Ceviziniz yaş ise küflenmemesi için mutlaka önce nemini emebileceği bir bez üzerine sererek güneşte kurumaya bırakmalısınız. Yaş ceviz ne kadar iyi kurursa saklama süresi de o kadar uzun olur. Cevizi hemen tüketmeyecekseniz kabuğunu kırmamanızı öneririz.
Güneşin altında 7 ya da 10 gün süreyle ve temiz bir bezin üstünde kurutacağınız cevizlerin saklama ömrü daha uzun olur. Cevizleri tek tek dondurup hava geçirmez kaplarda veya torbalarda saklayın. Böylece, yaş cevizler tazeliğini korur ve uzun süreli saklanabilir.
(kabuklu veya kırılmış iç cevizimizi buzdolabı poşetlerinde haftalık kullanım ölçülerinde saklamanızı tavsiye ederiz.) Uzun süreli saklamak için, iç ceviz veya kabuklu olarak ve kısa süreli kullanımlık paketler halinde buzdolabının derin dondurucu bölümünde muhafaza ediniz. Yıl boyunca tazeliğine muhafaza edecektir.
Küf oluşumu hasat döneminde başlar. Uygun olmayan sıcaklık ve nemli ortamlarda depolandığında bu küfler mikotoksin oluşturur. Cevizde olduğu gibi fındık, fıstık gibi kuruyemişlerde, baharatlarda ve kuru meyvelerde bu toksinler tehlikelidirler. Mikotoksinler arasında aflatoksin cevizde de çok gözlemlenen bir maddedir.
Eğer daha uzun süre saklamak istiyorsanız, cevizleri tek seferde yiyeceğiniz porsiyonlara ayırın ve buzdolabı poşetlerine doldurun. Üzerine tarih etiketi yapıştırdıktan sonra buzlukta muhafaza edebilirsiniz. Cevizler ne kadar iyi kurursa, saklama süresi de o kadar uzun olacaktır.
İlgili 40 soru bulundu
Kendimce bulduğum başarılı olduğum bir yöntemi sizlerle paylaşmak istedim. Cevizleri ayıklayıp yağlı kağıt serdiğim fırın tepsisine koyup 15 dak 100 derecede fırında biraz kuruttum. Daha sonra robotta çekip tekrar 20 dak kadar fırınladım. 100 derecede pişmeden kurutuyor.
çıkarılmış iç cevizi hava geçirmez saklama kaplarında, buzdolabında 6 ay süreyle saklayabiliriz. Derin. dondurucuda ise en fazla 1 sene.
Fındık, ceviz gibi sert kabuklu yemişler ve tahıllar üzerindeki küf tarafından oluşturulan aflatoksin, fazla miktarda tüketilirse, karaciğer kanserini tetikliyor.
Kabuklu ceviz, uygun şekilde saklanmaz veya kurutulmazsa nemlenir ve küflenebilir. Tüm bu risklerden dolayı taze kabuklu ceviz daha güvenli, lezzetli ve sağlıklıdır.
Yeşil kabuğundan ayrılmış olan cevizler, suyla yıkanır. Daha sonra, gölge bir yerde ve bir çarşaf üzerine ince bir biçimde serilerek kuruması beklenir. Altta kalan bölümlerinin de kuruması için ara ara karıştırılmalıdır. Kurutma işleminin çok daha kolay yapılması için ise, tel ızgara da kullanmak mümkündür.
Ceviz İçi Saklamanız İçin Öneriler
Cevizi uzun süre boyunca muhafaza edebilmeniz için öncelikle, sakladığınız ortamın oda sıcaklığında olduğuna dikkat etmelisiniz. Sıcaklığın ortalama 5 derece olması cevizin bir sene boyunca korunabilmesini sağlar.
Yer fıstığı, fındık, diğer fıstıklar, ceviz, nemli ve sıcak yerlerde saklandıklarında küflenirler. Bu nedenle yağlı tohumlar, serin yerde saklanmalıdır."
Bu minik oluşumlar, ürünün ilaçsız, yerli ve doğal olduğunu gösterir. Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Kabuklu cevizinizi dolabınızın derin dondurucu bölümünde -18 derece 'de 48 saat bekletirseniz, cevizinizi pastörize işlemi yapmış olursunuz. Bu sayede ceviziniz güvelenmez ve tazeleğini korumuş olursunuz. Sonrasında oda koşullarında serin ve kuru bir yerde minimum 6 ay boyunca muhafaza edebilirsiniz.
Cevizi kokladığınızda boya gibi kokuyorsa, acılaşmış ve oksitlenmiştir. Yani bozulmuştur. Bu da cevizin hasattan sonra uygun.
Eğer hasat edilen cevizler bahçede veya toplama yerinde özellikle sıcak havada ve güneşte yeşil kabuktan ayrılmazsa iç renginde ve kalitede düşmeler görülecektir. Yeşil kabuktan ayrılan ceviz meyveleri yıkanıp kurutulmaya alınmalıdır.
Özellikle nemli bir ortamda saklanan cevizler, çevrelerinden nem çeker ve enzimlerle etkileşime girerek kararmayı hızlandırır. Bununla birlikte, saklama kabının içinde ani sıcaklık değişiklikleri yoğunlaşmaya neden olabilir. Bu değişiklikler, enzimatik reaksiyonların tetiklenmesine ve cevizlerin kararmasına sebep olur.
Küf tutmuş sert kabuklu yemişler ise, aspergillus flavus adlı bir küf mantarı içerdikleri için özellikle tehlikeli. Dr. Hickey, bu küf türü insan için en zararlı zehirleri üretiyor. Zehirli madde karaciğerde toplanıyor ve karaciğer kanserine yol açabiliyor.
Cevizdeki iç kararması, önemli kalite sorunlarından biridir. Nedeni: ceviz içi olgunlaşmışken,hasat için meyvenin dış yeşil kabuğunun çatlamasının beklenmesidir.Yani, sorunun özü kısaca, cevizin içi ile dışının, aynı zamanda olgunlaşmamasıdır.
Ceviz faydalarının en başında, yapısının beyine benzemesinden dolayı beyin sağlığı bulunur. Beyin sağlığına katkı sunarak hafızayı güçlendirme etkisi bulunan ceviz aynı zamanda kalp sağlığını korur, omega-3 yağ asitleri ve antioksidan içermesiyle yüksek oranda vitamin ve mineral sağlar.
Cevizin faydaları olduğu kadar zararları da olabilir. Aşırı ceviz tüketimi, oksalat içeriği nedeniyle böbrek taşına neden olabilir. Ayrıca ceviz, alerjik bünyeler için de riskli olabilir. Kabuklu yemişlere alerjiniz varsa mutlaka ceviz yerken dikkatli olun.
Ceviz hasat işlemini cevizin kabukları çatlamadan yapılması daha doğrudur. Cevizin kalitesini düşürmemek ve lezzetini kaybetmemek için zamanında topladığınız cevizleri yeşil kаbuklаrındаn аyırıp güzelce yıkayın.
Ceviz fiyatları 2023 yılında kilo (kg) bazında 136₺'dir. Ancak alacağınız cevizin türüne göre fiyat değişmektedir. Normal kabuklu ceviz 136₺ iken kabuksuz ceviz 266₺ fiyatındadır.
Kabuklu Ceviz Kaç Yıl Dayanır? Kabuklu cevizler kırılmadığı, hava almadığı müddetçe yaklaşık olarak bir ya da iki yıl sorunsuz şekilde saklanabilir. Kabuklu ceviz saklanırken güneş ve neme maruz kalmaması gerekir.
Ceviz Nasıl Kurutulur? Cevizlerin kurutma işlemi genellikle güneşte yapılır. Direkt güneşe maruz bırakılan cevizlerde kararma görülebilir, bu nedenle güneşe maruz bırakmadan daha gölge bir alanda kurutmakta fayda vardır. Kurutma tesislerinde 30 - 35 derecede 24 saat bekletilerek kurutma işlemi tamamlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri