Taze ceviz reçeli veya ceviz reçeli Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır.
Cevizin ana vatanı olarak bilinen Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde üretilen meşhur ceviz reçeli, uzun uğraşlar sonucunda hazırlanır. Yapımı oldukça uğraştırıcı olan ceviz reçeli, tam olgunlaşmayan cevizlerden hazırlanır.
Cevizin ana vatanı olan Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde üretilen meşhur 'ceviz reçeli', zorlu üretim sürecinin ardından sofralardaki yerini alıyor.
Reçel çeşitleri arasında, ceviz reçeli en faydalı reçel çeşitleri arasındadır. Enerji vermesinin yanında cevizin tüm faydalarını alabilmemiz sayesinde sağlığımıza faydalı bir tüketim sağlamış oluyoruz.Cevizin içinde bulunan vitaminler, reçel yapımı sırasında ölmeden kalabiliyor.
Faydaları saymakla bitmeyen ceviz reçelinin öne çıkan faydalarından bazıları ise şöyle: "Hücreleri yeniliyor, beyin hücrelerini geliştiriyor, maksimum enerji sağlıyor, kolesterolü düşürüp, kabızlığı gideriyor, guatra, astım ve bronşite iyi geliyor.
İlgili 23 soru bulundu
Mayhoş ve tatlı bir lezzete sahip olan taze ceviz reçeli, birçok yerde tatlısı olarak da adlandırılır ve bu şekilde servis edilir.
Ceviz reçelinin bir tatlı kaşığı yani yaklaşık 5 gram için besin değeri 15 kcal olarak belirlenmektedir. 1 porsiyon olarak ifade edilen ve bir yemek kaşığı olarak hesaplayabileceğiniz 10 gram ceviz reçeli ise 30 kcal içermektedir. Bu kalori miktarının oldukça düşük olduğu söylenebilmektedir.
Ayva reçeli, doktorların özellikle tüberküloz hastalığında önerdiği çok şifalı bir besindir. Ayva pişirilerek yendiğinde çok daha faydalı bir besindir. Ayvanın yazdığımız tüm şifalarına reçeli de sahiptir ve özellikle göğüs hastalıkları için uzmanlar tarafından önerilir.
Sıcaklığı, doğru saklamamak, içerisine ıslak kaşık vs daldırmak, doğru koşullarda muhafaza etmemek... Bunların hepsi şekerlenme ve küflenmeye neden olan nedenler. Reçeller oldukça hassas yapıda oldukları için mutlaka doğru ısılarda saklanmalılar.
Şimdilik cevizin bilinen bir zararı yoktur. Aşırı tüketime bağlı olarak kilo almanın yanı sıra bazı kişilerde alerji nedeniyle ciddi sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Alerjik reaksiyon göstermeyen kişilere günde 4-5 cevizden fazlası tavsiye edilmez. Fazla miktarda tüketilirse kilo problemlerine neden olabilir.
Üretimde Çin, ithalatta Türkiye ilk sırada
Türkiye dünyanın en önemli ceviz üreticileri arasında yer alıyor. Dünya ceviz üretiminin yaklaşık yarısını Çin, geri kalanını ise ABD, İran, Ukrayna, Meksika ve Şili gibi ülkeler karşılıyor. Dünya üretiminin yüzde 5'lik kısmını karşılayan Türkiye 4. Sırada yer alıyor.
Kaman cevizi dünya çapında bir üne sahiptir. Yapılan araştırmalarla Kaman cevizinin kalitesi daha da artırılmaya çalışılmıştır. Yapılan seleksiyon çalışmaları ile en iyi özelliklere sahip 5 farklı ceviz çeşidi elde edilmiştir. Bunlar Kaman 1, Kaman 2, Kaman 3, Kaman 4, Kaman 5 olarak isimlendirilmiştir.
CEVİZİN VATANI. Ceviz Karpat dağlarından Türkiye, Irak, İran, Afganistan, Güney Rusya, Hindistan, Mançurya ve Kore' ye kadar uzanan geniş bir bölgenin doğal bitkisidir. Cevizin anavatanı, bazılarına göre İran'ın Ghilan bölgesi, bazılarına göre ise Çin'dir.
Cevizleri kaynayan suya atıp yumuşayıncaya kadar yaklaşık 40 dakika pişirin. 1 kg şeker ve 4 su bardağı suyu kaynatıp cevizleri içine atın. Karanfilleri ilave edin ve reçel kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Cevizler tam olgunlaşmadan yani mayıs ayı gibi bu reçelin yapımına başlandığından, biz şimdiden sizleri bu zorlu sürece hazırlayalım dedik. Hem hazırlık hem yapım aşaması diğer reçellerden farklı olan ceviz reçeli, aynı bal kabağı reçeli gibi kireç kaymağına yatırılarak yapılıyor.
Özellikle Bursa, Van, Kahramanmaraş, İzmir, Aydın, Zonguldak, Denizli, Samsun, Ordu ve Malatya illeri ceviz yetiştiriciliğinde önde gelen iller arasında yer alıyor.
İlk reçel de yaz meyvelerinin uzun süre korunması amacıyla Müslüman Türkler tarafından geliştirilir. Türklerin meyveyi reçel sayesinde uzun süre saklamaları, Batı'yı hayrete düşürür. Önceleri bayramlarda ve uzun kış gecelerinde ikram olarak sunulan reçel, saray ve dergâhların vazgeçilmezidir.
Reçele limon suyu ya da tuzu katmıyorsunuz
Aslında bunun önüne geçmenin çok ama çok kolay bir püf noktası var. Bu da kaynama aşamasının sonuna doğru tencereye limon tuzu ya da limon suyu eklemek. Bunu yaptığınız takdirde reçeli şekerlenmeden ve bozulmadan uzun süre muhafaza edebileceksiniz.
Meyveler, içlerindeki asidin zararlı bakterileri engellemesi yüzünden sebzelere göre daha dayanıklı. Açılmış reçel kavanozlarının içinde oluşan küf tabakasının da bir sakıncasının olmadığı, tabakanın alınmasıyla yenilebileceği belirtiliyor.
Reçel çeşitleri içerisinde bulunan A vitamini diş, kemik, yumuşak doku, mukus zarları ve cilt yapılarının sağlıklı bir şekilde oluşturulmasına ve korunmasına faydalıdır. Bununla birlikte göz retinasında renk veren pigmentleri üretmesini sağlamaktadır. A vitaminleri aynı zamanda antioksidandır.
İçerdiği yüksek lif oranı sayesinde sindirimi hızlandırır ve kolaylaştırır.Bağırsakları yumuşatır. Kabızlığı giderir.Vücuda kuvvet ve enerji verir.Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir.Halsizliğe ve unutkanlığa iyi gelir.Öksürük ve boğaz ağrılarına iyi gelir.Nezle ve bronşite faydalıdır.
Beyin hücrelerini geliştirir, maksimum enerji sağlar, yaşlanmayı geciktirir, kolesterolü düşürür, kabızlığı giderir, astım ve bronşite iyi gelir. Özellikle çocukların kemik ve zeka gelişimine faydalıdır. İnsan psikolojisinde de etkili bir özelliği olan ceviz reçeli öfkeyi dindirir, sinir sistemini rahatlatır.”
Özellikle kahvaltılarda tatlı ihtiyacını gideren reçel çeşitleri, besin değerinin büyük kısmını şekerden aldığı için diyette uzak durulması gereken yiyeceklerdendir.
Orta boy 1 adet ceviz kalorisi yaklaşık olarak 35 kalori değerindedir. Ekstra büyük boy 1 adet ceviz kalorisi ise yaklaşık olarak 38 kalori değerindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri