Büzülme (su kaybetme gibi) az veya hiç olmamalı, kabuk ince ve kolay kırılabilir olmalı ve iç kabuktan kolayca ayrılabilmelidir. -Koyu renk ve kolay dağılan, iç kısmı yok denecek kadar az, büzüşme (kuruma, içi yoksa) ceviz düşük kalitede ve çok beklemiş cevizdir, tüketilmemesi tavsiye edilir.
"En iyi verimi elde ettiğimiz çeşit, chandler oldu"
Bahçede 15 ceviz çeşidinin böygeye uyumunu ölçüyoruz. Burada en fazla chandler, fernor ve Kaman-1 ağaçları bulunmakta. Çeşitlerin verim ve performansını değerlendiriyoruz. Elde ettiğimiz sonuçlara göre bölgedeki üreticilere tavsiyelerde bulunuyoruz.
Cevizin yeşil kabuğu, kahverengi sert kabuktan çok güç harcamadan kolayca ayrılıyorsa, cevizin olgunlaşmış olduğu söylenebilir.
Cevizin kabuklu ya da kabuksuz olması da en az içeriğindeki protein kadar önem arz ediyor. Tüketim şekline göre iki türlü ceviz de kullanılabilir ancak beslenme uzmanları daha çok kabuklu ceviz tercih ediyor. Çünkü onlara göre kabuklu cevizin saklaması da tüketmesi de daha hijyenik ve sağlıklı.
Chandler cinsi
İnce kabukludur ve kabuğu kolayca kırılır. İç cevizi açık renklidir ve kabuktan kolayca ayrılır. Ceviz bakteriyel yanığına karşı duyarlıdır, bu sebepten yıllık koruma uyglamalarına dikkat edilmelidir.
İlgili 45 soru bulundu
Özellikle de genele bakıldığında en fazla ceviz Kahramanmaraş ilinde yetiştirilir. Kahramanmaraş ilinde yılda ortalama 25- 30 ton aralığında ceviz toplanmaktadır. Bunun yanı sıra ceviz en çok Güneydoğu Bölgesi'nde yetişir. Bu alanlarda yetiştirilen cevizin kalitesi de çok yüksek olur.
Türkiye'de yetişen yerli ceviz çeşitleri
Chandler gibi yabancı ceviz yetiştiriciliği günümüzde popüler olsa da yerli ceviz cinsleri bazı iklim ve koşullarda daha verimli olabilir.
Sindirim sistemi için büyük bir destekçidir. Kabızlığı giderir. Gaz problemleri ve şişkinlik gibi rahatsızlıkları da önler.Adet dönemi düzensiz olan ve sancılı geçen kadınların, bu dönemi daha rahat geçirmesini sağlar. Emziren kadınlar ya da hamileler için de ceviz suyu önerilir.
Yüksek ısı derecesinde yapılan kavurma işleminde zararlı maddeler (akrilamid, trans yağlar) oluşabilmektedir. Bu sıcaklıkta yapılan kavurma işleminde ise cevizin besin değerlerinin kaybı en aza inecektir.
Yeşil kabuğundan ayrılmış olan cevizler, suyla yıkanır.
Büzülme (su kaybetme gibi) az veya hiç olmamalı, kabuk ince ve kolay kırılabilir olmalı ve iç kabuktan kolayca ayrılabilmelidir. -Koyu renk ve kolay dağılan, iç kısmı yok denecek kadar az, büzüşme (kuruma, içi yoksa) ceviz düşük kalitede ve çok beklemiş cevizdir, tüketilmemesi tavsiye edilir.
Cevizi kırdıktan sonra içinden çıkan perde görünümlü kabuklar ceviz perdesi olarak bilinir. Şekil olarak da akciğere benzediğinden bu organlara karşı etkili olduğu biliniyor.
Saklama ve Tüketim Koşulları
(kabuklu veya kırılmış iç cevizimizi buzdolabı poşetlerinde haftalık kullanım ölçülerinde saklamanızı tavsiye ederiz.) Uzun süreli saklamak için, iç ceviz veya kabuklu olarak ve kısa süreli kullanımlık paketler halinde buzdolabının derin dondurucu bölümünde muhafaza ediniz.
Chandler ceviz fidanı oldukça verimli bir çeşittir. Doğru koşullar sağladığında çok yüksek verim alınabilecek bir türdür. Amerikan menşeli bu ceviz fidanı sıcağa ve soğuğa en dayanıklı ceviz türüdür. İyi bakıldığında salkımlar halinde ceviz veren bir aşılı ceviz fidanı türüdür.
Kaman Cevizi; ince kabuklu yapısı, iç kalitesinin yüksekliği, alan özellikli oluşu ve Türkiye ortalamasının 1,5 katı verimi ile ( ağaç başına 50 kg, dekardan 500 kg ) önemli bir meyvemizdir.
Yani deniz seviyesindeki bölgelerimizden başlayarak yüksekliği 1700 metre olan bölgelerimize kadar dikimi yapılabilen verimli bir ceviz çeşididir. Ancak ortalama 1000 metreye kadar yükseklikte olan bölgelerimize Chandler dikimi önermekte, 1000 metrenin üzerindeki bölgelerimize ise Fernor çeşidini önermekteyiz.
* Düzenli bir şekilde ceviz tüketmek lipoprotein kolesterol seviyesini düşürebilir. Yüksel LDL ( Kötü kolestrol) kalp hastalığının başlıca nedenidir, ceviz ise LDL'nin panzehiridir diyebiliriz. * Ceviz kalp krizine neden olan kan pıhtılaşmasını riskini azaltabilir. Ayrıca arterlerin sağlıklı kalmasını sağlar.
Ceviz, melatonin bakımından zengindir. Uyku sırasında salgılanan melatonin hormonu uykunun kalitesini arttırır ve uykunun düzene girmesini sağlar. Bu yüzden ceviz gece acıkmasında yenilebilecek faydalı besinlerden biridir.
Uzmanlar, bütün öğünlerden sonra bir miktar ceviz yenilmesinin damar tıkanıklığı problemi için iyi gelebileceğini söylemektedirler. Ayrıca damar esnekliğinin korunmasını sağladığı düşünülmektedir. Ceviz günlük yaşantımızda çerez olarak da tüketildiği için günlük belirli oranlarda tüketerek sağlınızı koruyabilirsiniz.
Cevizin yüksek kalorili bir yiyecek olması nedeniyle günde 4 adetten fazla ceviz yemek kilo almaya sebep olur. Ceviz suyu tariflerinde genellikle günde 1 ceviz ve 1 su bardağı su ölçüsü kullanılır.
Cevizin: Her sabah kahvaltıda bir miktar ceviz içi yenmesinin zekayı geliştirdiğini belirten uzmanlar, Omega 3 yağ asidi içeriğinden dolayı vücut gelişimini arttırır. * Ceviz yağında bulunan L-arginin amino asitinden dolayı yüksek tansiyonu engeller.
Her gün aç karnına bir bardak akşamdan suda bekletilmiş cevizin suyunu içerek kolesterolünüzü düzenleyebilirsiniz. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde kötü kolesterol dengelenir ve kalp sağlığı korunur. Düzenli ceviz suyu tüketmek, kalp krizi riskini önemli ölçüde azaltır.
Tablo 2'de görüldüğü gibi ceviz çeşitlerinin yağ içeriği %61.47 ile %72.56 değerleri arasında değişmiştir. En yüksek yağ miktarına 2005 yılında hasat edilen Yalova 4 çeşidi sahip olmuştur.
“Sütyemez 1 çeşidi ceviz 26.63 gram ağırlık ve 5 santimetre büyüklükle tescil edilen en iri ceviz. 'Maraş 18' ise lezzet yönünden üstün özelliklere sahip. Yine bu cevizin en önemli artısı hastalıklara karşı dirençli olmasıdır.
Buna göre chandler ceviz fidanı için tozlayıcı çeşitler Fernette ve Franquette dir. Bir diğer önemli çeşitlerden olan fernor ceviz fidanı verimi için dikilecek tozlayıcı çeşitler ise Fernette (Chandler ile ortak) ve Ronde dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri