Bu âyetlerden ve uygulamalarından; başörtüsünün farz oluşundan başka bir hüküm çıkaran bir tane de olsa ne müfessir, ne de fıkıhçı çıkmamıştır. İttifakla: Başörtüsü Kur'ân'da vardır, Allah'ın emridir ve farzdır!
söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. (Yüz ve el gibi) görünen kı- sımlar müstesna, zînet (yer)lerini göstermesinler. Başörtülerini ta yakalarının üzerine kadar salsınlar. …"1 ayet-i kerimesiyle Müslüman kadınlara başlarını örtmeleri emredildi.
Üzerinde durduğumuz ana konu olan cilbâb Ahzâb sûresi 59. âyet şu şekildedir. “Ey Peygamber! Eşlerine, kızlarına ve mümin kadınlara söyle: Ev dışına çıktıkları zaman dış elbiselerini üzerlerine salıversinler.
Her Müslüman kadın bilmeli ki, başı ve bedeni örtmek farzdır. Bunu yapmakta karar verecek olan da kendisidir. Emri yerine getirirse sevap alır, getirmezse günah işlemiş olur. Tesettür de namaz gibi, zekât gibi, oruç gibi farz bir amel.
İslami geleneklerde avret tanımı, Batı kültüründeki mahrem kısımların tanımına benzer. Kadın bedeni için örtünün kapsamı duruma bağlıdır, ancak yukarıda bahsedilen "mahrem bölgelere" ek olarak saç, omuz ve boynu da içerebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Bu tür davranışlar, İslâm âlimleri ve Müslüman kamuoyu tarafından Cahiliyye'nin simgesi olarak görülür. Saçlarını örtmek kadınlar tarafından bir tevazu göstergesi ve özellikle de Allah'a karşı bir saygı göstergesi olarak hayatın doğal bir parçası olarak görülmüştür.
Örtünme bir ibadettir. Çünkü bunda Yüce Allah'ın emrine uyma vardır. Örtünmek Müslüman bir kadına namaz ve oruç gibi farzdır. Bu yüzden Müslüman bir kadın örtüyü inkâr ve terk ederse mürted olur, İslâm'dan çıkar.
Müminlerin, tesettüre riayet etme ve hayatlarını tesettürlü şekilde devam ettirme bilincine ulaşmasında Nur suresi 31. ayetin önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade edebiliriz.
Konuyla ilgili âyetler incelendiğinde, tesettürün temel nedeni olan takvânın, dış örtüye bürün- meden önce bütün kötülüklere ve olumsuz davranışlara karşı kuşanılması gereken manevi bir elbise hükmünde olduğu bildirilmektedir.
Kur'ân'da tesettürle doğrudan ilgili olarak A'râf Sûresi 26-27, Nûr Sûresi 30-31, 60, Ahzâb Sûresi 33 ve 59. âyetler zikredilmektedir. A'raf Suresi 26. Ayet: “Ey Âdemoğulları! Size edep yerlerinizi örtecek giysi ve süslenecek elbise verdik. Asıl hayırlı olan ise takvâ elbisesidir.
31: Mü'min kadınlara da söyle: Gözlerini harama bakmaktan sakınsınlar; iffet ve namuslarını korusunlar. Mecbûren görünen kısımları müstesnâ, güzelliklerini ve süslerini teşhir etmesinler.
İlk tesettür ayeti erkeklerin göz kapaklarına inmiştir; Mü'min erkeklere söyle: Gözlerini harama bakmaktan sakınsınlar. Nur Suresi 30. Ayet.
Kadının taktığı başörtüsü altını gösterecek kadar ince olmamalıdır. İnce olan başörtüsü ile örtünme sağlanmış olmaz. Ayrıca insanların dikkatini çekecek şekilde açık renkli ve gösterişli başörtüsünden uzak durulmalıdır. Böyle bir başörtüsünün bir mahzuru yoktur denilemez.
Ahzâb Sûresi'nin 59. âyetinde; de "Ey Peygamber eşlerine, kızlarına ve mü'minlerin kadınlarına söyle: (Evden çıkarlarken) üstlerine vücutlarını iyice örten dış elbiselerini giysinler. Bu, onların iffetli bilinmelerini ve bundan dolayı incitilmemelerini daha iyi sağlar." buyrulmaktadır.
Nur Suresi, 31. ayet: Mü'min kadınlara da söyle: "Gözlerini (harama çevirmekten) kaçındırsınlar ve ırzlarını korusunlar; süslerini açığa vurmasınlar, ancak kendiliğinden görüneni hariç. Baş örtülerini, yakalarının üstünü (kapatacak şekilde) koysunlar.
Ramazan orucu, 624'te farz oldu. Zekât da 624'te Ramazan ayında farz oldu. Hac ise 631'de farz oldu. 625 ve 627 yılında kadınlara örtünme emri geldi.
Reformcu yazar diyor ki: (18 yaşına kadar, bir genç kızın başını kapatmaması günah olmaz.) Dinimizde namaz, oruç, zekât, hac, tesettür gibi işlerde mükellef [yükümlü, sorumlu] olmak, yaşla değil, âkil ve bâliğ olmakla başlar.
Tabii İslam, Hıristiyanlık ve Yahudilik dışındaki dinlerde de şüphesiz örtü var. Mesela Hinduizm, Sih dini, Sâbiîlik, Mecusilik ve diğer geleneklerde de örtünmeyi görüyoruz. Bu dinlerde de başı örtmek temelde yine Tanrı'nın emrine ve O'na duyulan saygıya dayanır.
| Ahzab Suresi /59.
Mü'min kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. (Yüz ve el gibi) görünen kısımlar müstesna, zînet (yer)lerini göstermesinler.
A'râf / 26. Ayet
Size hem edep yerlerinizi örtecek bir elbise, hem de giyinip süsleneceğiniz bir elbise indirdik. Takvâ elbisesine gelince, en güzel ve en hayırlı elbise işte odur. Bunlar, insanlar düşünüp öğüt alsınlar diye Allah'ın indirdiği âyetlerdendir.
23,24. İffetli ve (haklarında uydurulan kötülüklerden) habersiz mü'min kadınlara zina isnat edenler, gerçekten dünya ve ahirette lânetlenmişlerdir. İşlemiş oldukları günahtan dolayı dillerinin, ellerinin ve ayaklarının kendi aleyhlerine şahitlik edecekleri günde onlara çok büyük bir azap vardır.
Örtünmenin en son yaşı, son noktası hayız görünceye, beliğa oluncaya kadardır. Dört mezhebe göre; “Beliğa olduğunda örtünmesi farz olur.” Bu konuda mezheplerin ittifakı yoktur. Mesela Malikilerde çocuk küçük bile olsa bir erkeğin kız çocuğuna dokunması, caiz değildir.
Sözlükte “gizlenmek” anlamına gelen tesettür, dini bir kavram olarak, kişinin bir za- ruret bulunmaksızın açılması ve bakılması helal olmayan uzuvlarını örtmesi anlamına gelmektedir. Tesettürden genellikle kadınların, nikâhlanabileceği erkeklere karşı örtün- mesi anlaşılmaktadır.
"Tesettüre uymamanın cezası Kuran'da yoktur" | Karanlıktan Aydınlığa (23 Aralık 2018) - YouTube. Cemil Kılıç ve Mehmet Ali Mendillioğlu bugünkü programında İslam ve kadın, Cumhuriyet devrimi Şehidi Kubilay ve tesettüre uymamanın kuran'daki yerini ele aldı.
Kök anlamı “kusursuz olmak” demek olan zînet kavramına, Kur'an'ın çoğu zaman yüklediği anlam: “Süslenmek” ve “kendisiyle süslenilen şey” manasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri