltonuzun cebinde taşıyın. Böylece cihazın pilini, ekranını ve elektronik parçalarını soğuktan koruyabilirsiniz.
Bu, arka planda çalışan, pil tüketen ve telefonunuzun performansını yavaşlatan uygulamaları tamamen kapatmanıza olanak tanır. Bu nedenle, telefonu haftada bir kez tamamen kapatmak en iyisidir.
UYKU KAYBI
Böylece uykusuzluğa ve uyku düzensizliklerine yol açıyor. Bu cihazların gece kullanılması uyku kalitesini düşürüyor. Bu da kilo alımına, yaşlı cilde, zayıf hafızaya, kalp hastalığına, depresyona, yavaş tepki süresine ve çok daha fazlasına neden oluyor.
Kitapta, batıl inanışlar ve ne amaçla yapıldıkları şöyle açıklandı:" Çıkarılan çorabı yastık altına koymak: Çorap yastığın altına konulup yatıldığında korkunç ve kötü rüyalar görüleceğine inanılır.
Günümüzde telefonun radyasyon yaydığı kısım genellikle eskiden antenin olduğu üst bölümdür. Bu nedenle telefona ne kadar yakın olunursa maruziyet de o kadar artmaktadır. Telefonu bu kadar yakından kullanmak doğrudan radyo frekansa maruz kalınması nedeniyle radyasyon önleyici kullanımı oldukça fayda sağlamaktadır.
“Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol.”
Eğer telefonunuzun sıcaklığı 90 dereceyi aşarsa cihazda kalıcı hasarlar oluşabilir. Bu yüzden cihazınızı 50-60 santigrat derece arasında tutmaya özen gösterin. İdeal telefon sıcaklık derecesi budur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri