-Ez eki -den -dan anlamına gelirken cümle, anlamlı söz dizisi manasına gelir.
ez (easy) kısalt.
Ge'ez alfabesi (አማርኛ) Ge'ez dili ve Amharca'nın yazımında kullanılan alfabedir. Etiyopya'da ortaya çıkan alfabe 100 ana harften oluşur.
isim,halk ağzında Kasaplık hayvanların omuz başından çıkan külbastılık veya pastırmalık yumuşak et.
(ezcümle): başlıca, örnek olarak.
İlgili 45 soru bulundu
Bu kelime örnek verilmek istenen cümlelerin başında kullanılır. Ek olarak bir konu vurgulanmak istediğinde de bilhassa manasına gelen ezcümle sözcüğü kullanılabilir.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bilahare kelimesi, 'Sonra, daha sonra, sonraları ve sonradan' anlamlarına sahiptir. Bu kelime grupları aynı zamanda bilahare sözcüğü için eş anlamlı şekilde de değerlendirilmektedir.
Çapa, kürek, dirgen, atkı, vb. aletlerin sapı için de kullanılır. sıçırtma: Çok yaramazlık yapan çocuklara söylenen bir argodur.
Samıt denildiği zaman konuşamayan kişiler anlatılmak istenmektedir. Samıt aynı zamanda köylerde oynanan vir oyunu ifade etmek için de kullanılmaktadır. Samıt, tat anlamına da gelmektedir.
i. (Kökü belli değildir) halk ağzı. Kıl ve yünden dokunmuş çuval: Seklem zahîre gararı boyu 4 karış, eni boyundan 2 parmak eksik, 53 akçe (1640 Narh Defteri).
Dünya üzerinde Türkçeye en yakın dil Moğolca'dır. Moğolcanın Türkçeye olan yakınlığı, Türkçe ile aynı dil ailesi içerisinde bulunmasından kaynaklanmak- tadır. Altay Dilleri ailesi içerisinde yer alan Türkçe ve Moğolca, bu dil ailesi içeri- sindeki diğer diller olan Mançu-Tunguzca, Korece ve Japonca ile de akrabadırlar.
Çince, farklı biçimlerde kurallara sahip bir dildir. Dünya nüfusunun yaklaşık beşte biri Çince konuşmaktadır. Ancak, bu dilin öğrenilmesi oldukça zordur. Yazım şekli ve harfleri oldukça değişik olan Çince, dünyanın en zor dili olarak ünlenmeyi başarmıştır.
Türkçe, kökleri binlerce yıl önceye uzanan yeryüzünün sayılı dillerindendir. Türkçe, dünya dilleri arasında yapı yönüyle sondan eklemeli diller grubunda; köken bakımından da Ural - Altay dil grubunun Altay dilleri ailesinde yer almaktadır.
online oyunlarda kazanılan oyun sonrasında "good game, easy" manasına gelen kısaltma. hafif aşağılama içerir.
Oyunlarda NT, "Nice Try" ifadesinin kısaltmasıdır. Türkçe'ye "İyi deneme" veya "Güzel çaba" olarak çevrilebilir. Bir oyuncunun yaptığı bir harekete veya oyununa karşı saygı göstermek için kullanılır.
Avel kelimesi şaşkın, avanak ve bön anlamlarında kullanılmakta olan bir kelimedir. Aynı zamanda pek işten anlamayan, beceriksiz ve şaşkın kişiler içinde kullanılmakta olan bir kelimedir.
sote: İşten ya da eğitimden kaçmak için gizlenilen yer.
Ahraz kelimesi halk arasında sağır ve dilsiz manasını taşımaktadır. Ahraz kelimesi dilimizde sıfat olarak kullanılmaktadır. Özellikle Anadolu'da yaygın olarak kullanılan ahraz olma durumu dilsiz ve hem dilsiz hem de sağır olma durumuna verilen addır.
Türkçe diline bulunan sırnaşmak kelimesinin de bir anlamı bulunuyor. Bireyler sırnaşmak sözcüğünün detaylarına ulaşarak anlamını öğrenmek istiyor. Sırnaşmak kelimesi TDK'ya göre, sırnaşıkça davranmak anlamına sahiptir.
i. (Ar. esbāb “sebepler” ve mūcibe “gerektirici şey” ile esbāb-ı mūcibe) Gerektirici sebep, gerekçe: Halîfe tarafından esbâbımûcibesi sorulmuş.
Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
Türk Dil kurumuna göre mütevellit kelimesi meydana gelmek ve ileri gelmek anlamlarında kullanılmaktadır. Mütevellit kelimesi doğmuş, dünyaya gelmiş anlamına geldiği gibi belirli bir mevkiye gelmiş anlamında da kullanılmaktadır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
Hülasa kelimesi özellikle yazılı kaynaklarda çok fazla karşılaşılan bir sözcüktür. TDK üzerinden bakıldığı zaman bu kelimenin anlamı, 'Özet, fezleke' şeklinde karşılık bulunmaktadır.
Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından tanımlanan "beynelmilel" kelimesi, Arapça kökenli bir kelime olup "uluslararası" anlamına gelir. Bu kelime, farklı ülkeler arasındaki ilişkileri, işbirliğini veya olayları ifade etmek için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri