Çift cinsiyetli veya cinsiyeti belirsiz kimseler için kullanılan bir fıkıh terimi. Canlılarda erkekle dişiyi birbirinden ayıran ve türün devamı için bunların birbirini tamamlamasını sağlayan özelliklerin bütünü.
İnsan nesli erkek ve dişi olmak üzere iki ayrı cinsiyette yaratılmıştır. İnsan neslinin devamı da bu nizama bağlanmıştır (Nisâ, 4/1). İnsanın, yaratılıştan sahip olduğu bu cinsiyeti ve fıtratı değiştirmeye çalışması dinen yasaklanmıştır.
Hermafrodit, belirgin bir şekilde erkek veya kadın cinsiyete özgü cinsiyet özelliklerinin herhangi birine tam olarak uymayan bireyler olarak tanımlanabilir. Daha farklı bir anlatımla hermafrodit bireylerin cinsel organları, hormonal yapıları ve dış görünüşleri kadın ve erkek özelliklerini bir arada barındırır.
Hermafrodit, erdişi veya hünsâ; hem erkek hem de dişi üreme organı bulunduran canlılara verilen addır.
Allah Teâlâ Kitabında insanoğlunu erkek veya dişi olarak yarattığını bildiriyor, bu iki özelliği birden taşıyan bir üçüncü insan nev'i yarattığını bildirmiyor. Şu halde fıtraten (yaratılıştan) insan ya erkektir yahut da dişidir.
İlgili 19 soru bulundu
Oysa Kuran kadına dişiliği üzerinden değil kişiliği üzerinden, cinsiyeti üzerinden değil şahsiyeti üzerinden bakar. Bu sebeple kadın cinsel bir obje olarak değil, erkek ile aynı hak ve sorumluluklara sahip bir birey olarak görülür. Allah'ın katında ve kitabı Kuran'da cinsiyet üstünlüğü yoktur.
Doğacak çocuğun cinsiyeti, aşılanma (döllenme) sırasında kesinleşmekte ve bu da yumurtaya giren sperm hücresinin taşıdığı cinsiyet kromozomunun çeşidine göre olmaktadır. Bu durum anne babanın doğacak çocuklarının cinsiyetini tıbbi yardımla seçebilmelerini de mümkün kılmaktadır.
Hermafrodit olanlar çocuk sahibi olabilirler mi? 46,XX kromozomu olan hastaların genellikle büyük bir fallusa sahip belirsiz dış genital organları olduğu için genellikle erkek olarak yetiştirilirler. Ancak ergenlik döneminde adet görme olabilir (menstrüasyon) ya da göğüsler gelişebilir.
Maskülen kadın toplumda iki şekilde tanımlanabilir. Öncelikle erkeksi davranışları olan, çok feminen hissetmeyen ve davranmayan kadınlar maskülen kadın şeklinde tanımlanabilir. Bir de maskülen moda dediğimiz kadının daha erkeksi kıyafetler giymesi vardır.
Kendisini hem erkek hem de kadın gibi hisseden kişilere interseksüel denir. Hermafroditten farklı olarak, interseksüel, bedensel ve biyolojik bir olgu değildir. Bu nedenle çift üreme organı ile doğmayan kişiler de interseksüel olarak tanımlanabilir.
Gerçek bir hermafrodit hem yumurtalığa hem de testis dokusuna sahip birisidir. Genital bölge, tamamen erkek veya dişi olmaktan, belirsiz görünüşün bir kombinasyonuna kadar değişebilir.
İnterseks, cinsel organları, eşeysel bezleri, hormonları, kromozomları veya üreme organlarını etkileyen bir dizi doğal farklılığı tarif etmek için kullanılan kapsayıcı bir terimdir. Bazen bu nitelikler doğuştan itibaren görünür durumdadır, bazen ergenlik çağında ortaya çıkar, bazense fiziksel olarak görünür değildir.
Vajina ya da vajen, kadın cinsel organı. Vajina girişi ile başlayan ve uç kısmında rahim ağzının yer aldığı içi boş silindir şeklinde ve normal halde yaklaşık 7-10 santimetre uzunluğunda, 3 santimetre genişliğinde bir yapıdır.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Karagüzel, çift cinsiyetliliğin erken tanı ve tedavisiyle çocukların ileride normal bir cinsel yaşam, doğurganlık ve dölleme yeteneğine sahip olabileceklerini bildirdi.
İnterseks olarak da adlandırılan bu durum, bir insanda hem erkek hem de kadın cinsiyetine ilişkin özelliklerin çeşitli oranlarda yer alması anlamına gelir. Genetik bozukluklardan kaynaklanan hermafroditizm hastalığına sahip olan bireyler hermafrodit olarak adlandırılır.
“İslam'a göre, eşcinsellik, lezbiyenlik ve benzeri her türlü cinsel ilişkiler haddi/sınırı aşmak olarak nitelendirilmiş ve her türlü gayr-i meşru ilişkilerin helak edici büyük günahlardan olduğu bildirilmiştir.”
Çok eşlilik veya poligami, bir kimsenin aynı esnada birden fazla kişiyle evli ya da birlikte olmasıdır. Terim çok karılılık (polijini), çok kocalılık (poliandri), eşcinsel çok eşlilik ve grup evliliği durumlarını kapsamakla birlikte -yaygın olması nedeniyle- genellikle polijini ile eşanlamlı olarak kullanılır.
Genel olarak, iki tür gerontofili ayırt edilir: "alfamegami" veya aşırı yaşlı erkeklere ilgi; ve "matronolagnia" veya romantik, yaşlı kadınlarda cinsel ilgi. Gerontofilinin ilk belirtilerinden biri, gençlerin yaşlılarla cinsel fantezilerini kullanması olacaktır.
“Transgender” kavramı 1970lerde ilk kez Virginia Prince tarafından, “sahip oldukları üreme organlarına göre beklenilenin dışında cinsiyet kimliği özelliklerini tam zamanlı sergileyen kişiler” olarak tanımlanmıştır.
Kadın ve erkek biyolojik doğası olarak farklı yaratılmışlardır. Biyolojik ve psikolojik farklılıkları vardır. Bu nedenle eşit değildirler, farklıdırlar.
Erkek genital organıyla doğan Mikey Chanel adlı gencin hayatı, rutin bir doktor kontrolünde yumurtalıkları, rahmi, rahim boyu ve döl yatağı tüplerinin olduğunu öğrenmesiyle değişti.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komisyonu bu kavramı ''İnterseks bireyler, tüm cinsiyet özellikleriyle birlikte (cinsel organları, gonadlar ve kromozom modelleri de dahil olmak üzere) ne erkek ne de kadın vücudunun tipik görüntülerine uyan bireylerdir.'' şeklinde açıklıyor.
Normalde bebeğin cinsiyetinin kız veya erkek olma şansı yaklaşık yüzde 50'dir. Belirli yöntemlerle yumurtlama zamanı belirlenir ve yumurtlama öncesi ilişki yasaklanarak hemen yumurtlama sonrası ilişki önerilirse, bebeğin erkek olma şansının yüzde 60 olduğu ifade ediliyor.
Erkek bebek için, adetinizin yumurtlamaya en yakın döneminde olan cinsel ilişkiye girilmeli, yani 30 günde bir adet görüyorsanız adetinizin 14-16. günleri en uygun günlerdir.
Erkek olsun ya da kız olsun istemek caiz olduğundan bir yolu varsa aramakta caizdir. Bir harama ya da mekruha düşülmeden bu reçeteleri denemek de caizdir. Bunları denemek gayrimüslimlere benzemek hükmünü almaz. Allah'tan her şeyin hayırlısını istemek en imana uygun davranıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri