Cevizi tüketeceğiniz zaman yiyeceğiniz kadar kırıp yiyerek onun lezzetine daha çok varabilirsiniz. Şayet kabuğunu kırdıysanız, cevizi hava geçirmez bir saklama kabına koyarak mutfakta güneş görmeyen bir yerde veya buzdolabında 6 aya kadar, derin dondurucuda ise 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz.
(kabuklu veya kırılmış iç cevizimizi buzdolabı poşetlerinde haftalık kullanım ölçülerinde saklamanızı tavsiye ederiz.) Uzun süreli saklamak için, iç ceviz veya kabuklu olarak ve kısa süreli kullanımlık paketler halinde buzdolabının derin dondurucu bölümünde muhafaza ediniz. Yıl boyunca tazeliğine muhafaza edecektir.
Cevizinizin hemen bozulmaması için karanlık ve serin bir ortam içerisinde, hava almayan kavanoz veya saklama kabında muhafaza etmeye dikkat etmelisiniz.
Buzdolabı dışında kuru, karanlık ve serin bir ortamda kabuklu cevizlerimizi muhafaza edebiliriz. En uygun ve sağlıklı muhafaza şekli ise cevizi kabuklu, ham ve 1 aylık tüketeceğimiz miktarda satın alıp, kuru, serin ve karanlık yerde muhafaza etmektir. Taze cevizleri saklamanın en iyi yolu kendi kabuğudur.
Eğer kabuğunu kırdıysanız, cevizleri hava geçirmez bir kaba doldurun. Kabuksuz cevizleri güneş görmeyen bir yerde veya buzdolabında 6 ay, derin dondurucuda ise 1 yıla kadar saklayabilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Ceviz iç kurduna karşı Elma iç kurdu için kullanılan ilaçlar da uygundur. İkinci iç kurdu ilaçlaması 40 gün sonra tekrar edilecek. Eğer bahçeniz 600 rakımın altında sıcak bir bölgedeyse 2.ilaçlamadan 35 gün sonra 3.ilaçlama yapılmalıdır.
Peki cevizi tüketirken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? -Cevizde küf oluşumunu tüylenme, renk değiştirme (grileşme), acılaşma gibi gözlemleyebiliyoruz. Bu şekilde renk değişimleri oluşan, küflenen cevizler imha edilmeli asla tüketilmemelidir.
Fırının içinde sıcağıyla soğuyana kadar bıraktım. Soğuyunca buzdolabı poşetine koydum derin dondurucuya kaldırdım. Merak etmeyin öyle kalıp gibi donmuyor istediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Ceviz kabuğuyla iki yıl, kabuksuz buzdolabında iki ay kadar saklanabiliyor.
- Bütün cevizleri ayıklayıp yıkadıktan sonra gölgelik güneş görmeyen bir yere örtü serip cevizleri üzerine koyun. Cevizleri güzelce yaydıktan sonra kurumaya bırakın.
Cevizlerin kurutma işlemi genellikle güneşte yapılır. Güneşte kurutulan cevizlerde kararma olur bu nedenle gölgede kurutmada fayda vardır. Eğer kurutma tesisleri varsa burada 30-35 derecede 24 saat bekletilerek kurutma işlemi tamamlanmış olur.
Yeşil kabuğundan ayrılmış olan cevizler, suyla yıkanır. Daha sonra, gölge bir yerde ve bir çarşaf üzerine ince bir biçimde serilerek kuruması beklenir. Altta kalan bölümlerinin de kuruması için ara ara karıştırılmalıdır. Kurutma işleminin çok daha kolay yapılması için ise, tel ızgara da kullanmak mümkündür.
·Kuruyemişleri bir cam kavanoz içerisine alın içinde hava kalmayacak şekilde doldurun. Kavanozun kapağını hava almayacak şekilde kapatın ve buzdolabına kaldırın. Kavanoz içerisinde hava almadan soğuk ortamda uzun süreli saklanabilir.
Ceviz iç kurdu, meyve kalitesini olumsuz etkileyen zararlılardan biridir. Ekteki fotolarda görüldüğü üzere; Nedeni; böcek yumurtalarının larvaya dönüşerek meyve dış kabuğundan içeri girmesidir.
Siyah ceviz içi Amerika ve Avrupa ülkelerinde yemeklerde, dondurma ve şekerli gıdalarda yaygın olarak kullanılıyor. Siyah ceviz içi faydaları ise aşağıdaki gibi sıralanabilir: Siyah ceviz içi omega-3 yağ asidi bakımından zengin olduğu için kalp sağlığını korur.
Kabuklu ceviz kırılarak tüketildiğinde besin değeri kaybı söz konusu olmuyor.
Bir bardak suya 5 – 6 adet ceviz içi zarı atarak kaynatın. 5 dakika kadar kaynattıktan sonra ılık olarak çayınızı tüketebilirsiniz. Bu demlenen ceviz içi çayı aynı zamanda ağız gargarası olarak da soğutularak kullanılabilir.
Badem ve fındığı 8-12 saat, cevizi ise 4 saat suda bekletmek kuru yemişleri fitik asitten arındırmak için uygun sürelere örnektir. Kuruyemişleri ıslattığımızda içeriğindeki fitik asit oranı büyük ölçüde azalır ve bu işlemle kuruyemişlerin biyo yararlanımını arttırmış oluruz.
Cevizi kokladığınızda boya gibi kokuyorsa, acılaşmış ve oksitlenmiştir. Yani bozulmuştur. Bu da cevizin hasattan sonra uygun şartlarda depolanmadığını gösterir.
Ayıklanmış ceviz nasıl muhafaza edilir? Kabuğu kırılmış ve ayıklanmış iç cevizler hava geçirmez saklama kaplarında ve buzdolabında 6 ay süreyle saklanabilir. Buzdolabında saklamak istemezseniz serin ve karanlık bir ortamda da muhafaza edebilirsiniz. Derin dondurucuda ise en fazla 1 sene saklayabilirsiniz.
Kabuklu cevizlerin raf ömrünü uzatmak için buzdolabında saklayabilirsiniz; cevizleri sızdırmaz hava geçirmez bir kaba yerleştirin veya orijinal ambalajında dolapta saklayın. 6 ila 8 ay sonunda ceviz hemen bozulmaz fakat ilk günkü lezzeti asla bulamazsınız. buzdolabında yaklaşık 1 yıl dayanabilir.
Taze veya kurutulmuş olması sağlık yönünden etkisi değiştirmez, taze ve kuru ceviz arasındaki fark, taze cevizin su içeriğinin daha fazla buna bağlı olarak da enerji içeriğinin daha düşük olmasıdır. Ceviz, meyvesi kadar tahtası da değerli olan, uzun ömürlü ve hoş kokulu geniş yapraklara sahip ağaçlarda yetişir.
Cevizin kabuklu ya da kabuksuz olması da en az içeriğindeki protein kadar önem arz ediyor. Tüketim şekline göre iki türlü ceviz de kullanılabilir ancak beslenme uzmanları daha çok kabuklu ceviz tercih ediyor. Çünkü onlara göre kabuklu cevizin saklaması da tüketmesi de daha hijyenik ve sağlıklı.
Bunun nedeni, polende bulunan bir proteinin cevizde bulunan bir protein ile benzerliklere sahip olması ve bu nedenle bazı insanların cevize tepki göstermesidir bu duruma çapraz reaksiyon adı verilir. Bu reaksiyonların belirtileri genellikle hafiftir ve ağızda kaşıntı veya şişliği içerir.
Kaman cevizi dünya çapında bir üne sahiptir. Yapılan araştırmalarla Kaman cevizinin kalitesi daha da artırılmaya çalışılmıştır. Yapılan seleksiyon çalışmaları ile en iyi özelliklere sahip 5 farklı ceviz çeşidi elde edilmiştir. Bunlar Kaman 1, Kaman 2, Kaman 3, Kaman 4, Kaman 5 olarak isimlendirilmiştir.
Cevizdeki iç kararması, önemli kalite sorunlarından biridir. Nedeni: ceviz içi olgunlaşmışken,hasat için meyvenin dış yeşil kabuğunun çatlamasının beklenmesidir.Yani, sorunun özü kısaca, cevizin içi ile dışının, aynı zamanda olgunlaşmamasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri