Kadının gelişi geciktikçe Zebercet, içinde daha çok cinsi iştihanın yönlendirdiği ve çocukluktan gelen birtakım baskıların da desteklediği dürtülerin etkisiyle ruh sağlığını kaybetmeye başlar. Roman Zebercet'in ortalıkçı kadını öldürüp kendini asarak intihar etmesiyle son bulur.
Zebercet'in otelinde bir müddet kalan ve zaman zaman Zebercet'in de yakınlık gösterdiği kendini emekli subay olarak tanıtan adam, öz kızını öldürmüştür. Otelin müşterilerinden genç adam ise daha ilk gecelerinde eşini öldürmüştür.
Zebercet, modern toplumun dışında kalmış (veya dışında bırakılmış) güvensiz, dışlanmış ve yalnız bir adam olarak betimlenebilir. Romanın ana karakteri, kendisini başkatipliğini yaptığı Anayurt Oteli'ne hapsetmiş, ancak burada yalnızlık ve on yıldır bozmadan devam ettiği rutin içinde rahat edebilen bir kişidir.
Otelin adeta bir roman kişisine dönüştüğü en etkileyici romanlardan biri, Yusuf Atılgan'ın 1973'te yayımladığı “Anayurt Oteli”dir. Eser, otelin hem kâtipliğini hem de yöneticiliğini yapan Zebercet'in iletişimsizliğini, yalnızlığını, cinsel sorunlarını ve niha- yetinde intiharını anlatır.
Bu yazı Ekim 2012'de “Kadir Has Üniversitesi Modern Türkçe Edebiyat Sempozyumları 2- Yusuf Atılgan”da sunulmuş, Yansıtma dergisinin Perversiyon temalı 28. sayısında yayınlanmıştır.
İlgili 34 soru bulundu
Peridot (yılantaşı), olivin mineralinin bir çeşidi sarı yakut'tur. Zebercet olarak da anılır. Peridot ismini Yunanca peridona ("bolca vermek") kelimesinden alır. Halk arasındaki diğer isimi "yılantaşı"dır.
Anayurt Oteli (1973) Yusuf Atılgan'ın ikinci romanıdır.
Çarşıya yakın bir aşevinde rakı içip sarhoş olduktan sonra otele zar zor dönen Zebercet, bir süre oteldeki odasından çıkmaz, ailesinin ve otele dönüştürülen bu konağın hatıralarıyla yaşar. Roman, Zebercet'in kendini asmasıyla sona erer.
Üçüncü bölümde Yusuf Atılgan'ın Aylak Adam romanının varoluş felsefesi bakımından bir yorumu yapılır. Romanın kahramanı Bay C., edebiyat tarihinde ondan önce yaratılan tüm aylakların özelliklerini kendi varoluşunda toplar ve pekiştirir.
C. B. Aylak Adam, baştan sona ana karakter C.'ye yoğunlaşan bir eser olarak tanımlanabilir. Yazarın kullandığı edebi teknikler, okuyucuya hem C.'nin iç dünyasını gösterir, hem de ona yakın insanların gözünden, ona farklı bir bakış açısıyla yaklaşır.
Çekimleri Nazilli'de, Ankara Palas Oteli'nde yapılan film, çeşitli zamanlarda yapılan anketlerde pek çok defa en iyi 10 Türk filmi içinde yer almıştır.
Anayurt Oteli Özet
Kasabadaki Anayurt Oteli'nin katibi Zebercet, yaşam bunalımı ve yalnızlık çekmektedir. Otele gelip bir gece kalmakta olan esrarengiz kadın tekdüze geçen yaşamını değiştirir. Bu düşün peşinde bütün hayatı, bastırdığı duyguları, ve problemleri ortaya çıkar.
C. karakteri, Yusuf Atılgan'ın ünlü eseri Aylak Adam'ın merkezinde yer alan bir kahramandır. Küçük yaşta annesini kaybeden C., teyzesi tarafından büyütülür ve annesinin sevgisini arar.
Yusuf Atılgan (27 Haziran 1921, Manisa - 9 Ekim 1989, İstanbul), Türk yazar ve öğretmen. Türk edebiyatının ve Türk romanının modernist bir düzleme geçtiği 1950-1980 yılları arasında yazdı. Bu dönemin ilk modernist Türk yazarlarından birisiydi.
Yusuf Atılgan ve Aylak Adam Romanı
İlk romanı olan Aylak Adam 1959 yılında basılmıştır.
Kemal'in evleneceği haberini aldıktan sonra, C. onun evinden ayrılır. Roman, C.'nin bir kez daha B.'yi görmesi ile sona erer. Eserin başından beri, “gerçek sevgiyi” arayan C., aradığı kişinin “o” olduğunu düşündüğünden B.'nin bindiği otobüsün peşinden koşmaya çalışır.
Roman, sık sık tekrarlanan semt adlarından rahatlıkla anlaşılabileceği gibi İstanbul'da, 1950'li yıllarda geçer. Romanın ana karakteri C.'nin evi, uğradığı meyhaneler ve yazın gittiği yerler açıkça belirtilir ve bunlar romanın gidişatı içinde yer tutar.
Aylak Adam, Türk yazar Yusuf Atılgan'ın 1959'da yayımlanan ilk romanıdır.
Postmodern yazın anlayışının Türk edebiyatındaki karşılığıdır Anayurt Oteli. Okuyanlar arasında Yusuf Atılgan'ın sanatsal kişiliğini göklere çıkaranlar kadar romanın derinliğini ikinci, üçüncü okumadan sonra yazara hak ettiği kıymeti verenler de azımsanmayacak derecede çoktur.
Şubat 1774. Bu tarih dünyadaki ilk otelin açıldığı gündür. İngiltere'nin Covent Garden bölgesinde, "Lows Grand Hotel" adıyla işletilme hayatına başlayan bu otelin sahibi David Low isimli bir adamdır.
Bu çalışmada Yusuf Atılgan'ın aynı adlı kitabından Ömer Kavur tarafından uyarlanan Anayurt Oteli (1987) filmi mekânsal kurgusu açısından incelenmiştir.
Oteller kralı Mert Çiller - Son Dakika Ekonomi Haberleri.
İşadamı Talha Görgülü, Belek'te "Dünyanın en seksi oteli' sloganıyla kurduğu Adam & Eve'yi Manavgatlı turizmci Ramazan Taş'a 100 milyon euroya sattı "Adem ve Havva" konsepti ve "Dünyanın en seksi oteli" sloganıyla 2006'da Belek'te açılan Adam & Eve Otel satıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri