Cevşen içerisinde Kur'an-ı Kerim'den bazı ayet ve sureler ve Allah'ın 1001 ismi şerifinin bulunduğu bir duadır.
Cevşen-i Kebîr, bir kısmı naslarda yer alan, mâna ve muhteva bakımından Allah'a nisbetinde hiçbir sakınca bulunmayan kelime ve cümlelerle münâcât ve niyazlardan ibaret bir metin olup bu tür metinlerle duada bulunmak, dinî hayat bakımından tavsiyeye şayan bir davranış olarak görülür.
Cevşen içinde; Cevşen-i Kebir duâsı yazılı olup 100 bölümden (bâb) meydana gelir.. Her bâbda Allah'ın Esma-ül Hüsna ve sıfatları ile tavsif edilmiş olduğu 10 parça bulunmaktadır.
Bunlar: Yasin sûresi, Fetih sûresi, Rahman sûresi, Haşir sûresinin son beş âyeti, Mülk sûresi, Nebe' sûresi ve Bakara sûresinin son iki âyeti olan Âmene'r-Resûlü. Ardından Kur'ân sûreleri için bir duâ yer alıyor.
Cevşen içerisinde; Cevşen-i Kebir duası yazılı olmaktadır. Bahsedilen dua yüz bölümden (bâb) oluşmaktadır. Her bâb içerisinde Allah'ın Esma-ül Hüsna ve sıfatları ile birlikte tavsif edilmiş olduğu on parça bulunmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Büyük Cevşen duası, bazı Sünni ve şii Müslümanlar arasındaki yaygın inanışa göre Yüce Allah'ın Cebrâîl vasıtasıyla Hz. Peygamber'e -sallellahu aleyhi ve sellem- gönderdiği söy- lenen bir dua, Küçük Cevşen ise, şîî Müslümanlara göre 12 imamdan biri olan Mûsa el-Kâzım'ın yaptığı bir duadır.
Kur'an-ı Kerim abdestsiz okunmaz.
İçindeki Kur'an-ı Kerim yazılan sayfalara dokunmamak gerekir.
Cevşen-i Kebir duâsı 100 bölümden (bâb) oluşur. Her bâbda Allah'ın Esma-ül Hüsna ve sıfatlarıyla tavsif edildiği 10 parça bulunur. Her bâbın sonunda Allah'ın aczden ve şerikten münezzeh olduğunu ifade eden ve cehennem ateşinden Allah'a sığınılan duâ yer alır;”Sen bütün kusurlardan, aczden ve şerikten mukaddessin.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. İçerisinde Kur'an âyetlerinin veya duâların yazılı bulunduğu kâğıtları müslümanın vücuduna veya başka bir yere yapıştırması veya asması veyahut yatağın altına koyması, câiz değildir.
“Cebinde Kur'an âyetlerinden yahut da Allah'ın isimlerinden yazılar bulunan kimsenin, bunlarla tuvalete girmesinde beis yoktur. Bunlar bir şeye sarılı olursa yine beis yoktur. Sarılı olmak hürmete daha yakındır.
Cevşen, mânâsı itibariyle Efendimiz (asm)'e vahiy yoluyla gelmiştir. Kudsî hadisler ve hadis-i şerifler vahy ve ilham yoluyla Peygamber (asm)'in söylediği sözler, şeriatın ikinci kaynağı ise de, âyetler derecesinde değildirler.
Hadisten de anlaşıldığı gibi Hz. Cebrail (as) Peygamber Efendimize (asm) zırh olarak cevşen duasını taşımasını ve okumasını tavsiye etmiştir. Demek ki; kişi cevşen duasını her zaman okumaya vakit bulamasa bile üzerinde taşımasında fayda vardır. Çünkü cevşen takmak, insanı musibetlerden ve birçok şerden korumaktadır.
Soru: Yatarken cevşen veya Kur'an dinlemek caiz midir? el Cevab: Yatarken kuran dinlemek caizdir.
Cevşenle muskanın arasında hiçbir farkı yoktur.
Cevşen sembolü genellikle kolye şeklinde kullanılmaktadır. İçeriğini dua metinlerinin yazılı olarak oluşturduğu Cevşen, masum bir sembol olarak kullanılmasında sakınca görülmemektedir. Ancak kişinin hurafelere inanarak Allah'a şirk koşacak duruma gelmemesi çok önemlidir.
SAID NURSİ HAZRETLERİ - CEVŞEN Sabah 1 kez veya günde 3 kez okur. Sıkıntılarının bu duayla hafiflediğini söyler. Maddi ve manevi zehirlenmelerinde, bu dua ona yardım etmiştir. FEZLEKE-CEVŞEN Fezleke; ayetlerin sonunda Allah'ın isimlerinin geçtiği bölüm.
Risale-i Nur'u tanıyan herkes Cevşen'i de tanımış oluyor. Çünkü Risale-i Nur'da Cevşen'le ilgili bahisler geçiyor. Hatta Risale-i Nur Külliyatı'nın özünün Cevşen'e dayandığı söylenir. Risale-i Nur'u okuyan herkese Cevşen okumak tavsiye edilir.
Buna göre Allah Cevşen-i Kebîr'i dünyayı yaratmadan 50.000 yıl önce arşın direkleri üzerine yazmıştır. Bu duayı okuyan veya yazılı olarak üzerinde bulunduran kimse dünyada her türlü belâdan, âfet, hastalık, yangın ve soygundan korunduğu gibi Allah ile kendisi arasında perde kalmaz ve bütün istekleri yerine getirilir.
Mümkün olduğu takdirde Cevşen, namazlardan sonra özellikle sabah namazından sonra okunmalıdır. Dua, sürekli olarak her gün -tamamı veya hiç olmazsa, belirlenmiş bir bölümü- okunmalıdır.
Cevşen sahih olamaz
Diyanet Ansiklopedisi'ndeki bu bilgiye göre, Cevşen duasının Ehl-i sünnet kaynaklarında bulunmaması ve fazileti ile ilgili rivayetlerin İslamiyet ve ehli sünnet inançlarına aykırı bulunması, Şiilerce muteber kabul edilen Kütüb-i erbea'da bulunmaması da, bunun sahih olmadığını göstermektedir.
Kur'an-ı Kerim dışında ister orjinalinden isterse tercümesinden Cevşen'in bütün bölümlerini okumak caizdir.
Kadınların başı ve kolları açıkken Kur'an ve Cevşen okumaları caizdir.
"Bunlardan bir tanesi de cep telefonlarında, tebletlerde bilgisayarlarda olan Kur'an-ı Kerim okumak için yapılmış programlardır. Kur'an-ı Kerim'e abdestsiz dokunmak caiz değildir. Kur'an-ı Kerim mushafına abdestsiz dokunmak caiz değildir. Kur'an'ı abdestli okumak gerekirse de Kur'an abdestsiz de okunabilir.
Hayızlı bir bayan üzerinde dua taşıyabilir mi? (Kunut, Cevşenü'l-Kebir, Karınca duaları) ya da üzerinde Kur'an'dan herhangi bir âyet taşıyabilir mi? Üzerimizde duaları taşırken tuvalete gidebilir miyiz? Değerli kardeşimiz, Hayızlı kadınların Kur'an-ı Kerîm okuması, Mushafa el sürmesi ve onu taşıması caiz değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri