Ceza kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük listesi: Müeyyide. Yaptırım. Ukubet.
Dilimize Arapçadan geçen ve bir suça karşılık ödenen bedel olarak tanımlanan ceza kelimesinin net bir eş anlamlı kelimesi yoktur. Eziyet kelimesi eş anlamlısı olarak verilse de çok doğru bir kullanım olmayabilir. Bu yüzden kişiler cümlede genel olarak ceza kelimesini tercih eder.
Ceza kelimesinin zıt anlamlı olarak bir sözcük bulunmaktadır. Bu sözcük ise günlük yaşamda da yaygın kullanılan 'ödül' kelimesidir.
Ceza kelimenin zıt anlamı mükafat olarak bilinmektedir. Mükafat verilen bir ödül şeklinde anlam taşımaktadır. Ceza ve mükafat sözcükleri birbiri ile zıt anlam taşımaktadır. Cümle içerisinde kurulma şekillerinde ise biri olumlu diğeri olumsuz bir anlam taşımaktadır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan ceza kelimesi, ödül sözcüğüyle zıt anlamlıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Cevap. ➡️Suç ve ceza eş anlamlı değildir. Zıt anlamlı da değildir.
Ödül ve ceza, davranışı başlatmak ve devam ettirmek için veya istenilmeyen davranışın son bulması için kullanılır. Ödül, daha çok bir davranışı yaptırmayı başarmak istiyorsak kullandığımız bir yöntemdir. Davranışı pekiştirmede de kullanılabilir. Ceza ise tam tersidir.
Cimri kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcük, "Cömert, eli açık, bonkör, eli selek" şeklinde gösterilebilir.
Sığ kelimesi için kullanılabilecek olan zıt anlamlı sözcük 'derin' kelimesidir. Aynı zamanda bu kelime günlük yaşamda kız çocuklar için kullanılan bir isim olarak da öne çıkıyor. Dip kısmı ağzından, yüzeyinden ya da cephesinden uzak olan kısımlar derin olarak ifade edilmektedir.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Sözcük kelimesinin eş anlamlısı '' kelime '' sözcüğüdür.
Hareketlerinde tamamen özgür olan kişilere serbest denir.
Cümle Eş Anlamlısı
- Cümle kelimesinin eş anlamlısı tümce kelimesidir.
Ceza ya da yaptırım, genel anlamıyla suç karşılığında uygulanan bir yaptırımdır. Ceza Arapça kökenli bir kelimedir. Anlamı, yapılan kötü bir eylemin karşılığıdır.
TDK'ya Göre Ödül Kelimesinin Eş Anlamlısı
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman bu kelimenin eş anlamlı karşılığı olarak 'mükafat' kelimesi öne çıkmaktadır.
Sulh sözcüğünün eş anlamlısı olarak barış kelimesini karşımızda görmekteyiz. Bu sözcüğün sulh kelimesiyle eş anlamlı olarak olmasının nedeni aynı anlama sahip olmalarıdır. Bundan dolayı sulh sözcüğü ve barış sözcüğü eş anlamlıdır.
Maceranın eş anlamlısı hakkında detaylar. Macera kelimesine karşılık olarak Türk Dil Kurumu 'serüven' sözcüğünü sunuyor. Geçerli olarak macera kelimesine karşılık aynı anlam üzerinden serüven sözcüğü değerlendirilebilir.
Matbaa da bu özelliğe sahip bir kelimedir. Türk Dil Kurumuna göre "basımevi" anlamına gelen matbaa kelimesinin eş anlamı da yine "basımevi" kelimesidir.
Borç kelimesi için kullanılabilecek olan zıt anlamlı sözcük 'alacaklı' olarak öne çıkar.
Konut kelimesinin eş anlamlıları olarak ikametgah, mesken ve ev sözcüklerini kullanabilirsiniz.
Özlem kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından eş anlamlı olarak 'hasret' sözcüğü karşımıza çıkıyor.
TDK'nın sözlüğüne baktığımızda Harp, Cenk, Cidal, Mücadele, Kavga ve Uğraşma aynı zamanda savaş kelimesi ile de eş değer olduğunu görmekteyiz.
Yaş küçüklüğüne ilişkin hüküm, Türk Ceza Kanunu'nun 31. maddesinde düzenlenmiştir: “Fiili işlediği sırada on iki yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılamaz; ancak, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir. (Değişik: 29/6/2005 – 5377/5 md.)
Ceza mutlaka suçla orantılı olmalıdır. Çocuk sorumluluğunda olan bir şeyi yerine getirmediğinde önce uyarılmalı, sonra yaşına uygun bedel ödettirilmelidir. Cezanın neden verildiği çocuğa mutlaka anlatılmalıdır. Çocuk neyi yanlış yaptığını, neden yanlış yaptığını ve neden ceza gördüğünü bilmelidir.
Çocuk eğitiminde istenen davranışları pekiştirmek, istenmeyenleri durdurmak için en sık kullanılan yöntem, ödül ve ceza sistemidir. Ancak çocuk eğitiminde olması gereken daha çok olumlu pekiştirme yani ödüldür. Ödül varken ceza uygulama, aceleci ve sabırsız davranıldığının göstergesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri