Sonuç Görüleceği üzere hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararları mahkûmiyet olarak değerlendirilemeyeceği ve gerekli denetim süresi içerisinde şartlar sağlandığında hiç suç işlenmemişçesine etki doğuracağından memuriyete engel teşkil etmeyeceklerdir.
Suçun Kasten İşlenmiş Olması Şarttır
Taksirle işlenen bir suç nedeniyle mahkûm olunması devlet memurluğuna engel bir hâl değildir. Taksirle işlenen bir suç nedeniyle alınan cezanın miktarı ve yoksunluklar ne olursa olsun memuriyete engel bir durum teşkil etmemektedir.
Zira, adli para cezaları ya da tedbirleri Devlet Memurları Kanunu'nda memuriyete engel haller arasında sayılmamıştır. Bu nedenle bir yılın üzerindeki hapis cezalarının adli para cezasına çevrilmesi durumunda kişiler diğer şartları da sağlamaları halinde memur olma hakkı elde edebileceklerdir.
Bu karar birey hakkında suç işlediğinin kesin bir kanıtı olmadığı ve masumiyet karinesi ile kişinin lekelenmeme hakkı gereğince kesinleşmiş bir hüküm bulunmadığı için memuriyete engel teşkil etmemektedir. Dolayısıyla takipsizlik kararı- kovuşturmaya yer olmadığına dair karar memuriyete engel değildir.
İlgili 39 soru bulundu
Devlet Memurları Kanunu'nda, kasten işlenen bir suçtan dolayı alınan mahkûmiyetin memuriyete alınmaya engel olduğu belirtilmiştir. Kasıtlı suçlardan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olan bir kimsenin devlet memuru olması mümkün değildir.
Memur hakkında görevden uzaklaştırma kararı çeşitli şartlarda verilebilir. Memur hakkında soruşturma ya da kovuşturma açıldığında görevden uzaklaştırma kararı verilebileceği gibi soruşturma açılmadan da idare tarafından bu karar alınabilir.
zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkum olmamak.
Sicil Kaydının Silinmesinin Memuriyete Etkisi
Süresiz ya da adli sicilden çıkarılamayan herhangi bir hüküm olmadığından dolayı herhangi bir suç işlemiş ve verilmiş olan cezası infaz edildikten sonra adli sicil kaydından çıkarılmış olan hükümlü memur olabilecektir.
HUKUKİ GEREKÇE
Danıştay; ceza yargılaması geçirip HAGB, ERTELEME gibi arşiv kaydına sahip bulunan kişilerin dahi güvenlik soruşturmalarının/arşiv araştırmalarının olumlu sonuçlanmasında bir engel görmemektedir.
Kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olan kişi memuriyete kabul edilemez. (657 sayılı kanun m.48/5). Kasten işlenen bir suçtan 1 yıl veya daha fazla hapis cezasının memuriyet görevi sırasında işlenmesi halinde, kişinin memuriyet görevi sona erer.
ŞİKAYETÇİ OLMAK, MÜŞTEKİ OLMAK GÜVENLİK SORUŞTURMASINA ETKİ EDER Mİ? Hak arama özgürlüğü kapsamında herhnagi bir olay sebiyle herhangi bir kişiden şikayetçi olmak, ceza davasında müşteki olmak, hukuk mahkemelerinde tazminat davasında davacı-davalı olmak güvenlik soruşturmanızı olumsuz yapmamaktadır.
Yani kamu davası sonunda kişi bir mahkumiyet alır ve bu mahkumiyet de kesinleşirse, kesinleşen bu ceza adli sicil kaydına işlenir. Kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararları ise adli sicile işlenmez, bunlar hakim savcıların görebildiği mahsus sicilde tutulur.
Sonuç olarak; yeni Türk Ceza Kanunu ve Devlet Memurları Kanunu birlikte değerlendirildiğinde, DMK 48/A–5. alt bentte sayılan suçlardan verilen mahkûmiyetler adli para cezasına çevrilsin ya da çevrilmesin her halükarda memuriyete engel teşkil etmektedir.
Hakaret Suçu Memuriyete Engel Mi? Hakaret suçunun nitelikli hali ayrık olmak üzere temel olarak 2 yıldan az verilecek ceza, HAGB'ye tabi olduğu müddetçe memuriyete engel teşkil etmeyecektir.
dolayısıyla sabıkalı felan değilsin. iş ile ilgili bir sorun olmayacak kesinlikle için rahat olsun. ayırca yüz kızartıcı suç değilse ve anayasanın 76 maddesi kapsamındaki suçlardan değilse yine de sorun olmuyor zaten.
Adli sicil kaydı koşulları gerçekleştiğinde kendiliğinden silinmelidir. Fakat adli sicil kaydınızda halen mahkumiyet hükmü görünüyor ise bunu sildirmek için Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'ne bir Adli Sicil Kaydının Silinmesi Dilekçesi ile başvurarak adli sicil kaydınızın silinmesini isteyebilirsiniz.
Ömür boyu hapis cezası ve geçici ağır hapis cezası. Her iki halde de kişi memur olamaz veya memur ise görevine son verilir. b- 6 aydan fazla hapis cezası: Belirtilen sürelerde ceza alan kişi memur olamaz veya memur ise görevine son verilir.
Maddede adli para cezalarının kamu görevine girmeye engel teşkil edeceğine dair bir hüküm yer almamaktadır.
Düşen HAGB Kararının Memuriyete Etkisi
HAGB'nin 5 yılın sonunda düşmesiyle sanığa herhangi bir ceza verilmeyecek dolayısıyla ilgili suç herhangi bir hukuki sonuç doğurmayacaktır. Sayılan sebeplerle düşmüş HAGB kararları da memuriyete herhangi bir engel teşkil etmeyecektir.
Memurluğa engel olan kriterden birisi de 1 yıl ve üzeri hapis cezası alan kişi de başvuruda bulunamayacaktır. Ancak taksirle işlenen bir suçtan 1 yıl ve üzeri ceza alan kimse polis okuluna başvuruda bulunabilecektir.
Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir. Bu gibiler bu Kanunun öngördüğü sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam ederler. Yani görevden uzaklaştırma maaş 2/3 almaya devam edilir.
Memuru Görevden Uzaklaştırma Nedenleri Nelerdir? 657 numaralı Kanunun 137'nci maddesine göre memurların görevden uzaklaştırılma nedenleri ikiye ayrılmaktadır. Bunlar kamu hizmetlerinin gerektirdiği durumlarda memurun görevi başında bulunmasında sakınca ve memurun hakkında mahkemelerce cezai kovuşturmasının olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri