Cevizleri kaynayan suya atıp yumuşayıncaya kadar yaklaşık 40 dakika pişirin. 1 kg şeker ve 4 su bardağı suyu kaynatıp cevizleri içine atın. Karanfilleri ilave edin ve reçel kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Reçel çeşitleri arasında, ceviz reçeli en faydalı reçel çeşitleri arasındadır. Enerji vermesinin yanında cevizin tüm faydalarını alabilmemiz sayesinde sağlığımıza faydalı bir tüketim sağlamış oluyoruz.Cevizin içinde bulunan vitaminler, reçel yapımı sırasında ölmeden kalabiliyor.
Ceviz reçeli tarifinde kullanılacak cevizler henüz olgunlaşmadan toplanmalıdır. Renkleri yeşildir ve olgun cevize göre içleri daha yumuşaktır. Mayıs ayından itibaren toplanmaya başlanan reçellik cevizler, haziran ortalarına kadar bulunabilir.
Ceviz toplamak için en iyi zaman ise cevizin yeşil kısmının üçte birinin çatlamaya başladığı zaman dilimidir. Cevizin içinin tam dolu olduğu ve boşluk olmadığı zaman olgunlaşan ceviz toplanır. Ceviz kabuğundaki yumuşaklık yerini sertliğe bıraktığı zaman toplama için uygun zamandır.
İlgili 42 soru bulundu
Sıcaklığı, doğru saklamamak, içerisine ıslak kaşık vs daldırmak, doğru koşullarda muhafaza etmemek... Bunların hepsi şekerlenme ve küflenmeye neden olan nedenler. Reçeller oldukça hassas yapıda oldukları için mutlaka doğru ısılarda saklanmalılar.
1 kg şeker ve 4 su bardağı suyu kaynatıp cevizleri içine atın. Karanfilleri ilave edin ve reçel kıvamına gelinceye kadar pişirin. Limon suyunu ekleyip bir taşım kaynattıktan sonra kavanoza doldurup soğumaya bırakın. Servis yapın.
Sindirim sistemi için büyük bir destekçidir. Kabızlığı giderir. Gaz problemleri ve şişkinlik gibi rahatsızlıkları da önler.Adet dönemi düzensiz olan ve sancılı geçen kadınların, bu dönemi daha rahat geçirmesini sağlar. Emziren kadınlar ya da hamileler için de ceviz suyu önerilir.
Ceviz perdesi suyunu hazırlamak istediğinizde bir büyük fincan ayarında suyu kaynatın. 1 tutam ceviz perdesini kaynamış suya atın. Yaklaşık 2-3 dakika, suyun rengi değişene kadar bekleyin. Ceviz perdesi suyunu her gün bir bardak içebilirsiniz.
Cevizin içindeki zar tam anlamı ile bir şifa deposu olarak bilinmektedir. Özellikle cevizini içindeki zar kanser gibi hastalıkların önüne geçmesini sağlar. Düzenli olarak tüketildiği takdirde kanserli hücrelerin oluşumunu engeller. Kanser hastaları için de yine aynı şekilde cevizin içindeki zar tüketilmesi önerilir.
Ayva reçeli, doktorların özellikle tüberküloz hastalığında önerdiği çok şifalı bir besindir. Ayva pişirilerek yendiğinde çok daha faydalı bir besindir. Ayvanın yazdığımız tüm şifalarına reçeli de sahiptir ve özellikle göğüs hastalıkları için uzmanlar tarafından önerilir.
Yaptığınız reçelleri soğuduktan sonra cam kavonozlara koyup ağzını sıkıca kapatın. Ancak reçeller iyice soğumadan üzerinde oluşan hava kabarcıklarını kağıt havlu yardımı ile almadan kavanozun ağzını kapatmayın. Kapağını ters çevirip kavanozun içindeki havanın gitmesini kapağın iyice sıkılaşmasını sağlayın.
Mayhoş ve tatlı bir lezzete sahip olan taze ceviz reçeli, birçok yerde tatlısı olarak da adlandırılır ve bu şekilde servis edilir.
Orta ateşte köpükleri kaşık yardımı ile alınarak kaynatılır. 45 dakika kadar kaynatılır ve ocaktan almaya yakın içerisine limon dökülür. Hazır olan çilek reçeli sıcak sıcak kavanozlara konarak ağızları iyice kapatılır. Çilek reçelini soğuduktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
Elma, reçelin içerisinde pektin görevi görüp, daha jölemsi, daha koyu bir kıvam almasını sağlar. Yine henüz pişirme aşamasındayken içerisine koyacağınız limon suyu reçelinizin daha bir kıvamlı olmasını sağlar. Limon suyunu ilave ettikten sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin.
Reçeli kaynatmak için kullandığınız tencerenin içerisine bir cam bilye atarsanız dibinin tutmasını engellemiş olursunuz. Reçelin kabarmaması için içine bir miktar tereyağı koyup, tahta kaşıkla karıştırın. Yapımı sırasında reçelin kıvamını kontrol etmek isterseniz, suya birkaç damla reçel damlatın.
Ceviz kabuklarını ( Kuru veya yaş ) kaynayan suyun içerisine atıp 10 dakika kaynattıktan sonra saçlarımızı yıkadığımızda saç dökülmelerimiz duracaktır. Saçlarımız eski parlaklığına kavuşacak ve yıpranmış saçlarımız kuvvetlenecektir. Saçlarımız kepeklerden arınmış olacaktır.
- Ceviz kabuğu bağışıklığı artırıcı etkiye sahiptir. Kabuklarının kaynatılarak içilmesi kişilerin bağışıklığını arttırıcı bir özelliğe sahiptir. Antioksidan içeriği sayesinde özellikle kış aylarında ceviz kabuğu suyu tüketilmesi uzmanlarca tavsiye edilmektedir.
Cevizin iç kabukları saklanır. İstenilen büyük fincan ayarında su kaynatılır. 1 tutam ceviz perdesi kaynamış suya atılır ve 3 dakika kadar suyun rengi değişene kadar bekletilir. Her gün bir bardak içilmesi şartıyla tüketilir.
Ceviz, içerisinde barındırdığı bol miktarda omega 3 yağ asitleri ile kan basıncını azaltarak kalp sağlığını korur. * Ceviz, kalbin en büyük dostudur. Kalp ve damar hastalıklarını tedavi eder. * İçerdiği yüksek lif sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
Yüksek miktarda lif içerdiğinden fazla tüketmek ishale yol açabilir. Bazı bünyelerde baş ağrısı yapabilir. Hormonlara etki ettiğinden adet söktürücü ve adet geciktirici etkiler gösterebilir. Mide sorunu yaşayan, midesi hassas olan kişilerin midesine dokunabilir, ağrı ve yanma yapabilir.
Ceviz suyu kolesterol dengesini sağlar. Kötü kolesterol değerini düşürür. Omega 3 açısından zengin olması nedeniyle sinir sistemini korur. Damar tıkanıklığını önler ve kalp hastalıklarına karşı korur.
Cevizin ana vatanı olarak bilinen Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde üretilen meşhur ceviz reçeli, uzun uğraşlar sonucunda hazırlanır. Yapımı oldukça uğraştırıcı olan ceviz reçeli, tam olgunlaşmayan cevizlerden hazırlanır.
Ceviz reçelinin bir tatlı kaşığı yani yaklaşık 5 gram için besin değeri 15 kcal olarak belirlenmektedir. 1 porsiyon olarak ifade edilen ve bir yemek kaşığı olarak hesaplayabileceğiniz 10 gram ceviz reçeli ise 30 kcal içermektedir. Bu kalori miktarının oldukça düşük olduğu söylenebilmektedir.
Taze ceviz reçeli veya ceviz reçeli Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri