Ceviz henüz fidan dönemin- de hastalığa yakalanırsa bütünüyle kuruyup ölebilir. Daha yaşlı ağaç- larda ise hastalık genç sürgünlerde kurumalara neden olur. Hastalıklı bitkide çiçekler kararır ve kurur. Meyveler ise oluşumlarının başında, ol- dukça duyarlıdır.
Ceviz ağacı sülfür gazı salgılar. Havadaki diğer gazlardan daha ağır olduğu için dibe çöker ve cevizin altında oturanı sersemletir. İşte Toroslar'a has bu söz oradan geliyor.
Asmada potasyum noksanlığında, yapraklarında da yaprak kenarlarında sararma ve kahverengileşme görülür. Çiçeklenme zayıf meyve tutumu az ve meyveler ekşi olurlar. Ceviz ağaçlarında potasyum noksanlığı yapraklarda kıvrılma ve kırmızımsı kahve lekelerle beliren belirtilere neden olur.
Ağacın kurutulması için dip kısmına tuz dökmek ve sonrasında da bu bölgeye az miktarda su dökmek gerekir. Bu sayede ağacı kolay bir şekilde kurutmak mümkündür. Bunun için kaya tuzu ya da epson tuzu tercih edilebilir.
- Cevizin kabuğunu yemeden önce kırmayınız. Tüketmek istediğiniz zaman cevizin kabuklarını istediğiniz miktarda kırınız. - Buzlukta saklanan cevizleri gazete kağıdının üzerine koyunuz ve kurumaya bırakınız. - 5 cm boşluk bırakarak topraktan yapılmış güveç veya çömleğe yerleştiriniz.
İlgili 37 soru bulundu
Ceviz ağacı çok su istemeyen bir ağaç türüdür. İlk aylarda düzenli olarak sulanması tercih edilebilir. Bunun dışında rutin aralıklarla özel olarak sulanması gerekmez. Bahçede yetiştiği için genellikle mevsimlik yağışlar, ağacın meyve vermek için gereksinim duyduğu suyu karşılayabilir.
Yaş cevizin kurutulması kapsamında çeşitli yöntemler bulunmaktadır. En sık tercih edilen yöntem ise yaş cevizin güneşte kurutulması yöntemidir. Bunun dışında tercih edilen bir başka yöntem ise yaş cevizin fırın içerisinde kurutulmasının sağlanmasıdır.
Kuruyan veya kurumaya başlayan ağacın gövde yapısından itibaren 1.5 metre çapında daire çizerek 10 cm lik derinliğindeki toprak kazılarak bu toprağı arazinin dışına atılması gerekmektedir arazi dışına atılma nedeni ise diğer ağaçlarda bu hastalığa yakalanmasının önüne geçmektir.
* Genel olarak sıcaklık ve yağış durumuna göre 10 günde, 7 günde ve çok sıcak günlerde ise 3-5 günde bir periyotlarla 15-20 Lt fidan sulaması önermekteyiz. * Sulama yapılmamasından dolayı yaşanacak su stresi fidan sırasında kök, gövde ve dal gelişimini yavaşlatarak, fidanın kurumasına yol açabilir.
Ceviz Nasıl Kurutulur? Cevizlerin kurutma işlemi genellikle güneşte yapılır. Direkt güneşe maruz bırakılan cevizlerde kararma görülebilir, bu nedenle güneşe maruz bırakmadan daha gölge bir alanda kurutmakta fayda vardır. Kurutma tesislerinde 30 - 35 derecede 24 saat bekletilerek kurutma işlemi tamamlanabilir.
YAŞ CEVİZ NASIL KURUTULUR? - Cevizlerin olgunlaştığını anlamak için cevizin ortasına bir bıçak yardımıyla sap kısmından ikiye bölün. Eğer ceviz iç bölümünde yer alan kabuklar kahverengine dönmüş ise cevizler olgunlaşmış demektir.
Şekil : Fidan Çukurlarının Hazırlanması. Ceviz Bahçelerinin Yıllık Bakım İşleri : Sulama :Yıllık sulama suyu ihtiyacı yağışlarla birlikte 1200- 1350 mm civarındadır.
Ceviz ağaçlarında ve fidanlarında azotlu gübreler, fosfat gübreleri, potasyumlu gübreler, diamonyum gübreler, kompoze gübreler kullanılabilir.
Ceviz içini doldurma zamanında mutlaka su verilmesi gerekli olup su verilmediği takdirde meyvenin kalitesi düşer. Hasattan hemen sonra yağış yoksa su verilmeli, çok fazla su verilirse ağaç uykuya yatar ve don olayı görülür.
Erken hasat iç ceviz ağırlığında kayıplara neden olur. Aynı zamanda ceviz hasadının fazla geciktirilmemesi de önemlidir. Hasadın gecikmesi halinde ceviz fidanlarındaki meyvelerin rengi koyu bir hal alır ve kalitesi azalır. Hasat işi genellikle birkaç defada yapılabilir.
İklim şartlarına göre hasat dönemi Ağustos ayında başlar, Ekim ayı sonuna kadar devam eder. Hasat mevsimi cevizin çeşidine göre değişir. Ceviz hasat edilmeden önce, mutlaka ağacın sulanması önerilir.
Toprak gübrelemesi yapıldıktan sonra ağaçların sulanması gerekir. Alternatif olarak, gübreleme (sulama sisteminde suda çözünebilen gübrelerin enjeksiyonu) uygun olabilir. Genel olarak, ceviz ağaçlarının ilk olarak Azot ve devamında Fosfor ve Potasyuma ciddi ihtiyaçları vardır.
Kış aylarında sulama yapmanın (yağışların çok sınırlı olduğu bölgelerde) ilkbaharda ağacın gelişimini arttırdığı bildirilmiştir. Ayrıca, maksimum meyve gelişimi çiçeklenmeden 5-7 hafta sonra gerçekleşir. Yağmurun yağmadığı dönemde sulamanın yapılmaması, küçük ceviz oranını artırır.
Ceviz ağaçlarının ömrü iyi bakıldıklarında 150 ile 400 yıl arasındadır.
Kabuk soyma, çatlak veya ayrılmalar için gövdeyi kontrol edin. Dalları, deforme olmuş yaprakları veya kayıp yaprakları asmak için gölgelik içine bakın. Birlikte ele alındığında bu işaretler ölü bir ağaca işaret ediyor.
Tabii kurutma: Açık hava veya vantilatör yardımı ile ağacın kurutulması genel olarak kullanılan yöntemlerden biridir. Tabii bu durum uzun söyle bir kurutma işlemi olarak öne çıkar. Suni kurutma: Özellikle kere senin desteklendiği bölgede belirli bir derece üzerinden sıcak hava verilmesi ile işlem gerçekleşir.
Tuz ve suyun püskürtülmesi vasıtasıyla bitkilerin gövdelerine, sürgünlere, çitlerin ve ağaçların köklerine nüfuz eder. Tuz eridiğinde, tuzlu su kökler tarafından emilir. Bu da, diğer zararların yanı sıra, bitkinin yeterince büyüyememesine, gelişememesine ve hatta ölmesine yol açar.
Cevizlerin kurutma işlemi genellikle güneşte yapılır. Güneşte kurutulan cevizlerde kararma olur bu nedenle gölgede kurutmada fayda vardır. Eğer kurutma tesisleri varsa burada 30-35 derecede 24 saat bekletilerek kurutma işlemi tamamlanmış olur.
Ülkemizde bazı yörelerde cevizler 7-10 gün boyunca güneş altında bekletilerek kurutulur.
Bu yöntemde havanın durumuna bağlı olarak cevizlerin kuruması 4 gün veya üstü sürebilir. Kurutulan ürünler her gün rastgele kırılıp ortasındaki ince iç kabuğu kolay kırılıyorsa kuruma tamamlanmış denilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri