Ağrı önceleri müphem karın ağrısı olarak tanımlanan, hafif bir rahatsızlık hissi şeklindeyken, ileri dönemde sırta vuran karın ağrısı şeklini alır. Künt tabiatlıdır. Şişkinlik ve hazımsızlık belirtileri ile sıklıkla birliktedir.
Pankreas ağrısı genellikle üst karın bölgesinde veya sırtta hissedilir.
Pankreasın bulunduğu kaburga kavsinin alt kısmında aniden ortaya çıkan şiddetli karın ağrısı, Sancılar şeklinde gelen sırta-bele kuşak şeklinde yayılan karın ağrısı, Ateş, Mide ağrısı ve mide bulantısı nöbetleri gibi şikâyetler görülür.
Pankreasın iki temel işlevi vardır, bunlar sindirim ve kan şekerinin düzenlenmesidir. Pankreas kanseri, pankreas dokularında oluşan bir kanser türüdür. Şişkinlik, yorgunluk, iştahsızlık, sarılık ve bulantı belirtileriyle görülür.
Pankreas kanseri; karın ağrısı, iştahsızlık, kilo kaybı, idrar renginde koyulaşma, ishal ve yağlı dışkılama gibi belirtilerle ortaya çıkabiliyor. Her kanserde olduğu gibi pankreas kanserinde de erken tanı ve tedavi oldukça önem taşıyor.
İlgili 27 soru bulundu
Tümör pankreasın baş kısmında bulunuyorsa dışkıda beyaz sıvılar gözlemlenebilmektedir. Bunların dışında görülen diğer belirtiler arasında sırta vuran karın ağrısı, ani kilo kayıpları, deride döküntüler, safra kesesinde ve karaciğerde büyüme, ciltte kaşıntı, yorgunluk hissi ve diyabet oluşumunu saymak mümkündür.
CA 19-9 ve CEA değerleri genelde hastada tümör belirteçleri olarak değerlendirilir ve pankreas kanseri hastalarının kan değerlerinde bu belirteçlerin yüksek olduğu gözlemlenir.
Kan testleri: Pankreas kanserinin tanısı için yapılan kan testlerinde CA 19-9 ve CEA gibi tümör belirteçleri aranmaktadır. Bu değerlerin yüksekliği pankreas kanserinin tanısında kullanılabilir ancak özellikle tedavinin planlaması için belirleyici olabilmektedir.
Pankreas kanseri, sessiz ve sinsi bir hastalık olarak kabul edilir; çünkü ilk evrelerde belirti vermez. Ancak ilerleyen safhalarda, özellikle dördüncü evreye ulaştığında, karaciğer gibi uzak organlara sıçrama eğilimi gösterir. Bu durum, kanserin vücuttaki diğer bölümlere metastaz yapması olarak bilinir.
Pankreas Nerededir? Pankreas midenin arkasında ve omurganın önünde yer alır. Safra kesesi, karaciğer ve dalak pankreası çevreler. Vücudun sağ tarafında pankreasın başı bulunur.
Kişise kötü kokulu dışkı, sarılık, diyabet, üst karın ağrısı gibi semptomlar bulunduğunda pankreas hastalıkları şüphesi ile çeşitli testler istenebilir. Genelde kan testleri, bilgisayarlı tomografi, endoskopik ultrason ve MR ile teşhis konulur. Bazı ciddi durumlarda ise teşhis kesinliği cerrahi yöntemle yapılabilir.
Göbek üzerinde ve göbek çevresinde çok şiddetli ve sürekli bir ağrı vardır. Vakaların yarısında ağrı bele, sırta ve kasıklara vurur. Hasta sırtüstü yatamaz, oturur halde durur. Ani başlayan vakalarda ateş, nabızda hızlanma vardır.
Kronik pankreatit ise pankreasın uzun süreli iltihaplanması durumudur. Bu durumun ilerlemesiyle yara dokuları oluşabilir ve pankreas işlevini yitirebilir. Kronik gerçekleşen bu durumun belirtileri genellikle üst karında ağrı şeklinde ortaya çıkar ve ağrılar sırta vurur.
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
Kanserli hastaların % 20-50'sinde ilk başvuruda, % 30-40'ında tedavi sırasında, %75-90'ında ileri evrede ve son dönemde ağrı vardır; hasta ve yakınları için ağrı, ölümün kendisinden bile daha büyük bir korku kaynağıdır.
Kişiyi tıbbi yardım almaya iten başlıca belirti, şiddetli karın ağrısıdır. Pankreasta oluşan iltihaplanma kaynaklı sinir uçları uyarısı, karın ağrısına, hassasiyete ve sırt ağrısına neden olur. Ağrı başlangıçta genellikle hızlı bir şekilde ortaya çıkar.
Pankreas kanserinin en zor ve yıkıcı belirtileri kendini son evrede göstermektedir. Bu da hastalığı sinsi ilerleyen bir duruma sokar. Son evrede mide bulantısı, iştahta azalma ve sarılık gibi belirtiler önde gelir. Kanser, pankreasın baş bölgesinde ise dışkı sırasında beyaz sıvılar görülebilir.
Pankreas kanseri düzelir mi? Tipine ve yayılımına göre pankreas kanserinden kurtulan hastalar vardır. Ancak, erken tanı pankreas kanserinden kurtulmada (kür) en önemli faktördür. Ne yazık ki, ileri evrelerde uzun sağkalım beklentisi çok düşüktür.
Pankreas kanserinin en uzak diğer organlara da yayılımı göstermiş olduğu bu hasta grubundaki ortalama yaşam süresine baktığımız zaman 3 ay ile 6 ay arasında olmaktadır. Hastalık eğer lokal olarak bir yayılım gösterdiyse hastanın ortalama yaşam süresi 6 ay ile 10 ay arasında olmaktadır.
Hayati kayıplara neden olan kanserlerin başında ilk sıralarda gelen pankreas kanseri, erken evrede yakalanması daha güç bir hastalık olarak biliniyor. Özellikle 60-80 yaş aralığında karşılaşılan bu kanser türü, 40 yaşın altında daha az görülüyor ve erkeklerde kadınlara oranla daha sık ortaya çıkıyor.
Pankreas kanserinin idrar tahlili ile teşhisi mümkün hale geliyor. Böylece çok kötü gidişatı olan bir kanser türünde erken teşhis mümkün olacak.
Kanser kaşıntısı nasıl olur? Kanser kaşıntısı, tümörün salgıladığı maddelerden veya vücudun tümöre tepki vermesinden kaynaklanır. Bu kaşıntılar vücudun her yerinde olabilir ancak bacaklarda ve göğüste daha yaygındır Genellikle kanser tedavisi görülünce azalır.
Karında şişlik 2 haftadan uzun sürüyorsa…
Karında şişlik veya genişleme, yumurtalık kanserinin erken ve bazen de tek belirtisi olabilir. Karında şişlik, hem erkek hem de kadınlarda sık görülen yaşam kaybı riski yüksek olan kolorektal yani kolon ve rektum kanserlerinin belirtisi de olabilir.
Test sonucunda değerin 140 U/L üstü olduğu lipaz yüksekliği, akut pankreatit, pankreas iltihaplanması, safra sorunları veya enfeksiyon bulunduğu anlamına gelir. Sindirim sisteminde yer alan bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar kandaki lipaz seviyesini yükselterek lipaz yüksekliğine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri