Samsun'un Çarşamba Ovası'nda geleceğin gözde meyvesi aronya yetiştiriciliği yaygınlaşıyor.
Ülkemizde en fazla Akdeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir. Kışın yapraklarını döktüğü için, daha serin bölgelerde de, özellikle Karadeniz, Marmara ve Ege bölgelerinde yetiştiriciliği yaygındır.
Edirne'de yetişen “süper meyve”: Aronya hasadına başlandı - YouTube.
Aronyanın kök sistemi çok güçlüdür her türlü toprak koşuluna uyum sağlar; çoğu meyvenin dikiminin imkânsız olduğu arazilerde bile aronya dikimi yapılabilir.
Bunların dışında yine 2017 yılında başta Yalova olmak üzere Çanakkale, Samsun, İstanbul, Antalya ve Bursa'da küçük bahçeler kurulmaya başlanmıştır. 2018 ve 2019 yıllarında Kırklareli, Ankara, Bursa, İzmir, Çanakkale, Bolu, Trabzon, Giresun, Kırşehir ve Tekirdağ'da aronya bahçeleri kurulmaya devam etmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
Aronya fidanları, doğru bakım ve uygun şartlar altında, genellikle 2-3 yıl içinde ilk meyvelerini verebilir. Fidanın yaşına ve bakım durumuna bağlı olarak bu süre değişebilir. Tam verim dönemine ulaşması genellikle 4-5 yaşından sonra gerçekleşir.
Sıcaklık: Ejder meyvesi tropikal bir meyve olduğu için her iklim koşulunda yetiştirilmesi uygun değildir. Tam da bu yüzden ülkemizde Mersin ve çevresi başta olmak üzere Akdeniz ikliminin yaşandığı alanlarda yetiştirilir.
Küçük ölçekli bir bahçede üretim yapmasına rağmen gelirinin gayet iyi olduğuna dikkati çeken Tosun, şöyle konuştu: "Aronya yetiştiricileri, dekar başına Türkiye'de yetiştirilen diğer bitkilerin tamamından daha yüksek gelir sağlıyor. Şu anda kilosunun perakende satış fiyatı, yaş olarak 120 lira, kurusu ise 380 lira.
Ortalama tam verim bakım koşullarına göre değişmekle birlikte 5-15 / bitki' dir yani 1500-3000 kg/da' dır.
Aronia meyvesi yani diğer adıyla Rus yaban mersini, dünyada pek çok alıcısı bulunan oldukça şifalı ve sağlıklı bir meyvedir. İçeriğindeki pek çok antioksidan içeriği ile vücudu temizleyen Aronia meyvesi, aynı zamanda yaşlanmayı geciktiriyor ve kanser oluşum riskini önemli ölçüde azaltıyor.
Aronya bitkisinin dikimi, genellikle tohum yöntemi ile yapılır. Aronya bitkisinin tohumları, toprağa düzgün bir şekilde yayılır ve toprağın üzeri hafifçe örtülür. Tohumların çimlenmesi için yeterli nem oranının sağlanması gerekir. Aronya bitkisinin tohumları, ortalama olarak 5-10 gün içerisinde çimlenir.
Aronya tohumlarının doğal olarak çimlenmesi için soğuk döneme ihtiyaçları vardır. Bu nedenle tohumları stratifikasyon adı verilen soğuk döneme alma işlemine tabi tutmalısınız. Bunun için nemli bir ortamda tohumları paketleyin (nemli torba veya torf içinde) ve buzdolabında yaklaşık 2-3 ay boyunca tutun.
Aronya meyvesi, chokeberry adıyla da bilinen gülgiller familyasına ait olan bir çalı bitkisidir. Yüksek antioksidan ve pek çok vitamin içerdiğinden dolayı sağlığa olumlu etkileri sayesinde “süper meyve” olarak adlandırılmaktadır.
Trabzon'un Akçaabat ilçesinde üretimi yaygınlaştırılan ve halk arasında 'süper meyve' olarak anılan aronya; vitamin, mineral ve lif bakımından zengin, antioksidan içeriği en yüksek kültür meyvelerinden biri olarak biliniyor.
Löseminin Önlenmesindeki Rol: Aronya Yaprakları
Aronya yaprağının ekstraktında bulunan polifenol bileşiklerinin etkisine bağlı olduğu düşünülen insan lösemi hücre hattı, HL60 hücresi ve insan promiyelositik lösemi hücrelerinin ölümünde rol oynadığı bilinmektedir.
Karadeniz Bölgesi'nde türler bakımından bakıldığında kivi, ceviz, Trabzon hurması, fındık, çay, kiraz, mandarin ve kestane türlerinin üretim alanında; çay, üzüm, kiraz, limon, Trabzon hurması ve mandarin de ise üretim miktarında çok belirgin olmamakla birlikte artış görülmektedir.
Çelik dalları, hazırladığınız toprak karışımına dikin. Dalları yaklaşık 2-3 cm derinliğe gömün ve toprağı sıkıştırarak köklerin sağlam bir şekilde yerleşmesini sağlayın. Ardından, fidelerinizi hafifçe sulayın ve nemli tutmaya devam edin. Direkt güneş ışığından koruyun ve sıcaklık kontrolü yapın.
ORAC değerindedir. (277 kırmızı bitki karşılaştırmasında en yüksek değer aronia meyvesidir.) Bu değerler bugüne kadar bitkilerde ölçülen en yüksek değerler arasındadır.
İlkbahar, aronya fidanlarını dikmek için başka bir uygun mevsimdir. Mart ve Nisan ayları arasında dikim yapmak mantıklı olacaktır. Kışın soğukları sona ermiş, ancak yaz sıcakları da gelmemiştir. Toprak bu dönemde genellikle nemlidir, bu da fidanın köklerinin daha iyi adapte olmasını sağlar.
Ülkemizde sahil bandı hariç heryerde yetiştiriciliği yapılabilen aronya fidanı, üzümsü meyve sınıfından olan bir bitkidir.Ortalama 1 ağacı 5-7 kg arasında meyve verebilmektedir. Dekara 1x3 metre olacak şekilde fidan dikimi yapıldığı taktirde ortalama dönümden 1,5-2 ton civarında yaş meyve hasadı yapılabilmektedir.
Aronya fidanları genellikle ılıman iklim bölgelerinde daha iyi yetişir. Soğuğa dayanıklı olmalarına rağmen, don olaylarından korunmaları önemlidir. Aronya fidanları, güneşli veya yarı gölgeli bölgelerde yetişebilir. Verimli topraklarda ve iyi drene edilen alanlarda daha iyi gelişme gösterirler.
Aronya fidanı dikim yapılan bölgelerde genel olarak yağışlar kış ve ilkbahar mevsimlerinde düşmekte olduğu için toprakta biriken nem miktarı yaz sıcaklarına kadar ağacı korumaktadır bu sebeple meyve oluşum dönemi ve sürgün verme döneminin bulunduğu aylarda dip kuruluğuna göre ortalama 15 günde bir sulanması aronya ...
Ejder meyvesi Türkiye'de çok yüksek olmayan ve denize yakın yerlerde yetişmektedir. Özellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu Antalya, Adana, Mersin ve Muğla gibi bölgelerde yetiştirilmesi mümkündür ve son yıllarda yetiştirildiği bölgeler artış göstermiştir.
ORDU'DA 25 TROPİKAL MEYVE YETİŞİYOR. MANGO, EJDER MEYVESİ, PAPAYA, ARMUT GUAVA, ÇİLEK GUAVA VE KUMKUAT, ANANAS, PASSİFLORA BUNLARDAN SADECE BİR KAÇI…
Amerika, Endonezya, Vietnam, Malezya gib ülkeler pitaya konusunda oldukça verimli konumlardır. Türkiye'de ejder meyvesi hangi şehirde yetişir diyenler için de Akdeniz illerinden bahsedebiliriz. Ülkemizde Antalya, Adana, Mersin ve Muğla illeri pitaya yetiştirmeye başlayan ilk yerlerden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri