Cezalarda indirim uygulamasından, mükellef veya vergi sorumlusu olan ceza muhatapları yararlanabilir. İndirim uygulamasından yararlanmak isteyen mükelleflerin interaktif vergi dairesi (ivd.gib.gov.tr) üzerinden başvuru yapması mümkündür.
Trafik cezası yapılandırma başvurusu yapmak isteyen vatandaşların vergi dairelerine gitmelerine gerek yok. İnteraktif Vergi Dairesi için www.ivd.gib.gov.tr adresine tıklayarak başvuru yapabilirsiniz.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 376 ncı maddesinde 7338 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle, uzlaşmanın vaki olması durumunda üzerinde uzlaşılan vergi veya vergi farkının tamamı ilevergi cezalarınınödeme süreleri içinde ödenmesi halinde üzerinde uzlaşılan cezanın %25'i indirilir.
Cezalarda İndirim Oranları Nedir? Vergi Ziyaı, Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük Cezalarının yarısı (%50), Uzlaşmanın vaki olması durumunda, üzerinde uzlaşılan vergi veya vergi farkının tamamı ile vergi cezalarının %75'i ödeme süreleri içinde ödenirse üzerinde uzlaşılan cezanın %25'i, indirilir.
Bu ihlalin 2023 yılı için cezası 951 TL olarak belirlenmiştir. Ceza 15 günlük süre içinde ödenirse %25 indirim uygulanır ve 713,25 TL olarak tahsil edilir.
İlgili 41 soru bulundu
Vergi Cezalarında İndirim Uygulaması Nedir? Mükellefler veya vergi sorumluları adına kesilmiş olan vergi ziyaı cezası, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında belli oranlarda indirim yapılmak suretiyle kalan tutarın ödenmesine imkan sağlayan bir kolaylıktır.
Böylece 213 sayılı Kanunun 376.maddesi kapsamında hesaplanan 6.000 TL'lik özel usulsüzlük cezası, 7440 sayılı Kanun hükümlerine göre %50 oranında indirilerek tahsil edilecektir.
Mükellefler ve vergi sorumluları adına kesilen vergi cezaları, cezaya karşı vergi mahkemesinde dava açılmamışsa dava açma süresinin bittiği (30 günlük dava açma süresinin) tarihten itibaren bir ay içinde ödenir.
TÜM DİLEKÇELERİNİZİ elektronik ortamda İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİ'nin web (ivd.gib.gov.tr) veya mobil uygulaması (GİB Mobil) üzerinden verebilir ve sonuçlarını takip edebilirsiniz.
İhbarnamelerin tebliğinden sonra otuz gün içinde başvurulmalıdır ve ödenecek tutar vadenin bitmesinden itibaren üç ay içinde ödenmesi gerekir.
Cezalarda indirim oranları; vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında %50, uzlaşmanın vaki olması durumunda, üzerinde uzlaşılan vergi veya vergi farkının tamamı ile vergi cezalarının %75'i ödeme süreleri içinde ödenirse üzerinde uzlaşılan cezanın %25'i oranındadır.
Borçların silinmesi için vergi dairelerine başvuru yapmaya gerek bulunmuyor. Vergi daireleri bu borçları kendisi silecek ve yasal takibe uğramayacak. Başvuru işlemleri hakkında AK Parti'li Aydemir yaptığı açıklamada yapılandırma başvurularının 31 Mayıs 2023 tarihine kadar yapılacağını vurguladı.
Başvurular, Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi "www.gib.gov.tr" veya e-Devlet "www.turkiye.gov.tr" üzerinden, vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla yapılabilecek.
Milyonlarca sürücüyü de yakından ilgilendiren kanun ile 31 Aralık 2022'den önceki 2000 TL'nin altındaki trafik cezası borçları silinecek. 31 Mayıs tarihine kadar sürecek yapılandırma başvurularında trafik cezası borcunun peşin ödenmesi halinde anaparada yüzde 25 indirim yapılacak.
7440 sayılı Kanunun kapsamına, 213 sayılı Kanun kapsamına giren vergiler ve vergi cezaları ile bunlara bağlı gecikme faizleri, gecikme zamları gibi fer'i alacaklar girmektedir. Kanun kapsamına giren vergiler, vergilendirme dönemleri itibarıyla aşağıda açıklanmıştır.
30 Haziran 2023 tarihine kadar ödenmemiş aidat ve buna bağlı işlemiş faiz borcu bulunan üyelerimizin anaparanın tamamını (tek seferde veya World, Bonus, Maximum kredi kartlarına 6 taksit halinde) ödemeleri halinde, faiz borçları silinecektir. Son başvuru tarihi 30 Haziran 2023'tür.
Kesinleşmiş Borçlar İçin Başvuru Başvurular; Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi (gib.gov.tr) veya e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden İnteraktif Vergi Dairesine giriş yaparak, Page 19 • Bağlı olduğunuz vergi dairenize şahsen veya posta yoluyla ya da diğer vergi daireleri aracılığıyla, yapılabilecektir.
31 Aralık 2022 tarihinden (bu tarih dâhil) önce yapılan tespitlere ilişkin olarak vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları (usulsüzlük ve özel usulsüzlük v.b.), için yapılandırmadan yararlanılması mümkün olacaktır.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 352/II-7 nci maddesine göre, vergi beyannameleri, bildirimler, evrak ve vesikaların kanunen belli şekil ve muhteviyatı ve ekleri ile bunlarla ilgili olarak yapılan diğer düzenlemelere ilişkin hükümlere uyulmamış olmasına ikinci derece usulsüzlük cezası denir.
Şüpheli alacak tutarı 8.900 TL. Sermaye şirketleri için I inci derece usulsüzlük cezası 700 TL. Sermaye şirketleri için II inci derece usulsüzlük cezası 370 TL.
Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında 2.300 Türk Lirası, İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 1.200 Türk Lirası, Yukarıdaki bentlerde yazılı bulunanlar dışında kalanlar hakkında 600 Türk Lirası özel usulsüzlük cezası kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri