Bunun üzerine yüzde 12 TRT Bandrolü, ÖTV'siz fiyatı 1500 TL'yi aşmayan telefonlardan yüzde 25 ÖTV, 3000 TL'yi aşmayan telefonlardan yüzde 40 ÖTV, 3000 TL'nin üzerindeki telefonlardan ise yüzde 50 ÖTV ve son olarak ise artık yüzde 20 oranında KDV alınacak.
İlk olarak yüzde 1 oranında Kültür Bakanlığı Payı ve yüzde 12 oranında TRT Bandrolü alınıyor. ÖTV'siz fiyatı bin 500 TL'yi aşmayan telefonlardan yüzde 25 ÖTV, 3 bin TL'yi aşmayan telefonlardan yüzde 40 ÖTV, 3 bin TL'nin üzerindeki telefonlardan ise yüzde 50 ÖTV alınıyor.
Buna göre 2023 yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye'de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti netleşti. 2023 yılı başından itibaren yeni aboneliklerde 117 TL yerine 260 TL maktu ÖİV alınacak. Ocak ayından itibaren IMEI kayıt harcı ise 2732 TL'den 6091 TL'ye çıkarılmıştı.
iPhone 15 Plus Türkiye fiyatı 56,999 TL olarak şu anda piyasada yer alıyor. Bu cihazın vergisiz fiyatı ise 27,993 TL oluyor. Yine en yüksek vergi miktarı ÖTV yani 16,796 TL olarak ekleniyor. En düşük vergi ise 564 TL ile Kültür Bakanlığı'nın aldığı vergi oluyor.
İkinci el cihazlar ise destek kapsamı içinde yer almıyor. Kısacası maksimum 9 bin 500 TL'ye kadar sıfır bilgisayar ve akıllı telefonlar bu destek ile vergisiz olarak satın alınabilecek.
İlgili 44 soru bulundu
Vergisiz iPhone 14 ne kadar? iPhone 14 128 GB vergisiz ücreti 24.224 liradır.
1 TB'LIK MODELDE 9279 TL'LİK KESİNTİ...
Tutar olarak bakıldığında ise en pahalı yeni iPhone olan 1 TB'lık iPhone 13 Pro Max'in 22 bin 999 TL'lik fiyatının 9 bin 279 TL'si KDV ve yasal ücretler oluşturuyor.
Şurada Paylaş! VERGİSİZ TELEFON BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Teknolojik cihaz desteğinden faydalanmak isteyen öğrenciler, Gençlik ve Spor Bakanlığının bilişim sistemi üzerinden başvuru yapacak.
Üniversitelerin önlisans ve lisans bölümlerinde eğitim alan öğrenciler vergisiz cep telefonundan yararlanabilecek.
En ihtiyaç olan nokta bu ay" demişti. 25 Ekim tarihli Resmi Gazete'de öğrencilere vergisiz cep telefonu kararı yayınlandı. Buna göre 9 bin 500 TL'yi aşmayan mobil telefon cihazları ile bilgisayar cihazlarının elektronik ortamda düzenlenen fatura ile yapılan satın alımlarında kullanılabilecek.
Ülkemize giriş yapan her akıllı telefondan vergisiz fiyat üzerinden yüzde 1 oranında Kültür Bakanlığı Payı alınıyor. Örneğin 1.000 TL giriş fiyatı olan bir akıllı telefonda 10 TL tutarında Kültür Bakanlığı Payı bulunuyor. 5.000 TL giriş fiyatı olan bir akıllı telefondaki Kültür Bakanlığı Payı ise 50 TL oluyor.
Satın alınan bir cep telefonu üzerinden TRT Bandrolü, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) ödüyoruz. İkinci el olarak satılan cep telefonlarından ise sadece yüzde 18'lik vergi alınıyor.
Damga Vergisi: Cihaz veya paket gibi belli bir bedel içeren kampanyaya katılmanız durumunda faturanıza yansıyacaktır. Tarafınızdan imzalanan sözleşmede/taahhütnamede yer alan en yüksek parasal tutarın %0,948'i olarak hesaplanır.
Cihazların teknik özellikleri ise ekran büyüklüğüne göre değişecek. iPhone 14 Pro'nun başlangıç fiyatı 999 dolar olurken, iPhone 14 Pro Max'ın ise 1099 dolar olarak belirlendi.
Fakat şimdilik belirlenmiş iPhone 14 Pro Max fiyatı 43 bin 999 TL'dir. Pro Max'ın fiyatı, en ucuz iPhone 14 fiyatından, 30 bin 999 TL'den, 13 bin TL yüksektir. Cihaz ayrıca farklı depolama seçeneklerine de sahiptir.
En uygun iPhone 15'i satın alabileceğiniz yer, Japonya'dır ve aradaki fark oldukça büyüktür. Eğer %10'luk satış vergisini geri talep ederseniz, telefon size 763 dolarına mal olacaktır. Diğer en uygun ülkeler sırasıyla 824 dolarla Çin ve 833 dolarla Kanada'dır.
Buna göre, satın alım tarihi itibari ile 26 yaşından gün almamış Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve açık öğretim programları hariç bir yükseköğretim programına kayıtlı öğrenciler başvuru yapabilecek. Cihazın, vergiler dahil nihai satış fiyatı 9 bin 500 lirayı geçemeyecek ve cihaz ikinci el olamayacak.
Ülkemizde iPhone'un fiyat bandındaki telefonlar için vergi hesaplamaları şu şekilde yapılıyor: Öncelikle telefonun vergisiz fiyatına %1 Kültür Bakanlığı Payı ve %12 TRT Bandrolü alınıyor. Ana para üzerinden hesaplanan bu iki vergi dilimi ana paraya eklenince %50'lik ÖTV vergisi ekleniyor.
Öğrencilere vergisiz telefon imkânından yararlanabilmek için Türkiye'deki üniversitelerin herhangi birinde eğitim görüyor olmak gerekir. Ön lisans veya lisans düzeyindekileri kapsayan bu indirim, yüksek lisans, açık öğretim ve doktora öğrencileri için geçerli değildir.
Cep telefonunda vergi muafiyetinden üniversite öğrencileri yararlanacak. Düzenleme bir defaya mahsus olarak gerçekleştirilecek. Üniversitelerin önlisans ve lisans bölümlerinde eğitim alan öğrenciler vergisiz cep telefonundan yararlanabilecek.
Karara göre, satın alma tarihi itibarıyla 26 yaşından gün almamış, açık öğretim öğrencileri hariç, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yükseköğretim öğrencilerinin her birine, bir defaya mahsus olmak üzere teknolojik cihaz desteği ve bir yıllık internet desteği sağlanacak. Peki, vergisiz telefon satışı ne zaman başlayacak?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri