Çin'in kuzeyinde kullanılan Mandarince lehçesinde çay kelimesi “茶 – Ça” şeklinde yer almıştır. Çin'in güney doğusunda yer alan Fujiian eyaletinde kullanılan Min Nan lehçesinde ise çay “Te” şeklinde tanımlanmıştır.
Türkçede 'çay' denmesi de Farsçaya dayanıyor. Çin'in Mandarin lehçesinde 'ça' diye okunan bu kelime Farslılarla beraber "chai/çay" olarak birçok ülkeye yayıldı. Bu yüzden çayın muhtemelen Farsçadan da daha eski olan Japonca ve Korece kullanımları da cha şeklinde kaldı.
Çay kelimesi her iki cümlede de aynı yazılmasına rağmen anlam olarak farklıdır. Birinci cümledeki çay bir içecektir. İkinci cümledeki çay ise küçük akarsulara verilen isimdir. Yazılış ve söylenişleri aynı, anlamları farklı olan sözcüklere eş sesli ( sesteş)sözcükler denir.
Dünyada ilk defa Çin ve Hindistan'da yetiştirilmeye başlanan çay, tropikal bölgelerde ve iklim bakımından bol yağışlı ve sıcak alanlarda yetişmektedir.
Çay bitkisinin bilimsel ismi Camellia sinensistir.
İlgili 16 soru bulundu
6) Koyu Çay (Hei Cha 黑茶)
Koyu çay, siyah çaydan ( hong cha) daha koyu renkli olmasına rağmen tadı aslında çok pürüzsüzdür .
İçinde barındırdığı birçok antioksidan madde sayesinde vücuttaki zehirli maddelerin uzaklaştırılması sağlanır. Ayrıca uykusuzluk problemi yaşayanlar için birebirdir. Uyanıklık hissini arttırır ve dinç olmanızı sağlar. Bunlara ek olarak sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Sıcak suya koyulduktan bir müddet sonra çiçeği açar ve hem yeşil çay yaprakları hem de çiçekler suya tadını bırakır. Çok hafif tatlı ve yumuşak tadı ile vazgeçilmez çay keyfi sunar ..
Çin çayı işlem yöntemine, renklerine ve tatlarına bağlı olarak türlere ayrılabilir. Bunlar Oolong çayı, Yeşil çay, Beyaz çay, Pu'er çay, sarı çay, koyu çay ve Siyah çaydır. Bu çaylar Camellia Sinensis bitkisinden elde edilmektedir.
Afrika'dan Amerika'ya kadar her yerde çay vardır ama bizim bildiğimiz siyah çayın iyisi dünyada 2, bilemediniz 2.5 yerde yetişir. Bunlar sırasıyla Hindistan, Çin ve eskiden Seylan diye bildiğimiz Sri Lanka'dır. Ama iyi çayın asıl vatanı Hindistan ve Çin'dir. Hindistan'ın en önemli çay üretim merkezi Darjeeling'dir.
Matcha (Japonca: 抹茶), özel olarak yetiştirilen ve işlenen öğütülmüş bir yeşil çay tozudur. Geleneksel olarak, klasik Japon çay seremonisinde kullanılır. Ayrıca, wagashi tatlısı türlerine, yeşil çaylı dondurmaya, soba adlı yemeğe gıda ilavesi olarak kullanılmaktadır.
Çinliler ise yemekten önce ve sonra sıcak su içerek midelerinin ekstra efor sarf etmesini engelliyor. Çinliler, alınan soğuk içecek ve yiyeceklerin iç organları daha fazla büzüştürdüğünü, mevcut problemleri daha da kötüleştirdiğini atalarından biliyor. Örneğin; yağlı bir tavayı soğuk suda yıkamaya çalışın.
Bir kaynağa göre, çayın ilk yudumlanışı çok eskilere, M.Ö. 2737 yılına, Çin İmparatorluğu'na kadar dayanır. Efsaneye göre Çin'in ilk imparatorlarından Shen Yung , çay bitkisinin tesadüfen sıcak suya düşmesine şahit olur.
Zihni Derin 1923 yılında Rize´ye gelir. Eski adı Garal Dağı olan hazineye ait bir bölgede 15 dekarlık arazi fidanlık işne tahsis edilir. Bölgede yaptığı incelemelerde bazı meraklıların Batum´dan dönüşlerinde getirdikleri ve diktikleri gayet iyi gelişmiş çay fidanlarıyla karşılaşır.
Çay yetiştirme denemeleri ilk defa 1888-1892 yılları arasında Japonya' dan getirilen çay tohumları ile Bursa' da yapılmıştır. O yıllarda yeşil diye tanımlanan Bursa İlimizdeki dikimde çayın yetişmesi için gerekli ekolojik şartlar bulunmadığından bu deneme ve gayretlerden başarılı sonuçlar alınmamıştır.
Hoca Ahmet Yesevi çayı sıcak sıcak içince terler ve yorgunluğu gider. Sonra 'Bu şifalı bir şey imiş, hastalarınıza bundan içirin ki şifa bulsunlar. Allah kıyamete kadar buna revaç versin' diye dua etmiştir. İşte çay bundan sonra bütün Türkler arasında kullanılmaya başlamış ve şifa verici bir içecek olmuştur.
Ek Bilgi: Darjeeling çayı, Hindistan'ın Darjeeling bölgesinde yetişmekte olup ismini de buradan almaktadır. Dünyadaki en iyi ve en pahalı çaylar kategorisinde yer alan Darjeeling çayı berrak demi ve açık renginden dolayı çayların şampanyası olarak da adlandırılmaktadır.
Çay Doğu Karadeniz Bölgesinde en çok Rize'de yetiştirilmektedir. Rize çay üretimi konusunda birinci sırada yer alır. Ayrıca çayın yetiştirildiği başka illerde bulunmaktadır. Trabzon, Giresun ve Artvin illerinde de çay üretimi gerçekleştirilmektedir.
Ziraat Mühendisi Osman Baykal, çaydaki boya maddesinin basit bir deneyle ortaya çıkarılacağını belirterek, "Bir bardak soğuk suya bir tutam kuru çay koyuyoruz. Kaliteli çayın hemen suya renk vermemesi gerekiyor. Eğer kuru çay suya temas ettiğinde anında renk vermeye başlıyorsa. Bu çayda boya vardır" dedi.
Çay; ırmaktan küçük olan akarsulara verilen isimdir. Eş anlamlı kelimesi ise deredir.
Irmaktan daha küçük, dereden daha büyük akarsu olarak tanımlanan çay kelimesinin ise iki eş anlamlısı vardır. Bunlardan biri Akarsu diğeri ise nehirdir. Kişiler çay kelimesi yerine bu iki kelimeyi de rahatlıkla kullanabilir.
Sui Kitabı (Çince: 隋書; pinyin: Suí Shū), Çin'in Sui Hanedanı'nın resmî tarih kitabıdır. Wei Zheng önderliğinde Yan Shigu, Kong Yingda ve Zhangsun Wuji tarafından yazılmış olup İmparatorluk Çin'in resmi Yirmi Dört Tarih'inin arasında yer almaktadır.
Mer'a, otlak, çayır.
Chai ve tea sözcüklerinin ikisi de kaynağını çayın ana vatanı olan Çin'den, cha (茶) sözcüğünden alıyor.
Cam kabınızın içini %70 oranında 80 derecelik su ile doldurmanız ideal bir ölçü olur. Her 50 ml sıcak suya 1 gram çay yaprağı kullanmanız yeterli gelir. Sıcak suyun içine çay yapraklarını ekledikten sonra ideal demlenme süresinin tamamlanması için iki ya da üç dakika beklemeniz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri