Faruk Sümer Oğuzlar/Türkmenler isimli eserinde Çepnilerin, Hacı Bektaşi Veli'nin müritlerinden olduklarını ve Anadolu'nun değişik yerlerinde yaşadıklarını, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Trabzon, Bayburt olmak üzere Karadeniz Bölgesi'nde yoğun olarak yaşayan Çepnilerin zamanında Alevi olduklarını ve sonradan ...
mehmet âşıkî, menazıru'l-âvâlim adlı eserinde; “birçok göçebeler gibi alevi olan bu çepniler, zamanla sünnileşmiş ve lazlar da tamamen müslüman olmuştur. sürmene ve araklı kazalarında yaşayan 'çebi' adı taşıyan kalabalık ailelerin de çepniler'den olduğu anlaşılıyor” demektedir.
24 Oğuz boylarından en kalabalık olan boylarından birisi de Oğuz Han'ın altı oğlundan ve aynı zamanda Gök Han'ın dört oğlundan biri olarak sayılan, Üç-Okların Gün Han koluna bağlı “Çepni” boyudur. Gök Han'ın diğer üç oğlu ise Bayındır, Peçenek ve Çavuldur(Çavundur)dur.
Türkçe içerisinde kullanımı bulunan pek çok kelimeden biri çepnidir. Çepni duyulduğunda kulağa farklı gelen kelimeler arasında yer almaktadır. Çepni Oğuzların 24 boyu arasında yer alan 1 tane boydur. 21. boy olarak bilinen Oğuz boyu olarak bilinmektedir.
Çepniler, Oğuz Türklerinin 24 boyundan birisidir. Ağırlıklı olarak Orta Kara- deniz Bölgesinde iskân eden Çepni Türkmenleri, köken olarak Dânişmendlilere da- yanmaktadır. Dânişmendliler birinci dönem Anadolu Türk beyliklerinin en önemli- lerindendir.
İlgili 32 soru bulundu
Erken tarih. Oğuz, Türkmen Çepni boyu, Üçoklar kolundan Oğuz Kağan'ın oğlu Gök Han'ın soyundan geldikleri kabul edilir. Doğu Karadeniz'in Türkleşmesinde önemli bir rol oynamışlardır.
Sürmene ve Araklı kazalarında yaşayan Çebi adını taşıyan kalabalık ailelerin de Çepnilerden olduğu anlaşılıyor. Yavuz Selim devrinde yazılmış Trabzon Sancağı Tahrir defterinde “1515-1516”Çepniler yoğun bir şekilde yaşadığı yer “Vilayet-i Çepni” (Çeni yöresi-Çepni yurdu)olarak gösterilmiştir.
Yerli halkın çoğunluğunu Çepniler oluşturur. 1500'lü yıllardaki Osmanlı Tahrir Defterlerinde yöreye Vilayet-i Çepni de denmektedir. Giresun ili, Mustafa Kemal'in 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktıktan sonraki dönemde olan kişisel muhafızlarının (Topal Osman ve Silah Arkadaşları) memleketi olan bir ildir.
Günümüzde ise Türkçede, Çepni ağzı (Giresun ağzı) bulunmaktadır. Bu Çepni ağzı, Çepni dilinin Türkçeleşmiş halidir.
Çepniler. Alevîliği seçen Türkmen boylarından biridir. Eski bir Çepni yerleşimi olan Görele'nin eski adı ise Eleviye'dir.
giresun ve ilçelerinde yaşayan türk boyu. ozellikle kızları kumral saçları, beyaz tenleri, çekik gözleri, çıkık elmacık kemikleri ve biçimli burunları ile benim gözümde güzel tanımının ta kendisini oluşturmaktadırlar.
Karadeniz'in günümüzdeki demografik yapısını ortaya çıkartan 2 önemli göç hareketinden birisi Kıpçaklaşan Çepniler tarafından, diğeri ise Kumanlar ile birlikte Karadeniz'de hakimiyet kuran ve Kırım Hanlığı'nın esas unsurlarından olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Giresun'un doğusu ile Trabzon'a bağlı Şalpazarı ve Beşikdüzü ilçelerinde yaşayanlara hâlâ Çepniler denilmektedir. Bu yörenin giyiniş tarzı ve sözlü kültürü de Çepni kültürü olarak adlandırılmaktadır.
bir turk kavimi. bir oğuz boyu. üçoklardan. günümüzde genel olarak karadeniz bölgesinde yaşarlar.
Çepni, Giresun ilinin Espiye ilçesine bağlı bir köydür.
Murat Çepni (d.1974, İkizdere, Rize), Türk siyasetçi ve TBMM 27. dönem HDP İzmir milletvekilidir.
Trabzon Alevileri : Alevi Türkmenler(Çepniler) - Semah - YouTube.
Şalpazarı Çepnileri Batı Anadolu Çepnilerinden farklı olarak Alevi değil Sünni'dirler.
DENIZ- HAN: Altinci ve son ogul olup çocuklari Igdir, Bügdüz, Yiva, Kinik tir. Ünye'de ve Karadeniz'de yasayan Türkler Gök-Han'in çocuklarindan ÇEPNI'nin soyundan türemislerdir. O boya Çepni boyu veya Çepni Türkleri derler. Çepniler daha çok Karadeniz Bölgesi'ni kendilerine seçmislerdir.
Faruk Sümer Oğuzlar/Türkmenler isimli eserinde Çepnilerin, Hacı Bektaşi Veli'nin müritlerinden olduklarını ve Anadolu'nun değişik yerlerinde yaşadıklarını, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Bayburt olmak üzere Karadeniz Bölgesi'nde yoğun olarak yaşayan Çepnilerin ise çoğunlukla Sünni olduğunu, ancak zamanında Alevi olduklarını ...
Çepni folkloru üzerine yakın geçmişte araştırma yapmış olan Abanoz Küçük'ün tespitine göre Giresun ilinde bir tanesi Dereli ilçesinde, diğer dördü Şebinkarahisar ilçesinde olmak üzere toplam beş tane Alevi inancına sahip Çepni yerleşimi vardır (Küçük, 2011: 231).
Türkiye'nin çeşitli yörelerine yerleşmiş bir Türk boyu olan Çepnilerin bugün doğu Karadeniz'de Şalpazarı –Ağasar, Görele, Eynesil, Tirebolu; Ege'de Balıkesir, Aydın, Manisa, İzmir yörelerinde; Akdeniz'de Adana dolaylarında; iç Anadolu'da Sivas, dolaylarında; Marmara'da İzmit, Bursa dolaylarında ve Bolu dolaylarında ...
Oğuzlar, Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Irak, Suriye, Mısır, Moldova ve Balkanlarda (Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Makedonya, Kosova, Sırbistan) yaşayan Türklerin atası sayılmaktadırlar. Bu boyların Bozoklar ve Üçoklar olarak ikiye bölünmesi ise daha sonradır.
her tarafa yayılmış olmakla birlikte başta trabzon,istanbul,zonguldak, tekirdağ,ordu ve samsunda yaşamaktadırlar. oğuzların çepni boyundan geldikleri kabul görmektedir.
Maçka sözcüğünün Kafkas dillerinden geldiği, sonradan yerli Hıristiyanların ağzında değişik biçimde söylendiği biliniyor. Şehirde çok fazla ceviz ağacı bulunması nedeni ile konar-göçer kabileler halinde buralara gelen Türk boyları şehre Cevizlik adını vermişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri