Bu durumda vergi kesintilerini yapılıp bakiye hesabınıza gönderilecektir. Beraat vekalet ücreti alacağına faiz işler mi? İcra takibinde kesinleşme tarihinden itibaren işletmek kaydıyla yıllık oranda yasal faiz isteyebilirsiniz.
İcra takibinden kaynaklanan karşı vekalet ücretini takip talebine ekleyemiyoruz. Bunun hesabını icra memuru yapıp takip masrafı olarak ekleyecek. İcra takibine ekleyemediğimiz bir kalem için faiz de isteyemeyiz. Faiz isteyebilmek için bu kalemi, ayrı bir icra takibine konu etmek gerekecek.
Kesinleşmeden icraya konamayacak olan kararlarda faiz başlangıç tarihi kesinleşme tarihi, kesinleşmeden icraya konulabilen kararlarda ise, karar tarihinden itibaren faiz uygulanır. Bu nedenle ceza davalarında hükmedilen vekalet ücretinde faiz başlangıç tarihi, kesinleşme tarihidir.
Öncelikle belirtmem gerekir ki benim tercih ettiğim seçenek icra takibi açarak beraat vekalet ücretini tahsil etmektir. Zira bu sayede hem icra vekalet ücretine hak kazanıyorsunuz hem de alacağınıza faiz işletebiliyorsunuz.
Her ne kadar avukatlık ücreti alacağı miktar itibariyle düşmüş ise de, ilama bağlanan avukatlık ücreti alacağı ilk karar tarihinde muaccel olduğundan, faiz de ilk karar tarihinden itibaren istenebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Faiz temerrüt tarihinden itibaren hesaplanır. Davacı dava dilekçesinde faiz istemiş olmakla birlikte faizin başlangıç tarihini göstermemişse, faiz dava tarihinden itibaren hesaplanır.
Başka bir davada unutulan faiz isteminin, daha sonra bir dava haline getirilerek istenebilmesi, dava tarihine kadar geçen süre için istenilen faiz miktarı ( müddeabih ) belirtilip harcının yatırılması gibi dava açma koşulları da gerçekleştirilmek suretiyle mümkündür.
1- Ceza davasının görüldüğü yerdeki Başsavcılıktan dilekçeyle talep edilebilir. 2- Hazine veya Başsavcılığa karşı icra takibi açılabilir.
Yasal mevzuat gereğince bir avukat müvekkili tarafından verilen vekaletnamesini ilgili dava dosyasına sunmakla birlikte avukatlık ücretine hak kazanmış demektir. Avukatlık ücret sözleşmesindeki ücret ödeme borcu ifa edilmediği takdirde avukat tarafından dava açılabilir ve faizi ile birlikte tahsil edilebilir.
Ceza yargılamasında kendisini, en az bir özel müdafi ile kurduğu sözleşme (vekalet) ilişkisi çerçevesinde temsil ettiren ve aldığı avukatlık (savunma) hizmetinin bedelini, özel hukuk kurallarına göre ödemekle yükümlü olan kişi, beraat eden sanıktır.
Ceza soruşturma evresindeki işler için 2 bin 800, sulh hukuk mahkemelerindeki davalar için 5 bin 500, sulh ceza ve infaz hakimliklerinde takip edilen davalar için 4 bin, asliye mahkemelerindeki davalar için 9 bin 200, ağır ceza mahkemelerindeki davalar için de 17 bin 400 lira avukatlık ücreti alınacak.
Ancak şunu da tekrar belirtmek gerekirse; Türkiye Barolar Birliği tarafından yayımlanan avukatlık ücret tarifesine göre avukatın; asliye ceza mahkemelerinde görülen ceza davalarında 9.200 TL'nin, ağır ceza mahkemelerinde görülen ceza davalarında 17.400 TL'nin altında bir ücret alması kesinlikle yasaktır.
Mahkeme kararlarında davayı kaybeden tarafa yükletilen vekalet ücretleri doğrudan davayı kazanan tarafa ödenebileceği gibi, davayı kazanan tarafın avukatına veya bu avukata ödenmek üzere icra ve iflas müdürlüklerine ödenebilir.
İlamda, faiz ve faizin başlangıcı konusunda bir hüküm bulunmaması halinde karar tarihinden itibaren yasal faiz istenebilir. Ancak, hükmün infazı için kesinleşmesi gereken hallerde, faizin, kararın kesinleşme tarihinden itibaren hesaplanması gerekir.
Dolayısıyla bu talebin ferisi niteliğinde olan yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin de icraya konulabilmesi için kararın kesinleşmesi gerekmektedir.
Faiz talep etmek caiz olmaz.
Yasanın beşinci maddesinin birinci fıkrasına göre, eğer iki yıl üstü ceza alınırsa, devlete karşı suçlar, anayasal düzene karşı suçlar ve avukatlıkla bağdaşmayan suçlar dediğimiz irtikâp, yolsuzluk gibi yüz kızartıcı suçlardan mahkûmiyet varsa kişi avukatlık yapamaz.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Taraflar tüm ücretin peşin olarak ödeneceğini kararlaştırabilecekleri gibi, ücreti taksitlere de bölebilirler. Bu taksitlendirmede ödeme günleri belirli tarihler olarak kararlaştınlabileceği gibi, çeşitli olayların gerçekleşmesi halinde taksitin muaccel olacağı da kararlaştırılabilir.
CMK'nın 327. maddesinde açıkça ifade edildiği üzere; “(1) Hakkında beraat veya ceza verilmesine yer olmadığına karar verilen kişi, sadece kendi kusurundan ileri gelen giderleri ödemeye mahkum edilir. (2) Bu kişinin önceden ödemek zorunda kaldığı giderler, Devlet Hazinesince üstlenilir.”
Yargılama gideri olarak hükmedilen vekalet ücretinin tamamının avukata ait olduğu Avukatlık Kanununun 164/5 uyarınca “Dava sonunda, kararla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekalet ücreti avukata aittir. Bu ücret iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez.” sabittir.
(3) Kanunlar gereği gönderme, yeni mahkemeler kurulması, iş bölümü itirazı nedeniyle verilen tüm gönderme kararları nedeniyle görevsizlik, gönderme veya yetkisizlik kararı verilmesi durumunda avukatlık ücretine hükmedilmez.
Faiz borcunun diğer kaynağı da kanundur. Buna kanuni (yasal) faiz de denir. Kanundan kaynaklanan faiz genellikle sözleşmede hüküm bulunmayan hallerde hüküm ifade etmek üzere düzenlenir48. Sözleşmeden doğan anapara veya temerrüt faizi oranlarının sözleşmede gösterilmemiş olduğu hallerde “kanuni faiz oranları” uygulanır.
Kanuni faiz oranı 3095 sayılı kanun ile 19.12.1984 tarihinden itibaren yıllık % 12 olarak tesbit edilmiştir. Bakanlar Kurulu, 19.12.2005 tarih 2005 / 9831 sayılı karar ile kanuni faiz oranını 01.01.2006 tarihinden geçerli olmak üzere yıllık % 9 olarak belirlemiştir. Halen kanuni faiz oranı yıllık % 9'dur.
Yargıtay, faiz talebi yer almaksızın verilen ıslah dilekçeleriyle ilgili olarak; Dava dilekçesinde faiz istenmişse bunun ıslah ile artırılan miktara da yansıyacağına, Dava dilekçesinde faiz talebi bulunmadığı takdirde, arttırılan miktarın faizi ile birlikte tahsiline hükmedilemeyeceğine.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri