1938 yılında Kırşehir'e bağlı Çiçekdağı'nın (günümüzde Akpınar'ın) Kırtıllar köyünde doğdu. Babası, Türkmen/Abdal müzik ve özellikle bozlak geleneğinin en güçlü temsilcisi olan Muharrem Ertaş, annesi Kırıkkale'nin Keskin ilçesinin Hacıaliobası köyünden Döne Ertaş'tır.
Neşet Ertaş, Kürt olduğunu hiç ifade etmedi. Kürt ozanı Evdalê Zeynikê uzmanı olan Ahmed Aras, Ertaş'ın Zeynikê'nin torunu olduğunu, ailesinin Ağrı'nın Tutak ilçesine bağlı Molla Hasan köyünden sürgün edildiğini belirtiyor.
Annesinin adı Döne, babasının adı ise -ustası kabul ettiği- Muharrem Ertaş'tır. Horasan menşeili Anadolu Abdal aşiretlerinin Orta Anadolu koluna mensup olup yaşamın müzisyenlikle sürdürüldüğü, özü aşka ve hizmet esasına dayalı bir kültürün bilinen en önemli temsilcisidir.
Muharrem Ertaş, 1913 yılında Kırşehir'in Yağmurlu Büyükoba Köyü'nde doğdu. Annesi Ayşe Hanım, babası zurnacı Kara Ahmet'tir. Ailesi Abdallar diyarı Aksaray Ala Kilise'den gelip, Kırşehir ili Yağmurlubüyükoba köyüne yerleşmişti.
Neşet Ertaş da babası Muharrem Ertaş gibi Alevi'ydi. Aleviliğe mensup “Abdallar” diye tanımlanan bir topluluğa aitti. Neşet Baba, Aleviliğini öne çıkartan ve bu davayı güden birisi değildi. Çünkü o zaten “garip”di ve sırtında zaten taşımakta zorlandığı fazla sayıda yük vardı.
İlgili 32 soru bulundu
Neşet ERTAŞ'ın Torunu Samet Murat | By Ankara Platformu | Facebook.
“Neşet Ertaş Alevidir"
Büyük üstat halk ozanı Neşet, Alevi anne-babadan doğup Alevi olarak yaşamını sürdürmüştür. Ertaş, halkın arasında halk ile mihman olup resmi uygulamaları hazzetmemiştir. Devlet Sanatçılığı ünvanını; “Ben halkın sanatçısı olarak kalırsam benim için en büyük mutluluk bu.
Neşet Ertaş da babası Muharrem Ertaş gibi Alevi'ydi. Aleviliğe mensup “Abdallar” diye tanımlanan bir topluluğa aitti.
Muharrem Ertaş, Zurnacı Kara Ahmet ile Ayşe Hanım'ın beş çocuğundan biri olarak 1913 yılında Kırşehir'in Yağmurlu Büyükoba köyünde doğmuştur. Bin yıllık abdallık geleneğini 20. yüzyıla taşıyan ve öldüğünde geleneğin en büyük temsilcisi olarak anılan Neşet Ertaş (1938-2012)'ın babası ve ustasıdır.
Efsane 'Gönül Dağı' parçası da bir Kürt bestesinden çalıntıymış. Başka bir Kürt ozanından yalnız, Risteme İsko adında bir Kafkas Kürt'ünden. Orijinal adı 'Min te ditibu' imiş yani 'Seni görmüştüm'.
"Bozkırın Tezenesi", "Anadolu Efsanesi" ve "Abdal Müzisyen" lakaplarıyla da müzik dünyasında tanınan halk ozanı, abdallık geleneğinin son temsilcilerinden Neşet Ertaş, yaşamı boyunca ürettiği unutulmaz eserleri Türk müziğine miras bıraktı.
Neşet Ertaş ve Leyla Ertaş'ın bu evlilikten Döne ve Canan adında iki kız ile Hüseyin adında bir erkek çocukları oldu. Yedi yıl evli kaldıktan sonra 1970'lerin başlarında ayrıldılar.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kırşehir Ustalar Müzik ve Oyun Topluluğunda saz ve ses sanatçısı olan, Neşet Ertaş'ın yeğeni Burhan Ertaş, AA muhabirine, 21 yıldır halk ozanının kurulmasına öncülük ettiği toplulukta görev yaptığını söyledi.
İkilinin arasındaki ilişki “Ahirim Sensin” türküsüne de ilham oldu. Bir dönem baba-oğlun arası Neşet Ertaş'ın Leyla isminde bir kıza aşık olması ile bozuldu. Aralarında bir gerginlik doğan baba ve oğul çareyi türküler aracılığıyla iletişim kurmakta buldu.
Neşet Ertaş ve Leyla Ertaş'ın bu evlilikten Döne, Canan adında iki kız ve Hüseyin adında bir erkek çocukları olur. 7 yıl evli kaldıktan sonra 1970'lerin başlarında ayrılırlar.
Çalıştığı pavyonda Leyla ile tanışır ve aşık olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri