Günümüzdeki telefonlar olsun, monitörler olsun, televizyonlar olsun ekranları 16 milyon renge kadar destekliyor. Evrende aslında sonsuz sayıda renk var. Fakat bunu dijital ortama indirgediğinizde sonsuz sayıda renk oluşturamıyorsunuz.
Renk Sayısı; Ekranın gösterebileceği en fazla rengi ifade eder.
RGB Renk Uzayında Gerçek Renk (True Colour) Kavramı: Günümüz monitörleri ve LCD paneller en yüksek renk ayar rında gerçek renk üretebilirler. Gerçek renk 32 bit ile ifade edilmesine karşılık, her bir noktacık yaklaşık 4.3 milyar değil; 16.7 milyon farklı renk alabilir.
68 milyar renkle POCO serisinde bugüne kadar görülen en çarpıcı renkli ekran. Renkler gerçekliğe daha yakındır ve doğanın güzelliğini yansıtır. Ultra canlı renkleri, daha keskin kontrastı ve zengin ayrıntılarıyla Dolby Vision deneyimine doyamayacaksınız.
LCD monitörlerin renk değerleri renk derinliği terimi ile tanımlanır. Bu değer kullanıcının görüntüleyebileceği renklerin toplam sayısını verir. En yaygın renk derinliği PC'lerde 8-bit (256 renk), 16 bit (65.536 renk), 24 bit (16.7 milyon renk). Gerçek renk veya 24 bit en sık kullanılan moddur.
İlgili 36 soru bulundu
10-bit renk derinliği, renk skalasını 16,8 milyondan 1,06 trilyon renge çıkarmakta. HD görüntü için, üretilen içeriğin REC-709 renk uzayı ile uyumlu olması ve genel olarak 8-bit derinliğe sahip olması yeterlidir. Yine de canlı yayın yapımcılarının 10-bit görüntü ile çalışmasının çeşitli sebepleri de bulunmaktadır.
6 bit - 262 bin renk. 8 bit - 16,7 milyon renk. 10 bit - 1,07 milyar renk.
Örneğin, HDR ile ilgili önemli kavramlardan birisi renk derinliğidir. Örnek olarak, son zamanlara kadar tüketici ekran teknolojisinin en üst seviyesini temsil eden kanal başına 8 bitlik renk derinliği, 16 milyon renk görüntülenmesini sağlar. Renk derinliği kanal başına 10 bite yükseldiğinde, sonuç bir milyar renktir.
Renk Sayısı; Ekranın gösterebileceği en fazla rengi ifade eder. Fotoğrafları gerçek renkleriyle görmek açısından önemlidir.
Yani 256*256*256 adet renk üretebilir ekranınız. Bu da 16 milyon küsur renk demektir.
Renk doğruluğu işinizin bir parçasıysa (fotoğraf ve video düzenleme veya dijital görüntülere dayalı tıbbi değerlendirmeler yapma) bir milyar renk size renk doğruluğu için en iyi şansı verir. İnsan gözü yaklaşık 10 milyon renk algılar, böylece 16,7 milyon renkli monitörde hiçbir şeyi kaçırmazsınız .
10 bit yaklaşık 1 milyar renk tonu demektir.
JPEG'ler piksel başına 24 bit depolar, bu nedenle 16 milyondan fazla renk görüntüleyebilirler.
Kırmızı, yeşil ve mavi renklerinin her biri de 256 renk değerine sahiptir. Yani her bir değer 256 farklı şekilde kullanılabilir. Bunu basit bir formülle anlatırsak: 256 X 256 X 256 =16.777.216 farklı renk elde edilebilir ki bu durumda RGB renk kodlarıyla sonsuz renk elde edilebilir ifadesini kullanmak yanlış olmaz.
Mesela kamera kalitesinden söz ederken telefon özelliklerinde gördüğümüz “f” yani diyafram değeri denen bir kriter var ki; bu da sizin fotoğraf çekerken ışığın sensöre ne kadar çok girebilmesini gösteren bir seçenek. “f” değeri rakamsal olarak ne kadar küçükse diyafram açıklığı da o derece büyük oluyor.
Bilgiler ve karşılaştırmalar. Yanlış:AdobeRGB renk uzayının içerdiği renklerin sayısı sRGB'den daha fazladır (%35). Doğru: 8 Bit'lik bir jpg dosyasında 256 farklı Kırmızı + 256 farklı Yeşil + 256 farklı Mavi renk vardır. Yani; 256 x 256 x 256 = 16,7 Milyon farklı renk.
Sonsuz renklerin olduğunu söylemek mümkündür. Ancak bu sonsuz renk 3 ana renkten oluşur. 3 ana renk vardır: Mavi, Sarı ve Kırmızı. 3 ana rengin karışımları ile ise ara renkler oluşturmaktadır.
İnsanlar sarıdan kızıla, beyazdan siyaha farklı ten renklerine sahip olabiliyor. Ten rengini belirleyen ise deride bulunan melanin pigmentinin türü ve miktarı.
Rengin değerleri(açıklık, koyuluk, ton) bir resimde odak noktası oluşturmak için kullanılır. Yandaki resimde; Beyaz rengin yanında kullanılan orta değer gri rengin nasıl koyu bir renge yakınsadığını, Siyah rengin yanında kullanılan orta değer gri rengin nasıl açık bir renge yakınsadığını görebilirsiniz.
Günümüzde 8-bit paneller yaygın olarak kullanılıyor, 8-bit 256 renge eşittir. Fakat pikseller 3 renkten oluşur; kırımız, yeşil ve mavi; 8+8+8=24-bit'e eşittir. Dolayısıyla 24-bit 16.777.216 renge eşittir, yani monitör özelliklerinde gördüğünüz; 8-bit ya da 16.7 milyon renk ibaresi bunu kastetmektedir.
4:2:2 de ise üst sıradaki pikseller ilk ve ikinci 2 li pikseller, 2 ayrı renge alt sıradaki 2 li pikseller ise 2 ayrı renge sahiptir. 4:2:0 'da ise ilk sıradaki 2 piksel altta ve üstte aynı renklere sahiptir.
Piksel: Ekranda kontrol edilebilen ve resimleri tanımlayabilen en küçük noktalara ki bu noktalar kare şeklindedir, bunlara piksel denir. Bir piksel kırmızı, yeşil ve mavi renklerin karışımından oluşur. Piksellerin sayısı ve renk derinliği resmin kalitesini belirler.
16 bit örnekleme 65.536 ayrı ses seviyesinden oluşabiliyor. 24 bit örnekleme ise bunun tam 256 katı, yani 16.777.216 ayrı ses seviyesinden oluşuyor. Muazzam bir fark bu. Yani ses çok daha geniş bir dinamik aralıkta tekrar canlandırılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri