Kabuklu cevizler kırılmadığı, hava almadığı müddetçe yaklaşık olarak bir ya da iki yıl sorunsuz şekilde saklanabilir. Kabuklu ceviz saklanırken güneş ve neme maruz kalmaması gerekir.
Cevizin tüketim ömrünü uzatmak istiyorsak uygun muhafaza koşullarında saklamak zorundayız. Kabuğu çıkarılmış iç cevizi hava geçirmez saklama kaplarında, buzdolabında 6 ay süreyle saklayabiliriz. Derin dondurucuda ise en fazla 1 sene.
İlk olarak bir gazete üzerine cevizleri dizin ve kuruyana kadar bekleyin. Cevizler kuruduktan sonra 5 cm boş kalacak şekilde güvece veya toprak çömleğe doldurun. Boş kalan 5 cm 'lik kısma talaş doldurun. Son olarak kuru ve serin bir yerde muhafaza edin.
Kabuklu cevizlerin raf ömrünü uzatmak için buzdolabında saklayabilirsiniz; cevizleri sızdırmaz hava geçirmez bir kaba yerleştirin veya orijinal ambalajında dolapta saklayın. 6 ila 8 ay sonunda ceviz hemen bozulmaz fakat ilk günkü lezzeti asla bulamazsınız. buzdolabında yaklaşık 1 yıl dayanabilir.
Ceviz kabuğuyla iki yıl, kabuksuz buzdolabında iki ay kadar saklanabiliyor. Afiyet olsun.
İlgili 38 soru bulundu
Kabuklu cevizler kırılmadığı, hava almadığı müddetçe yaklaşık olarak bir ya da iki yıl sorunsuz şekilde saklanabilir. Kabuklu ceviz saklanırken güneş ve neme maruz kalmaması gerekir.
Cevizi kabuklu olarak muhafaza etmek tazeliğini koruması açısından daha verimlidir. Kabuklu cevizi hava geçirgenliği olan bir filede veya bir tepsiye yayarak güneş görmeyen, kuru ve serin bir ortamda saklamanız yeterli olacaktır. Bu şekilde sakladığınızda 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz.
Büzülme (su kaybetme gibi) az veya hiç olmamalı, kabuk ince ve kolay kırılabilir olmalı ve iç kabuktan kolayca ayrılabilmelidir. -Koyu renk ve kolay dağılan, iç kısmı yok denecek kadar az, büzüşme (kuruma, içi yoksa) ceviz düşük kalitede ve çok beklemiş cevizdir, tüketilmemesi tavsiye edilir.
(kabuklu veya kırılmış iç cevizimizi buzdolabı poşetlerinde haftalık kullanım ölçülerinde saklamanızı tavsiye ederiz.) Uzun süreli saklamak için, iç ceviz veya kabuklu olarak ve kısa süreli kullanımlık paketler halinde buzdolabının derin dondurucu bölümünde muhafaza ediniz. Yıl boyunca tazeliğine muhafaza edecektir.
Bozulmuş ceviz yağa işlenir ve bu yağ sadece sanayide kullanılabilir. Bu bakımdan hasattan sonraki aşamalara çok dikkat edilmesi gerekir. Aynı bozuk insanlar gibi,kararır,içi fos çıkar,tatdığında zehir gibi acıdır,hafifler....
Yaş cevizi kısa sürede tüketecekseniz, poşetlere doldurarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Eğer daha uzun süre saklamak istiyorsanız, cevizleri tek seferde yiyeceğiniz porsiyonlara ayırın ve buzdolabı poşetlerine doldurun. Üzerine tarih etiketi yapıştırdıktan sonra buzlukta muhafaza edebilirsiniz.
·Kuruyemişleri bir cam kavanoz içerisine alın içinde hava kalmayacak şekilde doldurun. Kavanozun kapağını hava almayacak şekilde kapatın ve buzdolabına kaldırın. Kavanoz içerisinde hava almadan soğuk ortamda uzun süreli saklanabilir.
Yeşil kabuğundan ayrılmış olan cevizler, suyla yıkanır.
Tüketmek istediğiniz zaman cevizin kabuklarını istediğiniz miktarda kırınız. - Buzlukta saklanan cevizleri gazete kağıdının üzerine koyunuz ve kurumaya bırakınız. - 5 cm boşluk bırakarak topraktan yapılmış güveç veya çömleğe yerleştiriniz. - Ardından boş kalan kısımlara talaş doldurunuz.
Tomurcuklar kapalı olduğu dönemde -3°C' ye, tam çiçeklenme döneminde -1 °C' ye kadar dayanabilir. Çiçek döneminde soğuktan zararlanma daha sık görülür. Genel olarak ceviz ağacı; -25°C' ,+38°C' ye kadar dayanıklılık gösterir.
Ülkemizde bazı şehirlerde güneşin altında yaklaşık 10 gün bekletilerek kurutma işlemi yapılmaktadır.
Ceviz iç kurdu, meyve kalitesini olumsuz etkileyen zararlılardan biridir. Ekteki fotolarda görüldüğü üzere; Nedeni; böcek yumurtalarının larvaya dönüşerek meyve dış kabuğundan içeri girmesidir.
Taze veya kurutulmuş olması sağlık yönünden etkisi değiştirmez, taze ve kuru ceviz arasındaki fark, taze cevizin su içeriğinin daha fazla buna bağlı olarak da enerji içeriğinin daha düşük olmasıdır. Ceviz, meyvesi kadar tahtası da değerli olan, uzun ömürlü ve hoş kokulu geniş yapraklara sahip ağaçlarda yetişir.
Cevizin kabuklu ya da kabuksuz olması da en az içeriğindeki protein kadar önem arz ediyor. Tüketim şekline göre iki türlü ceviz de kullanılabilir ancak beslenme uzmanları daha çok kabuklu ceviz tercih ediyor. Çünkü onlara göre kabuklu cevizin saklaması da tüketmesi de daha hijyenik ve sağlıklı.
Kaman cevizi dünya çapında bir üne sahiptir. Yapılan araştırmalarla Kaman cevizinin kalitesi daha da artırılmaya çalışılmıştır. Yapılan seleksiyon çalışmaları ile en iyi özelliklere sahip 5 farklı ceviz çeşidi elde edilmiştir. Bunlar Kaman 1, Kaman 2, Kaman 3, Kaman 4, Kaman 5 olarak isimlendirilmiştir.
Siyah ceviz içi Amerika ve Avrupa ülkelerinde yemeklerde, dondurma ve şekerli gıdalarda yaygın olarak kullanılıyor. Siyah ceviz içi faydaları ise aşağıdaki gibi sıralanabilir: Siyah ceviz içi omega-3 yağ asidi bakımından zengin olduğu için kalp sağlığını korur.
Bayatlamış kuruyemişlerin tazeliğine kavuşabilmesi için yapılabilecek en etkili yöntemlerden bir tanesi, yağsız teflon tavada kavurmaktır. Bu işlemi kısık ateşte uzun süre yapınız. Kısık ateş kuruyemişlerin yanmasını da önlemektedir.
Tuz, nemi çektiğinden evde yağlı tohumları saklarken iri tuz kullanılmalıdır. Yer fıstığı, fındık, diğer fıstıklar, ceviz, nemli ve sıcak yerlerde saklandıklarında küflenirler. Bu nedenle yağlı tohumlar, serin yerde saklanmalıdır."
Kabuklu ceviz kırılarak tüketildiğinde besin değeri kaybı söz konusu olmuyor.
İklim şartlarına göre hasat dönemi Ağustos ayında başlar, Ekim ayı sonuna kadar devam eder. Hasat mevsimi cevizin çeşidine göre değişir. Ceviz hasat edilmeden önce, mutlaka ağacın sulanması önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri