ise 4 yaşından itibaren meyve vermeye başlamaktadır. Yine yabani ağaçlardan 6 kg kabuklu meyveden en fazla 1,5-2 kg iç Page 2 2 alınırken, aşılı ağaçlardan 6 kg cevizden en az 3 kg iç meyve alınmaktadır. beklenmektedir. faktörlerin başında ilkbahar geç donları gelmektedir.
Bununla birlikte, ceviz ağaçlarının 5-7 sene içinde yaklaşık 7-10 kg ceviz üretmeye başladığı durumlarda vardır. Ticari ceviz bahçelerinin çoğu, 30 ya da daha fazla sene sonra üretim zirvesine ulaşır. Sağlıklı ve olgun ceviz ağaçları 30 – 160 kg ceviz üretmektedir, ancak bu üretim her yıl elde edilmemektedir.
Çoğu meyve ağacında (turunçgiller, elma, fındık vb.) olduğu gibi, tohumdan yetiştirilen bir ceviz ağacı, ömrünün ilk 7-10 yılında meyve vermez.
Doğru şartlarda dikilen iki yaşlı yabani ceviz anaçlı ceviz fidanından bir ile iki yıl içerisinde meyve almak mümkündür. Tam verimli ürün ise yedi yılın sonunda alınmaktadır. Bu bilgi 2 yaşlı fidanlar için geçerlidir. Yani ceviz fidanı iki yıl boyunca yetiştirildikten sonra dikilmelidir.
Eğer ceviz fidanı aşılanmadan dikilirse ürün verimi 10-15 yıl gibi çok uzun yıllar sonra başlamaktadır. Ayrıca aşısız dikilen fidanın ne tür bir meyvesi olacağı önceden kestirilemez. Aşılı fidan tercih ettiğinizde ise 1 sene gibi kısa bir sürede bile ağaç meyve verimine başlayabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Sertifikalı tüm ceviz fidanları doğru şartlarda ekilip bakımı yapıldığında ilk yıldan sonra meyve verir. Tam verimli ürün ise 7 yılın sonunda alınmaktadır. Ancak bu bilgiler 2 yaş fidanlar için geçerlidir. Yani satın aldığınız ceviz fidanının iki yaşında ve daha fazla olmasına dikkat etmelisiniz.
Ceviz Ağacının Sulanması; Ceviz ağaçları geniş dal yapan ve geniş yapraklı bir ağaç olduğundan dolayı suya fazla ihtiyaç duyarlar. Birde bu ağaçlar fidan olarak dikilmesiyle dikim çukurları da derin kazılmamışsa, tohumdan yetiştirilmemişse özellikle iki yıl düzenli bir sulamaya ihtiyaç duyarlar.
Editör ekibi. Tüm meyve ağaçları gibi ceviz ağacı da tam güneşli yerleri ve süzek topraklarda yetişir. Ceviz ağacı derin kumlu, süzek, sulamaya uygun ve organik madde açısından zengin topraklarda yetişen bir bitkidir.
Tuzluluğu sevmeyen ceviz ağaçlarında içinde klor bulunan potasyumlu gübre veya kompoze kullanmayınız. Cevizin yenen kısmında % yağ, % protein ve aroma artışı için potasyum sülfatlı taban gübreleri tercih ediniz. Toros Tarım'ın Gold 15-‐15-‐15 veya Süper Gold 10-‐20-‐20+Zn gübrelerini tercih ediniz.
İlk kural olarak, ticari olarak yetiştirilen ceviz ağaçlarının ortalama olarak her ceviz ağacının yıllık 1270 mm yağışa ihtiyacı vardır. İkinci kural olarak, ceviz ağaçları yaz aylarında yıllık su isteklerinin % 50'sinden fazlasına ihtiyaç duyar (Haziran, Temmuz ve Ağustos).
Genel olarak, ceviz ağacı çok kuvvetli rüzgarların yanı sıra çok düşük ve çok yüksek sıcaklıklara da dayanıklı değildir. Yüksek yaz sıcaklıkları meyveye zarar verebilir ve meyvelerde büzülmeye neden olabilir.
Ceviz erkek organı, püskül şeklinde ağacın yan dallarında büyür ve bu şekli sayesinde kolayca anlaşılır.
Tüm koşullar iyi olduğunda (bu koşulları diğer yazılarımızda paylaştık) bir Chandler ceviz fidanından 4. Yılda 2-4 kg, 5. Yaşta 5-10 kg, 10. Yaşta 50 kg, 20. Yaşta 100 kg alındığı ve alınabileceği görülmüştür.
En verimli ve performansı en yüksek çeşidin chandler olduğu belirlendi. Sonuçları AA muhabirine değerlendiren AEÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.
Yeni sezon yarı bodur ceviz fidanı olarak bilinen AŞILI chandler ceviz fidanı fiyatları ve fernor ceviz fidesi fiyatları göre daha uygun olup açık köklü ceviz fidanı fiyatlarımız en ucuz 20 TL'den başlamaktadır.
Meyve tomurcuğu ne kadar fazla ise haliyle o kadar çok meyve üretimi gerçekleşecektir. Bu çiçek tomurcuğunun oluşumunda iyi besleme ve sonucunda gelişme kuvveti ile ışıklanma miktarı fazla olursa çiçek miktarı da fazla olacaktır. Işıklanmanın fazla olması için iyi bir budama işlemi şarttır.
* Genel olarak sıcaklık ve yağış durumuna göre 10 günde, 7 günde ve çok sıcak günlerde ise 3-5 günde bir periyotlarla 15-20 Lt fidan sulaması önermekteyiz. * Sulama yapılmamasından dolayı yaşanacak su stresi fidan sırasında kök, gövde ve dal gelişimini yavaşlatarak, fidanın kurumasına yol açabilir.
Tüplü ceviz fidanı ne zaman dikilir? tüplü ceviz fidanı yılın 12 ayı dikilir. Ancak temmuz ve ağustos aylarında dikim yapılırsa sıcaktan dolayı çok fazla dikkat ve bakım gerekeceğinden bu iki ayda dikimi önermiyoruz.
Kimyasal tarımda yanlış bilinen ve aktarılan bir mittir, ceviz ağacının altında başka bitki yetişmeyeceği. Şu fotoğraflarda sadece cevizin altında değil 2 koca cevizin altında, arasında yetişen elma, armut, kiraz ağaçlarını görebilirsiniz.
Kahramanmaraş ilinde yılda ortalama 25- 30 ton aralığında ceviz toplanmaktadır. Bunun yanı sıra ceviz en çok Güneydoğu Bölgesi'nde yetişir. Bu alanlarda yetiştirilen cevizin kalitesi de çok yüksek olur. Kahramanmaraş, Van, Malatya ve Gaziantep ceviz üretiminin yoğun olarak yapıldığı iller arasında gelmektedir.
Ceviz ağacına her gördüğünü çekiyor şeklinde bir yorum yapmak doğru olmaz; ancak bu tip görüntülerin oluşması aşırı koşullarla karşılaşmış olduğunun bir göstergesi olabilir. Yangın, yoğun bir kuraklık dönemi, hastalık gibi dış faktörler ağacın öz bölümünde bu biçimde desenlere sebep olmuş olabilir.
Ceviz Yetiştiriciliği Karlı mı? Ülkemizde artan iç talep nedeniyle ihtiyacın bir kısmı ithalat ile karşılanır. Bu şekilde bir ihtiyacın olması, hala cevizin karlı bir yatırım olduğunu gösterir.
8×4 metre dikim aralığında 1 dönüme 30 adet ceviz fidanı dikilir. 7×7 metre dikim aralığında 1 dönüme 20 adet ceviz fidanı dikilir.
Ceviz ağacı çok su istemeyen bir ağaç türüdür. İlk aylarda düzenli olarak sulanması tercih edilebilir. Bunun dışında rutin aralıklarla özel olarak sulanması gerekmez. Bahçede yetiştiği için genellikle mevsimlik yağışlar, ağacın meyve vermek için gereksinim duyduğu suyu karşılayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri