Çetrefilli Ne Demek? Çetrefilli kelimesi zorlu bir sürece anlatmaktadır. Herhangi bir olay veya durum karşısında bunun anlaşılması ve çözüme kavuşmasının zor olduğunu gösteren bir ifadeye sahip.
Çözülüp aşılamayacak kadar zor durum çetrefilli olarak bilinmektedir.
çetrefil kelimesinin TDK sözlüğe göre 3 farklı anlamı vardır. çetrefil kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Çile kelimesinin TDK sözlük anlamı, zahmet, sıkıntı, yay kirişi, dervişlerin kırk gün süreyle kendilerine uyguladıkları perhizi ve zahmetli dönem, ipek, yün, pamuk vb. demeti demektir.
çetele TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Çizilerek veya oyularak açılan kertik. eskimiş Ekmekçi, sütçü vb. esnafın, uzunlamasına ikiye bölüp üzerine kertikler çenterek hesap tuttukları ağaç dalı
İlgili 25 soru bulundu
Özellikle okuma yazması olmayan kişiler hesaplarını tutarken çizgi sisteminden yararlanmaktadır. bu sistemin kullanıldığı bir diğer yer ise, hesapta geçen kalemin daha da artabileceği ve bu artışın belirli olmadığı durumlar olmaktadır. İşte bu usul ile tutulan hesaplara çetele tutmak denmektedir.
Çetele, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan çetele kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir.
Çileden çıkmak deyiminin iki farklı anlamı bulunur. İlk anlamı kişilerin bir olay karşısında çok fazla sinirlenmesi ve sabrının kalmaması anlamında kullanılır. İkinci anlamı ise kişilerin çekmiş olduğu sıkıntıların çileli durumun sona ermesi anlamında da kullanılmaktadır.
çilenti TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Hafif yağmur, serpinti.
Kırkıncı gün geldiğinde şeyh, dervişin bulunduğu çilehaneye girer. Sonra kurban kesilerek derviş erbainden çıkarılır. Gerektiğinde üç erbain çıkaran dervişler de vardır. Mevlevîler'de çile, bin bir gün süren hizmet ile yapılır.
Cevap: Çelişmek zıtlaşmak , söylenilen şeylerin çelişmesi anlamına gelmektedir.
sıf. (< çarp-ıcı) Dikkatleri üzerine çeken, görür görmez insanın üzerinde kuvvetli bir etki bırakan: “Çarpıcı renkler.” Onlardan çok çarpıcı bir mektubu size sunuyorum (Ahmet Kabaklı).
Müphem kelimesi 'açık ve belirgin olmaksızın' biçiminde ifade edilebilir. Hem sıfat hem de zarf şeklinde kullanılabilen bu kelime genel olarak TDK bünyesinde belirsiz şeklinde tanımlanmaktadır. ''O çok müphem konuşuyor.''
Külliyat, bir yazar ya da şairin tüm eserlerini bir araya toplayan dizi. Bazen tüm eserler tek bir kitap halinde yayımlanmış da olabilir. Bazı Batılı dillerde aynı anlamdaki Latince opera omnia (bütün eserler) kavramı kullanılır.
Tenkit kelimesi Arapçadan gelen ve Türkçe yerleşik olarak değerlendirilen önemli sözcüklerden biridir. Genel olarak bu kelimenin TDK üzerinden anlamına bakıldığı zaman, 'Eleştirme, eleştiri' biçiminde ifade edilmektedir.
Darasını almak için tartılacak olan kabın ağırlığını belli etmek için kabı tartmak demektir. Yani bir kabın içinde bir ürün tartılacaksa o kabın ağırlığı alındığı zaman darası alınmış olur. Genelde ağırlık ölçüm işlerinde dara ve darasını almak kullanımları ile karşılaşılmaktadır.
1. Ezilip büzülerek, yalvarıcı bir tavırla durumunu anlatmak. 2. Özür dilemek.
Cilasun TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Yiğit kimse. Eli çabuk, becerikli kimse.
gaşşık: Kaşık anlamındadır. gavlak: Genellikle kavak ve söğüt dalları için kullanılan ve iyi onların kavladığını anlatmak için kullanılan bir kelimedir. geñ: Nadasa bırakılmış tarla anlamındadır.
[1] Çok gereksiz şeyler konuşan kimse, boşboğaz, geveze.
Türk Dil Kurumuna göre dert yanmak deyimi insanların sıkıntılarını sürekli başkalarına sızlanacak bir şekilde anlatmasıdır. İnsanlar yaşadıkları sorunları her seferinde dile getirip bu konu ile ilgili sızlanırlarsa bu durum dert yanmak deyimi ile anlatılır.
Punduna getirmek fırsat kollamak, uygun koşullar yaratmak anlamında kullanılır. Bir şey yapmak için uygun koşulları elde etmek için yapılanlar için punduna getirmek denir.
Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin,şecere şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "secere, sejere" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı'şecere'dir. ŞECERE SÖZLÜKANLAMI NEDİR?
Çetele Tabloları Herhangi bir konuda muayene ve test verilerinin kaydedildiği forma “çetele tablosu” veya “kontrol tablosu” adı verilir. Diğer istatistik teknikler için ilk aşamayı ve veri tabanını oluşturur.
Sütun grafikler, belirli bir süredeki veri değişikliklerini göstermek veya öğeler arasındaki karşılaştırmaları göstermek için yararlıdır. Sütun grafiklerde, kategoriler genellikle yatay eksen boyunca ve değerler de dikey eksen boyunca düzenlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri