Sıcak iklimlerde meyvenin olgunlaşmasına göre ağustos ayında ceviz hasadının yapıldığı dönemler olabilir. Soğuk iklimlerde ise meyvenin geç olgunlaşmasından dolayı ceviz hasadı ekim aylarına sarkabilir.
Ülkemizde ceviz toplaması genel olarak sonbahar mevsiminde, Eylül ayında yapılır. Ceviz toplamak için en iyi zaman ise cevizin yeşil kısmının üçte birinin çatlamaya başladığı zaman dilimidir. Cevizin içinin tam dolu olduğu ve boşluk olmadığı zaman olgunlaşan ceviz toplanır.
Hasat meyvelerin olgunlaşmasıyla birlikte hızlıca başlanması gereken olgunlaşmış meyveleri toplama işlemidir. Ceviz hasadı, konuma bağlı olmakla birlikte, Eylül veya Ekim aylarında gerçekleştirilir.
Dolayısı ile Eylül ayının ortalarına doğru ceviz hasadı yapılır. Bu dönem en iyi ceviz toplama zamanı olarak bilinir. Bu dönemde çoğu cevizler çatlamaya başlar.
Yılda 2-4 kg, 5. Yaşta 5-10 kg, 10. Yaşta 50 kg, 20. Yaşta 100 kg alındığı ve alınabileceği görülmüştür. Hatta bu rakamlardan daha fazla ürün alındığını söylesek abartmış olmayız.
İlgili 21 soru bulundu
Ceviz 1 Kilo (Kg) Fiyatı 2023
Ceviz kilo fiyatı 2023 yılında 136₺'dir. Ceviz türüne göre fiyatlar değişmektedir. Ceviz içi fiyatları kilo bazında 269₺'dir. Kırık ceviz fiyatları kilo (kg) bazında 266₺'dir.
Ticari ceviz bahçelerinin çoğu, 30 ya da daha fazla sene sonra üretim zirvesine ulaşır. Sağlıklı ve olgun ceviz ağaçları 30 – 160 kg ceviz üretmektedir, ancak bu üretim her yıl elde edilmemektedir. Ağacın periyodisite fenomenine karşı doğal bir eğilimi vardır, fakat genellikle her yıl iyi bir üretim sağlar.
HASAT ve SONRASI
Cevizlerde hasat, iç ceviz ve yeşil kabuğun olgunlaştığı dönem olarak kabul edilir. İç cevizin olgunluk belirtisi ise; iç ceviz ile sert kabuk arasında bulunan paket dokusunun kahverengileşmeye başladığı dönemdir. Çoğunlukla yeşil kabuk, iç cevizden daha geç olgunlaşır.
Türkiye'de en çok ceviz Ege, Akdeniz, Marmara Bölgesi'nde yetiştirilir. İl bazında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Kahramanmaraş'ta cevizin verimi ve kalitesi yüksektir.
Şili cevizi ayrıcalıklı bir ortamda yetişir. Doğal engellerinden dolayı Şili, bitki sağlığı açısından çok zengin bir ülke olarak kabul edilmektedir. Doğuda And Dağları, batıda Pasifik Okyanusu, kuzeyde Atacama çölü ve güneyde Antartika. Bunların hepsi tarımı zararlılardan ve dış hastalıklardan korumaktadır.
Yaş cevizin kurutulması kapsamında çeşitli yöntemler bulunmaktadır. En sık tercih edilen yöntem ise yaş cevizin güneşte kurutulması yöntemidir. Bunun dışında tercih edilen bir başka yöntem ise yaş cevizin fırın içerisinde kurutulmasının sağlanmasıdır. Cevizlerin toplanmasından sonra kabuğu çıkarmak gerekmektedir.
(kabuklu veya kırılmış iç cevizimizi buzdolabı poşetlerinde haftalık kullanım ölçülerinde saklamanızı tavsiye ederiz.) Uzun süreli saklamak için, iç ceviz veya kabuklu olarak ve kısa süreli kullanımlık paketler halinde buzdolabının derin dondurucu bölümünde muhafaza ediniz. Yıl boyunca tazeliğine muhafaza edecektir.
Cevizlerin kabukları sağlam, çatlaksız ve pürüzsüz olmalıdır. Kabuklarında delikler, çürümeler veya böcek izleri bulunan cevizlerden kaçının. Taze hasat edilmiş cevizler daha ağırdır, genellikle daha dolgun ve etli içlere sahiptir. Kabuklu ceviz alırken, taze, büyük boyutlu ve ağır olanları tercih edin.
Haziran-Temmuz ve Ağustos aylarını kapsayan meyve oluşma ve iç doldurma devresinde kesinlikle ceviz ağaçları susuz bırakılmamalı yeterli sulama yapılmalıdır. e. Hasat döneminde meyvenin dalından rahat kopabilmesi için hasattan 15 gün önce su verilmelidir.
Ceviz ağaçlarının ömrü iyi bakıldıklarında 150 ile 400 yıl arasındadır.
%11 indirimle Kabuklu Ceviz - 1 Kg 115 TL'ye, %8 indirimle Organik Kabuklu Ceviz 1 Kg 135 TL'ye, %18 indirimle Kabuklu Ceviz 2 KG 299 TL'ye, %6 indirimle Kabuklu Ceviz İnce Cender [İthal] 5kg 1.132 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Ceviz üretimi; Türkiye'de 2020 yılında 287 bin ton ceviz üretimi gerçekleşmiştir. Üretim yaklaşık 19,3 bin ton ile en fazla Bursa ilinde gerçekleşmiştir. Bursa'yı 16,5 bin ton ile Mersin ve 13 bin ton ile de Kahramanmaraş illeri takip etmektedir.
Chandler ceviz ağacı meyvesi özelliklerine genel olarak bakıldığında; ince kabuklu ve az pürüzlü yapısı ile dikkat çekmektedir.
Ceviz ağaçları özellikle gençlik dönemlerinde yeterli miktarda suya ihtiyaç duyarlar. Fakat ceviz ağacının su ihtiyacı birçok faktöre bağlıdır. Genç ceviz ağaçlarının kök sistemlerini gelişmekte ve büyümekte olduğu için yaşlı ceviz ağaçlarına nazaran fazla suya ihtiyaç duyarlar.
Ceviz ağacı sülfür gazı salgılar. Havadaki diğer gazlardan daha ağır olduğu için dibe çöker ve cevizin altında oturanı sersemletir.
Kabuklu cevizlerinizi kuru ve serin bir yerde, hava alan file torbalarda saklamalısınız. Kiler ve ışık almayan dolaplar, kabuklu cevizi saklamak için uygun yerlerdir. Kabuklu cevizleri buzdolabında saklayabilirsiniz. Ancak kabuklu cevizleri buzdolabına koymadan önce mutlaka temizleyip kurutmalısınız.
Cevizi tüketirken ceviz yağında acılaşma oluşur, acı tat oluşmuşsa peroksit değerinin olduğu anlamına gelir. Böyle cevizler tüketilmemelidir.
Ceviz erkek organı, püskül şeklinde ağacın yan dallarında büyür ve bu şekli sayesinde kolayca anlaşılır. Dölleme – tozlaşma farkı: Kısaca tozlaşma bir polenin bir ağaçtan diğer ağaca yolculuğu anlamına gelir. Dölleme ise daha karmaşık bir yapı olup dişi ve erkek organların birleşip meyveyi oluşturma sürecine denir.
Ceviz Fidanı Fiyatları 2023 sezonunda 20 TL'dir.
-Meyve bahçelerinde toprak işlemesi bitirilir. -Cevizde elma iç kurdu için feromon tuzakları asılır. -Ceviz ağaçlarının uyanması ile hastalıkları önlemek için bakırlı preparatlarla ilaçlama yapılır. -Fidanlar sulanır ve ot çapası yapılır. -Azotlu ve potasyumlu gübrelemeye devam edilir. -Yeşil sürgün budaması yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri