Cevizdeki iç kararması, önemli kalite sorunlarından biridir. Nedeni: ceviz içi olgunlaşmışken,hasat için meyvenin dış yeşil kabuğunun çatlamasının beklenmesidir.Yani, sorunun özü kısaca, cevizin içi ile dışının, aynı zamanda olgunlaşmamasıdır.
Cevizlerin kurutma işlemi genellikle güneşte yapılır. Güneşte kurutulan cevizlerde kararma olur bu nedenle gölgede kurutmada fayda vardır. Eğer kurutma tesisleri varsa burada 30-35 derecede 24 saat bekletilerek kurutma işlemi tamamlanmış olur.
Aflatoksinler gözle tespit edilemezler. Sadece laboratuvarlarda analiz edilerek gıdaların aflatoksin içerip içermediği tespit edilebilmektedir. Bu nedenle özellikle belirtilen gıdalar alışveriş sırasında titizlikle seçilmelidirler. Aflatoksinler genel olarak karaciğere zarar verirler.
Peki cevizi tüketirken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? -Cevizde küf oluşumunu tüylenme, renk değiştirme (grileşme), acılaşma gibi gözlemleyebiliyoruz. Bu şekilde renk değişimleri oluşan, küflenen cevizler imha edilmeli asla tüketilmemelidir.
Dünyanın sıcak ve nemli bölgelerinde bol miktarda bulunan Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus mantarları aflatoksin üretirler. Aflatoksin, özellikle uygun koşullarda yetiştirilmemiş, kurutulmamış, iyi korunmadan açıkta satılan ceviz gibi kuruyemişlerde, baharat, baklagil ve kuru meyvelerde görülür.
İlgili 24 soru bulundu
Taze bir limonu ikiye bölün. Elinizdeki lekeli bölümleri böldüğünüz limon ile ovun. 5 dakika kadar bekledikten sonra ellerinizi ılık su ile yıkayabilirsiniz. Limon asidik yapısı sayesinde ciltteki kararmaların rengini açar.
Fındık, ceviz gibi sert kabuklu yemişler ve tahıllar üzerindeki küf tarafından oluşturulan aflatoksin, fazla miktarda tüketilirse, karaciğer kanserini tetikliyor.
Cevizdeki iç kararması, önemli kalite sorunlarından biridir. Nedeni: ceviz içi olgunlaşmışken,hasat için meyvenin dış yeşil kabuğunun çatlamasının beklenmesidir.Yani, sorunun özü kısaca, cevizin içi ile dışının, aynı zamanda olgunlaşmamasıdır.
Amerika'nın kuzey bölgelerinde yetişen kara ceviz, diğer türlere göre daha hızlı bir büyüme grafiği sergiler. Oldukça sert kabuğu olan ceviz çeşidi daha çok yemek, pasta ve dondurmalarda kullanılır.
Yeşil kabuğundan ayrılmış olan cevizler, suyla yıkanır.
Küflerin üremesi için en ideal şartlar nemli ve sıcak ortamlardır. Bu sebeple aflatoksin riski bulunan gıdalar kuru ve soğuk ortamlarda uygun ambalajlarda saklanmalıdır. Gıdalarda aflatok- sin üremesini engellemek için doğru ve hijyenik üretim, uygun muhafaza koşulları ve son tüketim tarihinden önce tüketmek gerekir.
Aflatoksinler yüksek dozlarda tüketildiğinde zehir etkisi gösterir. Tüketicilerin korunması amacıyla ithalat, ihracat ve rutin kontroller esnasında numuneler alınarak Bakanlığa bağlı laboratuvarlarda analizleri yapılır. Zararlı olabilecek miktarda aflatoksin içeren gıda ve yemler tüketime sunulmaz.
Zaten, aflatoksin kelimesi de, onu yapan küfün adından (Aspergillus flavus) ve zehir anlamına gelen "toksin" kelimesinden türetilmiştir. Bu madde, bir çok organın yanı sıra esas olarak karaciğer üzerinde etkili olmakta ve giderek karaciğer kanserine yol açmaktadır.
(kabuklu veya kırılmış iç cevizimizi buzdolabı poşetlerinde haftalık kullanım ölçülerinde saklamanızı tavsiye ederiz.) Uzun süreli saklamak için, iç ceviz veya kabuklu olarak ve kısa süreli kullanımlık paketler halinde buzdolabının derin dondurucu bölümünde muhafaza ediniz. Yıl boyunca tazeliğine muhafaza edecektir.
Sirkeli su, lekelerin çözülmesini sağlayacaktır. Son olarak ellerinizi bol sabunlu ılık su ile yıkayın. Bu işlemi, pamuğa sirke dökerek ve silerek de yapabilirsiniz. -Eğer elinizdeki ceviz karası kurumuş ve cildinizdeki derilere ulaşmışsa sirkeli su işe yaramayabilir.
Ceviz ağacı sülfür gazı salgılar. Havadaki diğer gazlardan daha ağır olduğu için dibe çöker ve cevizin altında oturanı sersemletir.
Chandler dünyanın en verimli ceviz fidanı olarak bilinmektedir. Dikildiği ilk yıllardan itibaren hemen verime başlayan Chandler ceviz ağaçlarından 10 yıla ulaştığında ağaç başına 40 ila 50 kilo arası ceviz toplamak mümkündür.
Genel olarak bakıldığında cevizin en fazla yetiştirildiği bölge Kahramanmaraş ilimizdir. Kahramanmaraş ilinde yılda yaklaşık olarak minimum 25 ton ile 30 ton arasında ceviz yetiştirilmekte ve toplanmaktadır. Buna bağlı olarak Kahramanmaraş ili dışında farklı yerlerde de ceviz yetiştirilebilir.
Ceviz, düzenli ve yeterli miktarda tüketildiğinde; Lipoprotein özelliği ile iyi huylu kolesterol olan HDL'yi yükseltir, kötü huylu kolesterol olan LDL'yi düşürür. LDL'nin panzehri olarak bilinir. Günde 4-5 adet tüketimi önerilir. Kalp krizlerine neden olan kan pıhtılaşması riskini azaltabilir.
Bu minik oluşumlar, ürünün ilaçsız, yerli ve doğal olduğunu gösterir. Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Ceviz erkek organı, püskül şeklinde ağacın yan dallarında büyür ve bu şekli sayesinde kolayca anlaşılır. Dölleme – tozlaşma farkı: Kısaca tozlaşma bir polenin bir ağaçtan diğer ağaca yolculuğu anlamına gelir. Dölleme ise daha karmaşık bir yapı olup dişi ve erkek organların birleşip meyveyi oluşturma sürecine denir.
Cevizi uzun süre muhafaza edebilmek için, yeşil kabukların soyulmaması önerilir. Kabuklu cevizi bir tepsiye yayabilir veya hava geçiren file torbalara koyabilirsiniz. Cevizleri bu şekilde güneş görmeyen, serin ve kuru bir yerde 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz.
Eğer cevizin kabuğunu kırdıysanız, hava almayan, kapalı bir kutu içerisinde serin bir ortamda muhafaza etmelisiniz. Hava almayan bir kavanoz veya saklama kabı içerisinde 6 ay bozulmadan saklayabilirsiniz.
Kabuklu cevizler kırılmadığı, hava almadığı müddetçe yaklaşık olarak bir ya da iki yıl sorunsuz şekilde saklanabilir. Kabuklu ceviz saklanırken güneş ve neme maruz kalmaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri