7. Gürpınar, Karaburun ve Ceylan Formasyonu: Üç bölge de aynı özellikleri taşıyor. Avrupa yakasının büyük bölümünde bu üç zemin türü mevcut. Üç zemin de binaların depremde daha çok hasar görmesine neden oluyor. Depreme dayanıklı değil.
Pelitli Formasyonu: Bu formasyonun yüzeylediği yerler kaya niteliğinde. Dayanım özellikleri ve taşıma gücü yüksek. Yapı yükleri altında oturma beklenmiyor. Deprem yükleri altında sıvılaşma veya başka bir zemin dinamiği süreci yaşanmayacak.
Özellikle ilin güneyinde görülen Çekmece ve Danişmen Formasyonları genç oluşumlar olup deprem dalgalarını büyütme eğilimdedir. Özellikle Çekmece Formasyonunun üyesi olan Güngören killeri bu bölgelerde depreme en dayanıksız birim olarak karşımıza çıkmaktadır.
Trakya Formasyonu: Orta ve sert kaya niteliğinde. Anadolu yakasında Üsküdar ve çevresini kapsıyor. Trakya yakasında ise geniş alandaki yüzeyi oluşturuyor. Yüzeydeki yumuşak killi tabaka 4-10 metre arasında değişiyor.
İlgili 40 soru bulundu
Bu formasyon, yaklaşık 25 m kalınlıkta az tutturulmuş veya tutturulmamış çakıllı kum tabakaları ile arada kil tabakaları veya merceklerinden oluşmaktadır. Bu birimin üstünde geçişli olarak Güngören Formasyonu, yeşilimsi gri, açık kahve renkli, ince kum mercekleri bulunan kil tabakalarından oluşur.
Bir elmas formasyonu oluşumunun hikayesinde temel unsur fiyatlarda yaşanan önce bir genişleme ve sonra da bunun ardından gelen bir daralmadır. Genişleme kısmı daralma kısmına nazaran daha kısa sürede oluşan bu formasyonda, başlangıçta trendde oluşan normal bir tepe ve bunun ardından gelen bir gevşeme vardır.
Bakırköy Formasyonu başlıca, beyaz, ince-orta tabakalı, arada yeşilim- si gri kil, marn ve kireçtaşından oluşur. Bu birimler üzerinde alüvyon ve haliç çökelleri yer alır. Alüvyon çökelleri başlıca sarı kahve renkli kum ve siltli killerden oluşmaktadır.
İnşaat sektöründe radye temelin gerçek ismi radye jeneral temel olarak bilinmektedir. Bu temel yükün zemine düzgün ve sistemli şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu temelin en bilindik avantajı depreme karşı dayanıklı oluşudur. Radye temel deprem olduğu esnada ilgili bina yapısıyla beraber hareket etmektedir.
II.1.10 Belgrad Formasyonu (Qb)
Bu birim, bloklu çakıl, kum ve kilden oluşan karasal tortullardır. Paleozoyik istifi açısal uyumsuzlukla örten bu birime, Chaput (1936), Kaya (1973) ve Önalan (1982) "Belgrad formasyonu" ismini vermişlerdir.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
· Zeminin genel olarak kıyasen güçlü olması, özellikle Kırklareli merkez ilçe alanında daha sağlam zemin yapısı bulunmakta olup Lüleburgaz ve Babaeski'de yer yer daha zayıftır. · İlimizde dikey yapılaşma yoğun değildir. · İlimiz alanı diri fay hatlarına kıyasen uzak bir mesafededir.
Trakya formasyonu: Genel olarak sağlam bir zemin. Ama kırılma, çatlama ve faylanma gibi özelliklere sahip. Düzlük bölgeleri yapılaşmaya uygun eğimli bölgeler tehlikeli. Sarıyer, Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş, Gaziosmanpaşa, Eyüp, İkitelli, Esenler ve Kağıthane'de görülüyor.
Depremde en alt katta oturmak belki de sadece deprem anında çabucak dışarıya çıkmanız açısından mantıklıdır. Bir evi taşıyan binanın temeli ve kolonlardır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca sağlam olması da önemlidir.
Eğer oluşan deprem dalgalarının frekansı ile binayı oluşturan demir, beton gibi maddeler aynı frekansa denk gelirse rezonans olayı gerçekleşiyor ve bina yıkılıyor. Fakat bir bina ile tektonik plakanın aynı frekansta olması olasılığı çok düşük. Bu sebeple devreye en önemli etken olan zemin giriyor.
Ağaçların, depremin yıkıcı etkisini azaltmakta yadsınamaz bir etkiye sahip olduğunu belirtmiştik. Bunu nasıl yaptığı hakkında bir takım bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Bilim insanları, yaptıkları çalışmalarda bitki ve ağaç köklerinin sismik dalgaların gücünü azalttığını ortaya koymuştur.
2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği binalarda en az C25 dayanım sınıfı betonun kullanılmasını öngörmektedir.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır.
Radye temel depreme karşı en dayanıklı temellerden biridir ve deprem esnasında yapıyla birlikte hareket eder.
Bir deprem anında kaya zeminli ev ile kum zeminli ev sarsıntıdan farklı boyutlarda etkilenir. Kum zemine sahip bina şiddetli bir sarsıntı yaşarken, kaya zeminli binada sarsıntı çok daha az olur. Özellikle kıyı kesimlerinde yaşayanlar, zeminde sıvılaşma ihtimaline çok dikkat etmelidir.
Oturduğunuz bina için önceden uzmanlar gelip deprem risk raporu oluşturmuş olabilir. İkamet ettiğiniz ilçenin belediyesinden bu bilgiyi öğrenebilirsiniz. Eğer binanızın deprem risk raporu kaydı bulunmuyorsa binanızın depreme dayanıklılığını öğrenmek için deprem testi yaptırmalısınız.
Günümüzden yaklaşık 30-40 milyon ortaya çıkmış bu zemin, tortul bir kayaç olan marn, kiltaşı ve kireçtaşından oluşuyor. Burası güneyindeki alanlara göre biraz daha sağlam olsa da, Avrupa yakasının büyük bölümü gibi bu zemin türü de depremde riskleri büyütüyor.
Kayan Yıldız şamdan formasyonu, yükseliş trendi sırasında ortaya çıkabilen ve piyasa açılışına yüksek başlayan, kapanışta ise açılışına yakın kapanan tek günlük bir formasyondur. Aynı zamanda çok daha yüksek işlem görür. Aslen düşüş eğilimi gösterir ama Ters Çekiç gibi görünür.
Çöl Formasyonu
Dünyadaki bitki toplulukları, yıllık yağış miktarının 200 mm'nin altında olduğu çöllerde görülen otlar, çalılar ve kaktüslerden oluşur. Kaktüslerin yaprakları yüksek sıcaklıklar karşısında terlemeyi azaltmak için iri dikenlere dönüşmüştür.
Wolfe formasyonu, temeli piyasada fiyat dengesinin sağlanabilmesi için bir saatin sarkacına benzer şekilde dalgalanmasını temsil etmektedir. Formasyon tespiti yapabilmek için bir kanal oluşturarak fiyat belirlemesi yapılmalıdır. Fiyat kanalının görünüş şekli doğru sonucuna varılmasını sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri