Tek sıralı dikim tavsiye edilir. Nisan-Mayıs aylarında toprak tavlı iken dikilmelidir. Yer çeşitlerinde bitki aralığı, 40-60 cm karık aralığı 120-160 cm arasında olmalıdır. Sırık çeşitlerde ise sıra üzeri 30-40cm, sıra üzeri 60-70 cm olmalıdır.
Domates yetiştiriciliğinde sıra arası ve üzeri aralıkları, çeşidin sırık veya yer çeşidi olmasına göre değişir. Sırık çeşitlerde sıra arası 60-80 cm, sıra üzeri 50-60 cm, yer çeşitlerinde sıra arası 140 cm, sıra üzeri 40-50 cm olmalıdır.
Domates yetiştiriciliğinde sıra arası ve üzeri aralıkları, çeşidin sırık veya yer çeşidi olmasına göre değişir. Sırık çeşitlerde sıra arası 60-80 cm, sıra üzeri 50-60 cm, yer çeşitlerinde sıra arası 140 cm, sıra üzeri 40-50 cm olmalıdır. ve topraktaki nem korunur.
Çeri domates fidesi için öncelikle sebze yetiştirmeye uygun bir saksı temin edilmelidir. 30-40 cm derinliğinde bir saksı yeterli olacaktır. Gübreli saksı toprağı ile saksının yarısından fazlası doldurulduktan sonra tohumlar serpiştirilir. Daha sonra tohumların üzeri örtülerek can suyu verilir.
Domates çeşitlerinin çoğu, çeşide, iklim koşullarına, dikilen fidelerin yaşına ve diğer tarım uygulamalarına bağlı olarak, dikim işleminden 7-10 hafta sonra olgunlaşır ve hasat için hazırdırlar.
İlgili 20 soru bulundu
Domates bitkileri güneşe ihtiyaç duyar. Saksıyı en az altı saat güneş alan bir yere yerleştirin. Eğer iç mekanda yetiştiriyorsanız, bitkilerin güneş ışığı alabileceği bir pencere önünde konumlandırabilirsiniz.
Domatesin olgunlaşması için güneş ve su çok önemlidir. Domatesin sulanması toprağın nemine göre değişebilir, ancak genellikle 3 gün de bir sulanması tavsiye edilir. Bu süre domatesin su ihtiyacını karşılamak için yeterli bir aralıktır.
Domatesler, açık alanda fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zamanda hasat olgunluğuna gelir.
Salkım sarı çeri domates, patlıcangiller familyasından gelen otsu domates bitkisinin farklı bir türü olan küçük domatestir. Boyutları ortalama 3 ila 10 cm olup erkenci ve fazla mahsul veren domates türlerindendir.
Domates bitkisinin büyümesi için en uygun sıcaklık 22-26°C arasındadır. Sıcaklık 15°C'nin altına ve 35°C'nin üstüne çıktığı zaman meyve tutumunda düzensizlikler görülebilir. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının 8-12°C derece olması beklenir.
Fidelere 4/15 gübresi verirseniz fidelerin daha hızlı büyümesini sağlayacak daha dayanıklı verimi yüksek bir fide elde etmiş olacaksınız.
Normal şartlarda en sistemli seralarda bile bir domates fidesinden 20 kilogram civarında ürün alınabiliyor ama bizim yetiştirdiğimiz fideden 55 kilogramın üzerinde verim alınabiliyor" diye konuştu.
Bu işlemler toprağa ekildikten sonra da uygulanması gereken işlemler olarak bilinir. Fide ekildikten sonra yapılması gereken en önemli şey bunu sulamak olarak bilinir. Haftada 1 ila 2 gün sulama işlemi yapılması gerekir. Serin olan saatlerde sulamak daha uygun olur.
Sıcak havayı seven olan domates genellikle yaz aylarında güneş ışığıyla birlikte olgunlaşır. Olgunlaşması için bir diğer etken sudur. Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir. Bu aralıklı sulama domatesin rutin gereksinimini karşılamak için yeterlidir.
Meyve Aşaması: Domateslerin meyveleri gelişirken suya ihtiyaç duyar. Ancak meyve tam oluştuğunda gereğinden fazla su verirseniz meyvelerin kabukları çatlayabilir. Yağış: Şiddetli yağış dönemlerinden sonra domatesin bir süre sulanmasına gerek kalmaz.
Sanayi tipi domates 1000 m2 alana 1500-2500 adet arası domates fidesi dikilir. Karık arası 75-125 cm arası değişir, fide sıra arası 50-100 cm arası değişir. Sofralık yuvarlak domates 1000 m2 alana 1300-2000 adet arası domates fidesi dikilir. karık arası 75-125 cm arası değişir, fide sıra arası 50-100 cm arası değişir.
Ekilen domates tohumları yaklaşık 15 ile 20 gün arasında çimlenmeye başlayacaktır. Domates tohumunun çıkması da bu süreleri bulmaktadır.
Ilıman iklim bitkisi olan domates, tarlaya ekildiğinde gündüz sıcaklığının 19-26 derece gece sıcaklığının ise 14-18 derece olması gelişimi için önemlidir. Domates yetiştiriciliğinde gece gündüz sıcaklık farkı derecesinin 6-8 derece olması verimlilik adına önemlidir.
Domates fide aşamasındayken ürettiği ilk çiçek demetini, bitki bahçeye nakledilmeden önce kopartılır.
Geleneksel kırmızı kiraz çeri domates tohumu. Kırmızı kiraz domates, yaklaşık 3 cm'lik mini domatesler yetiştirebileceğiniz, sırık tip bir domates türü. Yusyuvarlak, parlak kırmızı domatesler veren bitki hem hastalıklara dayanma gücü hem de damakta kalan tadı ve evi saran kokusuyla tercih sebebidir.
Domates dikimi yapıldıktan 15 gün sonra yabancı otların çapası yapılabilir. Fidelerin arasında bulunan yabancı otlar çapalama yoluyla köklenmeli ve dikim alanının dışına atılmalıdır.
Örneğin; açık tarla sofralık domates çeşitlerinde dekara ortalama 1.500 fidenin dikilmesi, salçalık domates çeşitlerinde ise 3.500 fidenin dikilmesi öneriliyor.
En iyi üretim için son dondan 5-6 hafta önce iç mekanlarda tohumlama işlemini yapabilirsiniz. İlkbaharda toprak ve hava ısındıktan sonra da fideleri tam güneşte iyi hazırlanmış bir toprağa dikebilirsiniz.
Son yıllarda hobi amaçlı evlerde, balkonda, terasta ve bahçelerde de saksıda domates yetiştirilmektedir. Her durumda domatesin bir ekim zamanı vardır. Domates tohumu ve fidesinin ekim, dikim zamanı don tehlikesinin ortadan kalktığı zaman olan ilkbahar aylarıdır.
Saksınızı İyi Seçin. Domatesler oldukça geniş bir kök sistemine sahiptir. Saksınız ne kadar büyük olursa, domatesinizin köklerinin büyümesi için de o kadar fazla alan olacaktır. Domates yetiştirmek için en iyi saksı, en az 20 litre toprak tutabilecek büyüklükte olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri