Bataryalar şarj edilebilir özelliktedir. Dizüstü bilgisayar, cep telefonu , ışıldak , telsiz gibi elimizde kablosuz olarak taşıyabildiğimiz araçlar batarya ile çalışır.
Dijital fotoğraf makineleri ve kameralarda, tablet ve diz üstü bilgisayarlarda ve cep telefonlarında batarya adı verilen elektrik kaynağı kullanılır.
Batarya, dizüstü bilgisayarın adaptör vasıtası ile şebeke elektriğine bağlı olmadığı durumlarda dizüstü bilgisayarı çalıştırmaya yarayan pillerin tümüdür.
Dizüstü bilgisayarlar bir AC bağdaştırıcıdan gücünü alır ve şarj edilebilir bir batarya ile güç kaynağından uzakta da kullanılabilir. Dizüstü bilgisayarlar küçük ve taşınabilir olmaları açısından avantajlıdır.
1) Şehir Elektriği
Elektrikli süpürge, televizyon, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, ütü gibi aletler şehir elektriği ile çalışır. Su, kömür, petrol, doğal gaz, rüzgâr ve Güneş gibi kaynaklardan faydalanılarak santrallerde üretilir.
İlgili 40 soru bulundu
Nerdeyse akla gelebilecek her araç akü ile çalışmaktadır. Akü olarak adlandırılan araç pil ve batarya ile aynı mekanizmasına sahip olduğundan aynı şey olarak bahsedilebilmektedir. Araba, telefon, bilgisayar ve kablosuz olarak çalışabilen her cihaz akü ile çalışmaktadır.
Telefon, tablet, dizüstü bilgisayar ve daha birçok elektronik cihazın çalışmasını sağlayan batarya aslında nedir? Batarya, birden fazla pilin bir arada bulunması ve bu pillerin birleşerek enerji üretmesini sağlamaktadır.
GİRİŞ: Uygun voltaj aralığı AC (Alternatif Akım) olarak 100~240V aralığında, frekans olarak 50~60Hz aralığındadır ve akım değeri 2A'dır. ÇIKIŞ: Uygun voltaj DC (Direkt Akım) olarak 19V ve akım değeri 6,32A'dır.
Hücre sayısı ne kadar fazla olursa batarya pilinin Watt gücü de o denli yüksektir. Bataryaların kapasiteleri 4400 mAh ile 8800 mAh arasında değişmektedir. Bataryanın mAh değeri yüksek ise bu bataryalar laptopları daha uzun süre şarj dolumu gerekmeden çalıştırabilmektedir.
Devamlı Şarjda Bırakma
Bir dizüstü bilgisayarın batarya ömrü, ısı ve kullanım sıklığına bağlı olmakla birlikte, ortalama yaklaşık 2-4 yıl arasında veya 1000 şarj döngüsü kadar sürer.
Laptopu Şarjda Kullanmak Zararlı mı? Laptopu fişe takılı kullanmak pilinize zarar vermez, bilgisayarınız batarya kapasitesi 100%'e ulaştığında pil üstünden akan gücü yönlendirecek teknolojiler ile donatılmıştır. Ancak kapalı konumda daha uzun ömürlü kullanım için bilgisayarınızı şarjda bırakmamanızı öneriyoruz.
Laptop bataryaları touchpad'in olduğu bölümde bulunmaktadır.
Buna ek olarak öne çıkan ürünler arasında 12V laptop adaptörü seçenekleri de bulunur. 12 V laptop adaptörü, dizüstü bilgisayar modellerini çalıştırabilir ve şarj edebilir. Bunun yanında seyahat ederken dizüstü bilgisayarınıza güç sağlayabilir.
USB Güç Sağlama
Bu, cep telefonu ve tablet gibi aygıtlara güç sağlamanıza ve ayrıca uyumlu dizüstü bilgisayarları veya ultrabook'ları şarj etmenize yardımcı olur.
Dizüstü Bilgisayarımı Şarjda Bırakmalı mıyım? Bataryayı sürekli olarak yüzde 100 seviyesinde bırakmak ömrünü kısaltacaktır. Evet ama bataryanın tekrar tekrar deşarj olup şarj edilmesi de ömrünü kısaltacaktır. Daha doğrusu ne yaparsanız yapın, bataryanız zamanla yıpranacak ve kullanılabilir kapasitesi azalacaktır.
Notebook bataryalarının çalışma voltajı, genellikle 10,8 Volt ile 14,4 Volt arasında değişir. Bilgisayarınızın orijinal bataryası kaç Volt ise yeni almayı düşündüğünüz batarya da mutlaka o voltajda olmalıdır.
Ayrıca “Laptop batarya pili kaç volt?” sorusu araştırıldığında laptop bataryaların ortalama 10.8 - 14.4 Volt arasında değere sahip oldukları görülür.
Görev çubuğunda Ara'yı seçin, Komut istemi yazın,basılı tutun (veya sağ tıklayın) Komutistemi'ne basın ve ardından Yönetici olarak çalıştır'ı > seçin. Komut istemine powercfg /batteryreport yazın, ardındanEnter tuşuna basın. Pil raporu, bilgisayarınızki bir klasörde depolanan bir HTML dosyasıdır.
Bu doğrultuda laptop ne kadar elektrik harcar sorusuna kabaca ve ortalama şu şekilde cevap vermek mümkündür: Günlük olarak düşük performansla 8 saat çalışan bir dizüstü bilgisayar: 60 Watt x 8: 480 Watt elektrik tüketir. Aylık bazda ise bu sayı 14.400 Watt, yani 14.4 kW olacaktır.
1- Eğer kalitesiz yada sıradan bir adaptör kullanırsam notebookuma ne gibi zararları olur ? Notebookunuzun bataryasına ihtiyacından fazla yada eksik volt-amper yani watt gönderir ve buda bataryanıza direk gözle görünür zarar vermese de pil hücrelerine zamanla zarar verir, ömrünü kısaltır. Yani bataryanızı bozar.
Cihazınızın alt bölümündeki etikette yazan DC Input (Giriş) Volt ve Amper değerlerine göre seçim yapınız. Etiket okunmuyorsa ya da bu değerleri göremiyorsanız, son kullandığınız adaptörün üzerinde yazılı olan değerlerden yararlanabilir ve sihirbaz yardımıyla cihazınızla uyumlu adaptör seçeneklerini listeleyebilirsiniz.
Piller, elektrik enerjisini elektrokimyasal enerjiye dönüştürerek depolayan ve istendiği anda da depolanan enerjiyi elektrik enerjisi olarak geri verebilen elektrokimyasal enerji depolama sistemleridir. Birden çok pilin birbirlerine bağlanmasıyla meydana gelen sistemlere batarya denir.
1) Şehir Elektriği : Evimizde kullandığımız televizyon , buzdolabı , çamaşır makinesi , fırın , ampul gibi birçok araç , şehir elektriği ile çalışır. Şehir elektriği ; su , kömür , petrol , doğal gaz , rüzgâr ve Güneş gibi kaynaklardan faydalanılarak enerji santrallerde üretilir.
Cep telefonlarındaki lityum iyon piller de benzer şekilde çalışır. Lityum iyon pillerde anot genellikle lityum-grafitten, katot ise lityum kobalt oksitten üretilir. Telefonun güç düğmesine bastığımızda pilin anodundaki lityum atomları yükseltgenir yani elektron kaybeder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri