Badem, ceviz, fındık, kaju, antep fıstığı, yer fıstığı gibi yiyecekler yağlı tohumlara verilecek başlıca örneklerdir.
Yeryüzünde tohumlarında yağ içeren birçok bitki olmasına rağmen, bugün sanayide işlenerek tohumlarından yağ elde edilen bitkilerin başında; Soya, Ayçiçeği, Pamuk (Çiğit), Kanola (Kolza), Yer Fıstığı, Susam, Aspir, Keten gelmektedir.
Ceviz, Omega 3 açısından en zengin yağlı tohum çeşididir.
Enerji açısından da yüksek olan bu besinlerde yağlı tohum olarak kullanımı yaygın ve yağ tüketimi için aranan kuruyemişlerden biridir. Badem, bir diğer bitkisel yağlı tohumlardan biri olup yüksek protein içermesiyle beraber bilinen besinlerden biridir.
Ayçiçeği, Pamuk Çiğidi, Soya, Kanola, Aspir, Susam, Yer Fıstığı, Haşhaş, Fındık ve zeytin de yağlı bitki olmakla birlikte dünya ticaretinde yağlı tohum kapsamına girmemektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Susam tohumlarında %50 – 60 yağ ve %25 protein bulunduran bir yağ bitkisidir.
ZEYTİNYAĞI. Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Badem, ceviz, fındık, kaju, antep fıstığı, yer fıstığı gibi yiyecekler yağlı tohumlara verilecek başlıca örneklerdir.
Türkiye'de üretilen yağlı tohumlar; soya fasulyesi, pamuk, yerfıstığı, ayçiçeği, kanola, mısır, zeytin, fındık ve aspir gibi tohumlardır.
Yeryüzünde tohumlarında yağ içeren çok sayıda bitki olmasına rağmen, bugün sanayide işlenerek tohumlarından yağ elde edilen bitkilerin başında; Soya, ayçiçeği, çiğit (pamuk), kolza, yerfıstığı, susam, aspir, hintyağı, haşhaş, keten, kenevir, jojoba, mısır (mısır özünden), zeytin, hurma ve Hindistan cevizi gelmektedir.
Antep fıstığı badem, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlara göre karbonhidrat, protein, B1, B6, E vitaminleri, demir, potasyum, beta-karoten, toplam fitosterol ve lutein içeriği bakımından zirvede yerini almaktadır .
Kaju: Fıstık Gibi Meyve!
Kaju meyvesi, çiğ veya kavrulmuş olarak tüketilebilir. Kaju ağacı üzerinde yetişen yiyecek, fasulye ve böbrek şekline benzeyen formu ile diğer fıstıklardan ayırt edilir.
Badem, fındık, kaju gibi kuruyemiş türleri de ihtiyaç duyulan bu yapı taşları açısından zengindir. Özellikle kaju, yüksek yağ içeriği sayesinde damarları ve kalbi korumaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra ceviz gibi yağlı kuruyemişler de vücudun ihtiyaç duyduğu birçok yağı taşını içerir.
Yağlı tohumlar bitkisel kaynaklı ceviz, badem, fındık, susam, fıstık gibi besinlerin genel adıdır.
Kolza tohumu, Ülkemizde kolza, kanola yahut Rapiska olarak da bilinen bir bitkide elde edilen tohumdur. Kolza tohumu daha çok yemeklik yağ üretiminde kullanılan bir ürün olma özelliği taşımaktadır. Kolza tohumu (Kanola), dünya çapında yaygın olarak aşçılar tarafından önemli görülen yağı için yetiştirilmektedir.
Yağ değişimi 5 gram yağ içerir ve 45 kalorilik enerji sağlar.
Pamuk tohumu, etrafındaki bu tüy veya liflerle beraber `kütlü` adını alır.
tohumu (çiğit), susam, haşhaş, kanola (kolza), keten, soya, badem, ceviz, fındık ve mısır ruşeymi gibi pek çok yağ hammaddesi üretimi yapılabilmektedir.
Pamuk yağı, bitkinin tohumlarının işlem görmesi ile elde edilen, bol miktarda doymamış yağ asidi içerdiği için kalp dostu bir yağ çeşididir. Pamuk tohumları, yağ elde etmek için çıkarılır, temizlenir ve preslenir. Ayrıca, nötr bir tada sahip olduğu için birçok yemek tarifinde kullanılabilir.
Ayrıca yer fıstığı tohumunda yağ oranının çok yüksek olması yer fıstığının birçok yağlı tohumlar arasında bitkisel yağ üretimi bakımından önemli bir yer almasını sağlar. Birçok avantajı ve kullanım alanı olan yerfıstığı ilimiz tarımında da yer almaya başlanmıştır.
Yer fıstığı, kullanıcıların üretim açısından kolay yetiştirebileceği bir tohum çeşididir.
Yer fıstığının tohumunda %45 ile %60 oranında yağ bulunur. Bünyesinde bulundurduğu fosfolipidlerin az olması nedeniyle yer fıstığı yağının rafine edilmesi, özellikle pamuk yağına oranla çok daha kolaydır. İçerik olarak zeytinyağına en yakın yağ çeşididir ve yüksek oranda oleik asit içerir.
Toplumda çoğunlukla sevilen ve yemeklere lezzet katan tereyağı, margarin, kuyruk yağı gibi yağ türleri doymuş yağlardır. Doymuş yağlar kandaki LDL (Kötü Huylu) kolesterol düzeyini yükseltmeleri sebebi ile kalp hastalığı riskini arttırır. Bu yüzden bu tür yağların sınırlandırılması gerekir.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Kanola yağı sadece ayçiçek yağı gibi hafif bir tada sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda fiyatı da düşüktür. Kanola yağı birçok yerde en ucuz yemeklik yağlardan biridir. Orta derecede yüksek sıcaklıklarda pişirmeyi planlıyorsanız, yüksek dumanlanma noktası nedeniyle kanola yağı en iyi seçeneklerinizden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri