İklim değişikliği, çölleşme, biyolojik çeşitlilik kaybı, ormansızlaşma, ozon tabakasının tahribatı, hava, su ve toprak kirliliği, tehlikeli ve plastik atıklar, deniz ve okyanus kirliliği gibi çevre sorunları sürdürülebilir kalkınmayı tehlikeye atmakta; insanların güvenliği, sağlığı ve üretkenliği, diğer canlı ...
Çevre kirliliği çeşitleri genel olarak; hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği, gürültü kirliliği ve görüntü kirliliği olarak sınıflandırılır. Çevre kirlilikleri doğaya zarar vererek doğrudan veya dolaylı olarak doğada yaşamını sürdüren tüm canlıların zarar görmesine neden olmaktadır.
Günümüzde en büyük küresel sorunlardan biri çevre kirliliğidir. Bunun en büyük nedenlerinden biri nüfus artışı ve sera gazlarının kullanımıdır. Bununla birlikte çarpık kentleşme sonucu ormanlık alanların azalması ve bitki örtüsünün tahrip edilmesi de en önemli etkenler arasında yer alıyor.
Türkiye'de çevre sorunlarının listesi bir hayli kabarık: Orman tahribatı, su kaynaklarının yitirilmesi, iklim değişikliğinin insan ve doğa üzerindeki etkisi, denizlerin ve toprağın kirletilmesi, hava kirliliği, fosil yakıtlar, atık ve çöp sorunları...
Güncel çevre sorunları (biyolojik çeşitliliğin azalması, hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği, radyoaktif kirlilik, ses kirliliği, asit yağmurları, küresel iklim değişikliği, erozyon, doğal hayat alanlarının tahribi ve orman yangınları) özetlenerek bu sorunların canlılar üzerindeki olumsuz etkileri belirtilir ...
İlgili 21 soru bulundu
İklim değişikliği, çölleşme, biyolojik çeşitlilik kaybı, ormansızlaşma, ozon tabakasının tahribatı, hava, su ve toprak kirliliği, tehlikeli ve plastik atıklar, deniz ve okyanus kirliliği gibi çevre sorunları sürdürülebilir kalkınmayı tehlikeye atmakta; insanların güvenliği, sağlığı ve üretkenliği, diğer canlı ...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Türkiye Çevre Sorunları ve Öncelikleri Değerlendirme Raporu'na göre Türkiye'nin en önemli çevre sorunu su kirliliği. Dünya üzerinde yaşayan 2,1 milyar kişinin, yani her 10 bireyden 3'ünün evinde güvenli içme ve kullanma suyuna erişimi yok.
Çevre kirliliği çeşitleri genel olarak; hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği, gürültü kirliliği ve görüntü kirliliği olarak sınıflandırılır.
Küresel ısınma ve iklim değişikleri ulaştığı boyut itibariyle günümüz dünyasının en önemli çevre sorunlarını oluşturmuş vaziyettedir.
Çevre Sorunları Nedir? Çevre sorunları, doğal çevreninin düzenini bozan, insanlar ve diğer canlıların yaşamına tehdit oluşturan sorunlardır. İnsan etkisiyle büyüyen bu sorunlar, endüstriyel faaliyetler, artan kentleşmeyle beliren atık sorunu ve doğal kaynakların yanlış kullanımı ile yıkıcı etkisini arttırmaktadır.
Çevre kirliliği, doğal yaşam alanlarının, insan eliyle ve doğal olmayan yollarla bozulması ve bunun neticesinde canlıların hayati aktivitelerinin olumsuz yönde etkilenmesi olarak tanımlanabilir.
Çevre atmosfer, hidrosfer, litosfer ve biyosferden oluşmaktadır. Literatürde çevrenin genellikle iki ayrı tipte kategorize edildiği görülmektedir. Bazı kaynaklarda mikro çevre/ makro çevre, bazı kaynaklarda ise fiziksel (cansız) çevre/biyotik (canlı) çevre ayrımı karşımıza çıkmaktadır.
Ekolojik Bilincin Artması
Çevre kirliliğinin önüne geçmek için ekolojik dengenin korunması ve duyarlılığın artırılması son derece önemlidir. Çöplerin kesinlikle doğaya bırakılmaması, kağıt, cam ve plastik gibi atıkların geri dönüşüm sürecine dahil edilmesi son derece önemlidir.
Küresel boyutta olan çevre kirlilikleri, yerel boyutlarda olan çevre kirliliklerinden, tüm insanlığı bir bütünde ilgilendiren sorunlardandır. Küresel kirliliği oluşturan bu sorunlardan Asit yağmurları, Sera Etkisi, Ozon Tabakasının Delinmesi, Ötrofikasyon, Erozyon başlıcalarıdır.
Çevre sorunları çok önceden beri bilinmekle birlikte özellikle 1960 yılı sonrasında çok daha büyük önem kazanmıştır. Bundan dolayı çevre sorunlarının gelişim sürecini, 1960 öncesi dönem ve 1960 sonrası dönem olarak iki başlık altında incelemek mümkündür.
Çevre; canlıların ve cansız varlıkların birbirleriyle dengeli bir şekilde etkileşimde bulundukları ortamdır. Canlı ve cansız varlıklar arasındaki dengeyi bozan faktörlere ise çevre sorunları denir.
Ekosistemdeki canlı öğelerin hayat aktivitelerini olumsuz yönde etkileyen, cansız ögelerin üzerinde ise yapısal zararlar meydana getiren ve niteliklerini bozan yabancı maddelerin hava, su ve toprağa karışmasıyla "çevre kirliliği" ortaya çıkar.
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin çevre sorunları farklılık gösterse de genel olarak, sera gazı emisyonları, ormansızlaşma, bitki ve hayvan türlerinin yok olması, ozon tabakasının hasar görmesi, iklim değişikliği, kentleşme, atık yönetimi vb. gibi göstermek mümkündür (Özsoy ve Dinç, 2016: 37).
Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nin yeni raporunda İstanbul'un en önemli üç çevre sorunu su kirliliği, atık yönetimi ve hava kirliliği olarak sıralandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sorumludur. Bu adımdan sonraki gelişmede, çevre sorunlarına ilişkin ulusal bir politikanın ve farklı mevzuat ve farklı uygulayıcı kurumlar arasındaki eşgüdümün sağlanması amacıyla, 1978 yılında, Bakanlar Kurulu Kararıyla, Başbakanlığa bağlı Çevre Müsteşarlığı kurulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri