Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'de şöyle buyurdu: “Şüphesiz ki, onun üzerinde temime (yani muska/cevşen) var!” “Kim, temime (yani muska/cevşen) takarsa, muhakkak ki, Allah'a şirk koşmuştur!”
Ayet, hadis ve Cevşen duasını üzerimizde taşımak caizdir. Kur'an-ı Kerim ve Cevşeni okuyarak onların hükümleriyle amel etmek gerekir. Bununla beraber üzerimizde de taşımanın bir mahzuru olmadığı gibi, faydası da vardır.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: −“Şüphesiz ki, onun üzerinde temime (yani muska/cevşen) var!” −“Kim, temime (yani muska/cevşen) takarsa, muhakkak ki, Allah'a şirk koşmuştur!”
Ehl-i beyt tarikiyle Hz. Peygamber'e nisbet edilen iki duanın adı. Kulun bütün benliğiyle yüce yaratana yönelerek ondan istek ve dilekte bulunması anlamında dinî terim ve bu amaçla icra edilen bir ibadet şekli.
Zira muska taşımanın bir sonraki aşaması taktığı o şeye kutsallık atfetmeye başlamak, Yüce Allah ile arasına maddi aracılar koymak ve nihayet Yüce Allah'tan uzaklaşıp muskaya ve muskacılara güvenip onlardan yardım beklemektir. Görüldüğü üzere muska takmanın kişiyi şirke düşürme tehlikesi mevcuttur.
İlgili 24 soru bulundu
Cevşenle muskanın arasında hiçbir farkı yoktur.
“Kim nazarlık takarsa Allah onun işini tamama erdirmesin” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, XXVIII, 623) buyurmuştur. Diğer bir hadiste ise nazarlık takan ve nazarlığa koruyucu etki atfeden kimsenin Allah'a ortak koşmuş olacağı ifade edilmiştir (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, XXVIII, 637).
Niyetimize dikkat ederek cevşen takmanın her hangi bir sakıncası yoktur. Hadisten de anlaşıldığı gibi Hz. Cebrail (as) Peygamber Efendimize (asm) zırh olarak cevşen duasını taşımasını ve okumasını tavsiye etmiştir. Demek ki; kişi cevşen duasını her zaman okumaya vakit bulamasa bile üzerinde taşımasında fayda vardır.
Cevşen, bazı İslam mezhep ve tarikatlarında kaza ve beladan koruduğu inancıyla taşınan dua metni. Genellikle üçgen muhafazalar içinde veya kolye şeklinde taşınır. Cevşen-i Kebir ve Cevşen-i Sagir olarak bilinen, metinleri birbirinden farklı iki duâyı ifade eder.
Özellikle de pek çok İslami mezhep ve tarikat liderlerine göre cevşenin kişiyi kaza ve beladan koruduğu düşünülmektedir. Yapı ve şekil olarak üçgen bir muska biçiminde satılan ve kullanılan bir sembol olma niteliği barındırmaktadır.
Cevşen'in muhtevası, sahih hadis kitaplarında var olan dualardan farklı olarak, Allah'ın bin bir ismiyle münacat yapılmış olmasıdır. Yoksa Cevşen'deki duaların önemli bir kısmı, -mahiyeti itibariyle- hem ayetlerde hem de sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır.
“Cebinde Kur'an âyetlerinden yahut da Allah'ın isimlerinden yazılar bulunan kimsenin, bunlarla tuvalete girmesinde beis yoktur. Bunlar bir şeye sarılı olursa yine beis yoktur. Sarılı olmak hürmete daha yakındır.
Büyük Cevşen duası, bazı Sünni ve şii Müslümanlar arasındaki yaygın inanışa göre Yüce Allah'ın Cebrâîl vasıtasıyla Hz. Peygamber'e -sallellahu aleyhi ve sellem- gönderdiği söy- lenen bir dua, Küçük Cevşen ise, şîî Müslümanlara göre 12 imamdan biri olan Mûsa el-Kâzım'ın yaptığı bir duadır.
Soru: Yatarken cevşen veya Kur'an dinlemek caiz midir? el Cevab: Yatarken kuran dinlemek caizdir.
Cevşenin kendine has bir yazılma şekli bulunmaktadır. Burada Kur'an-ı Kerim'den Fatiha suresi, Ayetel Kürsi, İhlas suresi, Felak suresi, Nas suresi, Nazar ayeti, Sekine duası, Salavatı Şerif, Allah'ın 1001 ismi şerifi olan cevşen ve cevşen duası bulunur.
Evet, Nazar boncuğu ve cevşen satmak haramdır!
Bir de Cevşen vb gibi dualar okunurken abdestli ve tesettürlü olmak şart mıdır? Değerli kardeşimiz, Kadınların başı ve kolları açıkken Kur'an ve Cevşen okumaları caizdir.
İslam'a göre nazar, korku ve hastalık için sûre, ayet, hadis ve dualarını yazıp bir yere asmak caiz kabul edilmiştir. Ancak bunun için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlara uygun olarak yazılan muskaları kullanmak ve taşımak caiz olup İslam dini açısından herhangi bir sakıncası yoktur.
SAID NURSİ HAZRETLERİ - CEVŞEN Sabah 1 kez veya günde 3 kez okur. Sıkıntılarının bu duayla hafiflediğini söyler. Maddi ve manevi zehirlenmelerinde, bu dua ona yardım etmiştir. FEZLEKE-CEVŞEN Fezleke; ayetlerin sonunda Allah'ın isimlerinin geçtiği bölüm.
Cevşen, bazı İslam mezheplerinde ve tarikatlarında kazadan ve beladan koruduğu inancı ile taşınmakta olan bir dua metnidir. Genelde üçgen muhafazalar içerisinde ya da kolye biçiminde taşınmaktadır. Cevşen-i Sagir ve Cevşen-i Kebir şeklinde bilinen, metinleri birbirlerinden farklı iki tane duâyı ifade etmektedir.
Risale-i Nur'u tanıyan herkes Cevşen'i de tanımış oluyor. Çünkü Risale-i Nur'da Cevşen'le ilgili bahisler geçiyor. Hatta Risale-i Nur Külliyatı'nın özünün Cevşen'e dayandığı söylenir. Risale-i Nur'u okuyan herkese Cevşen okumak tavsiye edilir.
Muska dıştan görünmez, yatarken boyundan çıkarılıp başucuna asılır ya da yastığın altına konulur (Eyüpoğlu, 1978: 43-44).
Babil'de insanların tapındığı 5'ler tanrısı Hamsa'nın (Fatıma'nın eli olarak bilinir) da nazar boncuğunun çıkış noktası olduğunu söyleyen Karacadağ şu tespitte bulundu: "Nazar boncuğundaki tek göz; cini yani şeytanın bakışını temsil etmektedir.
Nazar duası, özellikle Ayetel Kürsi ve Felak, Nas surelerinin okunmasıyla yapılmaktadır. Dua eden kişi, öncelikle abdest alarak temiz bir ortamda ve niyet ederek duaya başlamalıdır. Ardından, Ayetel Kürsi ve Felak, Nas surelerini okuyarak, nazarın etkilerinden ve kötü enerjilerden korunma niyetiyle dua etmelidir.
Nazar duası okunuşu şöyledir: Euzü bi kelimatillahitammati min şerri külli şeytanin ve hammatin ve min şerri kulli aynin lamme. Her türlü şeytandan, kem gözlerden, zararlı tüm şeylerden, bütün kelimelerin yüzü ve suyu hürmetine Allah'a sığınıyorum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri