Bazı araştırmacılar Ubıhları, ayrı bir dilleri olmasını esas alarak ayrı bir etnik grup sayar. Çerkezler sünnî Müslümanlardır; 16. Yüzyıldan itibaren Osmanlı ve kırım Türkleri aracılığıyla İslamiyeti benimsemişlerdir.
Karaçaylar, Balkarlar ve Adığeler Hanefi mezhebinden, İnguşlar, Çeçenler ve Dağıstanlılar ise ağırlıklı olarak Şafii mezhebindendir. Türkiye'deki Çerkeslerin 893 köy-kasabası bulunmaktadır.
Çerkesler Kafkasya'nın yerli halkı olarak kabul edilmektedir ve komşu Kafkas halklarıyla akrabalık bağları vardır. Günümüzdeki Çerkeslerin ataları, Sind-Meot kabileleri olarak bilinmektedir. Arkeolojik araştırmalar sonucu ortaya çıkan bulgular Sind-Meot kabilelerinin Kafkasya'nın yerli halkı olduğunu göstermektedir.
Bugün Çerkeslerin büyük çoğunluğu Sünni Hanefi Müslümandır. Küçük bir azınlık ise Ateizm-Deizm, Ortodoks Hristiyan veya pagan inançlarına mensuptur.
Çerkesler Çerkesçe konuşur ve neredeyse tamamı Sünni Müslümandır.
İlgili 16 soru bulundu
Bunlardan en yoğun Çerkes nüfusa sahip olan il Kayseri'dir. 1955 yılı nüfus sayımına göre de Türkiye'de yaşayan Çerkeslerin %53'ü Kayseri'dedir. Aynı sayıma göre, Kayseri'den sonra en çok Çerkes nüfusa sahip olan iller sırasıyla Kocaeli, Bolu, Balıkesir, Tokat ve Samsun'dur.
Çerkesler Kuzeybatı Kafkas dillerini konuşmaktadırlar ve anavatanları Çerkesya'dır. Çerkesya, Kafkasya'nın kuzeybatısında, Kafkas Dağları, Kuban Nehri ve Karadeniz arasında yer alan bir bölgedir[3] .
Kabardey-Çerkes dili, Kafkas dillerinin kuzeybatı gruplarından Adige- Abhaz dil ailesine bağlıdır. Çerkesçeye çok yakın Abhaz, Abazin ve Adige dilleridir. Çerkes dili günümüzde yaygın olarak Rusya ve Yakın Doğu'da kullanılmaktadır.
Çerkes Soykırımı (Çerkes Sürgünü olarak da bilinir) veya Çerkesçe özel ismiyle Tsitsekun (Batı Çerkesçesi: ЦӀыцӀэкӀун), Çarlık Rusyası tarafından Çerkes halkına gerçekleştirilen sistematik toplu katliam, etnik temizlik, ve sürgün. Olaylardan Çerkes halkının %80-97'si, yaklaşık 750.000–1.500.000 kişi etkilenmiştir.
Kitapta yer alan günümüzün ünlü Çerkesleri şunlar: Ahmet Mithat Efendi, M.Zahid El-Kevseri, Hüseyin Rauf Orbay, Hüseyin Avni Lifij, Recep Peker (Eski Başbakan), Said Faik Abasıyanık, Kemal Tahir, Yaşar Doğu, Avni Abraş, Hayri Domaniç, Nazım Erken, Süleyman Seba, Doğan Kuban, Fikret Hakan,Yıldırım Gencer, Ediz Hun, ...
Karadeniz'in hırçın dalgaları bazen koca gemilere mezar oluyor bazen de hasta olan yolcular denize atılıyordu. Sadece 30 bin Çerkesin sürgün sırasında hayatını kaybettiği ve denize atıldığı düşünülüyor. Bu sebeple Çerkes halkı, Karadeniz'den çıkan balıkları atalarına saygısızlık yapmamak için uzunca bir süre yememiş.
Çerkesler, binlerce yıldır Kuzey Kafkasya'da yaşayan ve komşuları Slav, Türk ve Farsi topluluklarla hiçbir akrabalık ilişkisi olmayan kadim ve otokton bir halktır.
1.1.
Çerkes grubuna dâhil olan halklar çeşitli diller ve bunların lehçelerini kullanmaktadır. Çerkes gruplarından Adige, Abaza, Vubıh, Lezgi, Çeçen, Avar ve bazı Dağıstanlı grupların Kafkas dil grubunun Kuzey bölümünü oluşturduğu bilinir. Karaçay ve Balkarlar ise Türk dili konuşmaktadır.
Bunun dışında azınlık olarak olsa dahi, Mısırlılara, Lübnanlılara, Körfez ülkelerine, Çerkeslere, Osmanlı Türk ve Kürtlerine ve çok az bir sayıda olan Ermenilere de ev sahipliği yapıyor. Bu azınlıklar arasında en çok dikkat çeken ise Çerkesler...
Çerkesler ve Çeçenler genetik olarak birbirlerine çok yakın, zaman zaman inançları ayrı ve adetleri ufak farklılıklar gösterse de binlerce yıldır kardeşçe yaşayan iki kardeş toplumdur. İki toplumun da Türklerle genetik anlamda yakınlığı veya en ufak akrabalığı yoktur.
ancak şöyle var ki Çerkes olarak bilinen Balkarlar ve Karaçaylar Türk kökenlidir. Dilleri Türkçedir. "Çerkes" olarak bilinme sebepleri, coğrafi olarak "Çerkesya" ismi verilen bölgede yaşamalarıdır.
Tarihin en eski dönemlerinden beri yaşadıkları anayurtları Kafkasya'da eşsiz bir dil ve kültür geliştiren Çerkesler yüzyıllarca süren onurlu direnişlerine rağmen Çarlık Rusyası ile büyük devletlerin kolonyalist politikaları ve stratejik hedefleri doğrultusunda soykırıma uğradı. Anavatanlarından sürgün edildi.
Tüm Türkiye vatandaşları resmi amaçlar için Türk olarak kabul edilir, ancak Türkiye'de 1.000.000–3.000.000 etnik Çerkes olduğu tahmin edilmektedir.
Ankara. Çarlık Rusyası'nın, stratejik açıdan önemli gördüğü Kafkaslardan Çerkes halkını sürgüne göndermesinin üzerinden 158 yıl geçti. Rusya'nın Karadeniz sahiline inme politikası gereği Kuzey Kafkasya'yı ele geçirme amacıyla 1556'dan itibaren başlattığı Kafkas-Rus Çarlığı savaşı 308 yıl devam etti.
Çerkeş 986 km2'lik yüzölçüme sahip olup Çankırı'nın merkez ilçeden sonra en geniş ilçesini oluşturmaktadır. 1860 yılında ilçe olan Çerkeş Osmanlıların son dönemine kadar önemli bir yerleşim merkezi olmuştur.
Çok teşekkür ederim. Тхьауегъэпсэушхо осэIо (шъосэIо). Th'auegjepsjeushho osjeIo (shosjeIo).
Çerkesler Kafkasya'nın kadim topluluklarından bir tanesi. Uzun yüzyıllar yüksek dağların çevresinde bölgenin yerlisi olarak yaşadılar. Ancak 1864 yılında Rus İmparatorluğu pek çoğunun anavatanından kopmasına, diasporaya neden oldu. Yüz binlerce Çerkes bu nedenle Osmanlı İmparatorluğu'na göç etti.
Günümüzde Çerkesler İran'ın merkezinde ve güneyinde yaşayan bir etnik gruptur. Dezkord şehrindeki Çerkes toplumu İran kültürüne (dil ve Şiilik) adapte olurken kendi kültürlerine dair farklı özellikleri de günümüze kadar korumuştur. İran'daki Çerkeslerin nüfusu 5 bin ila 50 bin olarak tahmin ediliyor.
Çerkes, Kuzeybatı Kafkasya'nın yerli halklarından olan ve kendilerini 'Adige' olarak isimlendiren halklara verilen ortak addır. Abzakh, Şapsığ, Bjeduğ, Besleney ve Kabardeyler bunlara birer örnektir. Osmanlı İmparatorluğu ile Çerkesler arasındaki ilişkiler önceleri Kırım Hanlığı üzerinden yürütülürdü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri