Kooperatif Dolandırıcılığı Suçu Nedir? Kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı suçu, kooperatiflerin yönetiminde bulunan kişilerin, bu pozisyonlarını kötüye kullanarak, kooperatifin mali kaynaklarını veya varlıklarını yasadışı şekillerde kişisel çıkarları için kullanmaları eylemidir.
Kooperatif dolandırıcılığı suçu, kooperatifin faaliyetleri kapsamında hileli bir şekilde menfaat sağlama amacıyla gerçekleştirilen her türlü eylemi kapsar. Örneğin, kooperatif üye sayısını dolu göstererek üyelik ücretleri toplamak bu suçun tipik bir örneğidir.
Kooperatif Dolandırıcılığı Suçu Nedir? (TCK m.158/1-h)
Kooperatif dolandırıclığı suçu; yalnızca kooperatif yöneticileri tarafından kooperatif faaliyeti kapsamında failin hileli hareketlerle yarar sağlamak üzere başkasını aldatarak zarar vermesiyle oluşan bir malvarlığı suçudur.
Kooperatif, insan ihtiyaçlarını karşılıklı yardımlaşma yoluyla giderilmesini sağlamak ve ortakların çıkarlarını korumak amacıyla oluşturulan ekonomik kuruluştur. Kooperatifler insanların ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle ve en az maliyetle karşılamak amacıyla kurulan tüzel kişilerdir.
3223 Sayılı Kanun ile 237 Sayılı KHK yayınlandı. Tarım Kredi Kooperatifleri Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu haline geldi. Denetimi de yine bu bakanlığa verildi.
İlgili 44 soru bulundu
Kooperatifi temsil yetkisi yönetim kuruluna aittir. Temsil ve ilzam yetkisi ticaret sicil gazetesinde yayınlanan ilanda ve bu ilana istinaden noterlerden çıkartılan imza sirkülerinde açıklanmıştır. Kooperatiflerde Yönetim Kurulu üyelerinin tek başlarına (münferiden) temsil ve ilzam yetkisi yoktur.
(1) 13/12/1983 tarih ve 183 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 50 nci maddesi hükmü gereğince anılan maddede sayılan kooperatiflerle ilgili olarak Ticaret Bakanlığına ve Bakanına verilmiş olan görev ve yetkiler Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığına ve Bakanına devrolunmuştur.
Daire tamamlanıp tapunuzu aldıktan sonra da ister piyasa fiyatına satarsınız (ki genelde piyasa fiyatı maliyetten daha yüksek olur) isterseniz kendiniz oturursunuz. Bu açıdan kooperatif ev hissesi almak mantıklıdır. İşin diğer tarafında, daha önce kooperatif olarak inşa edilmiş bir evi almak da mantıklıdır.
Kooperatif ev birden fazla hissedarın bir araya gelerek ortaklaşa yatırım yaptığı toplu konut projeleridir. Bu projede toplam maliyet düşürülerek daha ucuza ev sahibi olma imkânı sağlanır.
Kurumumuz Kanunla Kurulmuş Kooperatif kuruluşu olup, “Özel Hukuk Tüzel Kişisi”dir. Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü tüzel kişiliğe haiz bir üst kuruluş olup, Genel Müdürlüğümüze bağlı 17 Bölge Birliğimiz ve Bölge Birliklerimize bağlı 1625 Kooperatifimiz mevcuttur.
Maaş dışında bazı paralar aldıklarına ilişkin iddiaları da kesin bir dille yalanlayan başkan ve müdüre hanımın ifadelerine ekledikleri ayrıntılı tabloya göre, Başkan T.E'ye toplamda 1 milyon 47 bin 333 TL, Müdür A.Ö'ye ise 965 bin 866 TL maaş ödemesi yapılmış.
K.'nun 29'uncu maddesiyle getirilen sorumluluk halinde ortaklar, kooperatifin borçlarından dolayı kişisel ve tüm malvarlıklarıyla sınırsız sorumlu olmaktadırlar. Alacaklılar sadece kooperatifin malvarlığına değil, ortaklarınkine de herhangi bir sınıra tabi olmaksızın başvurabilirler.
Bir Kooperatif üyesi olduğunuzda hisse durumunuzu, kooperatifiniz sahip olduğu gayrimenkulü E-Devlet uygulaması üzerinden görebilirsiniz.
Dolandırıldım ne yapmalıyım sorusunun en net cevabı en yakın savcılığa veya karakola giderek şikayetçi olmaktır. Dolandırıcılık suçu mağduru, fiil ve faili öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içinde suç duyurusunda bulunmalıdır.
Türk Ceza Kanunu'nun 157. maddesi, dolandırıcılık suçunun cezasını aşağıdaki gibi belirtir: Madde 157 – Bir kimsenin, başkasını aldatmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlamak amacıyla, bir takım davranışlar içinde bulunması halinde, üç aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Dolandırıldım Nereye Şikayet Edebilirim? Kural olarak, bir suça ilişkin şikayet etmek isteyenler Cumhuriyet Başsavcılığına veya karakola başvurur. Valilik, kaymakamlık ve mahkemeye şikâyet de mümkündür. Bunlar şikayeti Cumhuriyet Başsavcılığına gönderir.
Dikkat edilmesi gereken bir nokta, sırf bir kooperatiften ev alındı diye ev sahibinin o kooperatifin bir üyesi olmadığıdır. Satın alan kişi sadece tapuda görünür. Kooperatifler ise gayrimenkulün alış ve satışını, satış vaadini ve ipotek dahil belli tapu işlemlerini tamamlar.
Kooperatifler kar amacı gütmeyen oluşumlar olduğundan dolayı depreme karşı dayanıklı ve sağlam olmaları beklenir. Kooperatif üyeleri kendi oturacakları evler hakkında söz sahibi oldukları için, genel kanı kooperatif evlerinin daha sağlam olduğu yönündedir.
".... Kooperatife ait taşınmazların, ortaklara veya ortak olmayanlara kiraya verilmesi veya kooperatifin inşa ettiği konut veya işyerlerinin ortaklara dağıtımından sonra elinde kalan işyeri, konut veya arsaların satılması ortak dışı işlem sayılacaktır.
Kooperatif sorgulaması yapmak için; https://koopbis.gtb.gov.tr/Portal/kooperatifler sayfasındaki ilgili alanları doldurduktan sonra "Arama" butonuna basmanız yeterlidir.
Ortağın ölümü ile ortaklık sıfatı sona ermekle birlikte, ana sözleşmede hüküm bulunmak koşuluyla ölen ortağın mirasçılarının kooperatifte ortak olarak kalmaları sağlanabilir (Kooperatifler Kanunu Md.14).
Kooperatifler tıpkı diğer ticaret şirketleri gibi banka kredisine başvurabilirler. Bunun için anasözleşmede kısıtlayıcı hüküm bulunmamalıdır ve yönetim kuruluna ilgili kredi başvuru yetkisinin verilmiş olması gerekmektedir.
Kooperatif hisseli hobi bahçelerinin satışa sunulmasında herhangi bir sakınca olmadığı gibi alınmasında da sakınca bulunmamaktadır.
Kooperatif hisseli satışlarda ;
Yani alıcı, yapılan sözleşme ile arazideki hangi alanın kendisinin olduğunu bilmeden sadece kullanım hakkını satın almakta ve arazinin hissesine ortak olmaktadır. Burada karşılaşılan en büyük sorun satın alınan hobi bahçesinin satın alan kişiye ait müstakil tapusunun olmamasıdır.
Kooperatifler nezdindeki denetimler Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı ve Ticaret İl Müdürlükleri tarafından yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri