Açıkta taze fasulye yetiştiriciliğinde Mart sonu ve Nisan aylarında ekime başlanır (bölge ekolojik şartları dikkate alınır). Fakat iklim şartlarına göre Mayıs ayının son haftasına kadar kademeli olarak ekim yapılabilir.
Ekim mibzerle (havalı) 45cm sıra arası ve çeşit özelliğine göre 8-10-12 cm sıra üzeri mesafe ile toprakta tav seviyesinden 5 cm derine yapılmalıdır. İçine en az 5, en fazla 7 adet tohum koyulur ve toprak kapatılır. Yavaş yavaş kendini göstermeye başladığında dalların diplerine çubuklar dikilir.
Ekimi: Açıkta taze fasulye yetiştiriciliğinde Mart sonu ve Nisan aylarında ekime başlanır. Fakat iklim şartlarına göre Mayıs ayı son haftasına kadar kademeli olarak tohum ekim yapılabilir dekara ortalama 5-7 kg tohum atılır.
Fasulyede vejatasyon süresi 70-140 gün arasındadır. Vejetasyon süresi, bitkinin sarılıcı ve bodur olmasına, erkenci veya geçci olması yanında bölgenin ekolojik koşullarına göre de değişmektedir. Bodur çeşitlerde çiçeklerime 10-15 gün, yan sarılıcılarda 20-25 gün sarılıcı çeşitlerde 30 günün üzerindedir.
Kökü kurumadan her 4-5 günde bir doyunca su verilir. Her ürün toplandıktan sonra mutlaka sulanır. İki haftada bir sulama sırasında gübre şerbeti verilirse verimi çok artar.
İlgili 43 soru bulundu
En verimli fasulye çeşitleri arasında oturak tipi fasulyeler sayılıyor. Hasadı oldukça kolay olan ve yüksek verim veren fasulyelerin hem yeşili hem de kurusu yenebiliyor.
Sık ve hafif sulama yapılmalıdır. Çünkü taze fasulye sık aralıklarla sulamayı sever, bol sudan hoşlanmaz. Taze fasulye bitkisi hastalık ve zararlılara karşı çok hassas bir bitkidir.
Fasulye yarı gölge ve çok rüzgar almayan yerleri daha çok sever. Aynı zamanda kabak gibi bol su sever.
Ortalama olarak yer fasulyesinde dekardan 500-600 kg, sırık fasulyesinden dekara 750-1250 kg verim elde edilmektedir.
- Bir fasulyenin iyi olup olmadığını anlamak için ilk önce rengine bakmak gerekir. Fasulyenin rengi belirgin bir yeşil olmalı, açık yeşil ya da sarıya dönük yeşil olmamalı. - Fasulyeyi kırdığınızda "çıt" diye bir ses duyuyorsanız bu da fasulyenin lezzetli olduğunu gösterir.
Fasulye tohumu ekimi yapmak için Nisan ve Mayıs aylarını tercih etmeniz gerekecektir. Fasulye tohumunu ekileceği zaman havanın güzel olması ve toprağın da soğuk olmaması son derece önemlidir.
Fasulye uygun iklim ve bakım koşulları sağlandığında dikimden yaklaşık 50 – 55 gün sonra hasata hazır hale gelir. Fasulye bitkisi tohumdan yetiştirilen bir bitkidir.
Fasulyelerin hızlı büyümesi için pamuğun ıslaklığı oldukça önemli. Pamuk hiçbir zaman kuru kalmamalı, çok sulu olmamalıdır. Pamuk kurudukça az miktarda su ekleyerek nemlendirebilirsiniz. Fasulyelerin filizlendiğini çok kısa sürede gözlemleyebilirsiniz.
Fasulye Tohumu Nasıl Ekilir
Bodur çeşitlerde sıra araları 40-50 cm, sıra üzeri 15-20 cm. olacak şekilde ekilir. Sırık çeşitlerde ise sıra arası 50-60 cm, sıra üzeri 20-30 cm bırakılarak çizgiye ekim yapılmaktadır.
Sık ve hafif sulama yapılmalıdır. Çünkü taze fasulye sık aralıklarla sulamayı sever, bol sudan hoşlanmaz. Taze fasulye bitkisi hastalık ve zararlılara karşı çok hassas bir bitkidir. Tohum çıkışından sonra danaburnuna karşı ilaçlı kepek atılmalıdır.
Toprağın tuzlu olması fasulyede verimi düşürür. Yüksek nem, aşırı sulama, birkaç saat suyun toprakta göllenmesi bitkinin zarar görmesine ve verimin düşmesine neden olur. Zamanında ve uygun bir şekilde toprak işlemesi fasulyede verimi arttırır. Sonbaharda toprakta yabancı ot durumuna göre sürüm derinliği ayarlanır.
Fasulyeler taze olarak değerlendirilecekse ekimden 50-55 gün sonra hasada başlanır. Hasat elle yapılır ve 3-4 günde bir tekrarlanır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Taze fasulye kaç günde bir toplanır? Fasulyeler taze olarak değerlendirilecekse ekimden 50-55 gün sonra hasada başlanır. Hasat elle yapılır ve 3-4 günde bir tekrarlanır.
Bakliyat tarımı yapılan arazilerde bir çiftçi yılda ortalama 10 ton mahsul alıyor. 10 ton fasulye üretenler bir sezonda 50 bin TL kazanıyor. Bunun 3'te 1'i kâr olarak kalır.
Fasulyenin ihtiyaçlarına bağlı olarak bünyesinde %18 oranında azot, %46 oranında fosfor içeren gübrenin kullanılması uygun olmaktadır. Bu gübre Diamonyum Fosfat olarak isimlendirilmektedir. Yani, taban gübresi olarak geçmektedir.
Öncelikle birer metre arayla çukurlar açılır. İçine en az 5 en fazla 7 adet tohum koyulur ve toprak kapatılır. Yavaş yavaş kendini göstermeye başladığında dalların diplerine çubuklar dikilir. Tırmanıcı bir bitki olan fasulye, bu çubuklara sarılarak daha da uzun hale gelecektir.
Fasulye yarı gölge ve çok rüzgar almayan yerleri daha çok sever. Aynı zamanda kabak gibi bol su sever.
Fasulyeler toprak istekleri bakımından seçici değildir. Ancak organik madde yönünden zengin, yumuşak, iyi havalanan ve su tutma kapasitesi yüksek olan topraklarda daha başarılı sonuç verir. Fazla asit karakterli topraklardan hoşlanmaz. Fasulye tarımı için en ideal toprak pH'sı 5,5-6,7 olan topraklardır.
3-4 günde bir defa hasat olgunluğuna gelmiş fasulye meyveleri toplanır. Hasatta bitkinin zarar görmemesine özen gösterilir. Baklalar yukarıya doğru çekilerek koparılır.
Eğer kuru fasulyenizi sıcak suda ıslatmak istiyorsanız bir önceki geceden ıslatmanıza gerek yok. Sıcak suda 4-5 saat beklettikten sonra yine sıcak suda pişirmeye başlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri