İcra müdürlüklerince, tahsil harcının yanında, bir de Cezaevi harcı (Cez Evleri Yapı Harcı) da alınmakta olup, bu harcın yükümlüsü alacaklıdır. Cezaevi harcının ise oranı, takip tutarının %2'sidir.
Yani bu harç, icra dairelerince (icra müdürlüklerince) tahsil edilen alacaklardan kesilen bir tutardır.
İcra takibinin sonunda miktarı belli olan alacaklarda alacaklıdan alacağın %2'si oranında alınan harca cezaevi harcı denilmektedir. Cezaevi harcının borçludan alınması mümkün olmayıp her halükarda alacaklıdan alınır.
İcra takibi başlatılmasında takip tutarının yüzde 5'i oranında peşin harç alınmaktadır. Bu peşin harç dosya kapatılırken hesaplanacak tahsil harcından düşülmektedir. Cezaevi harcı ise yüzde 2 oranındadır. Bu harçtan alacaklı taraf sorumludur.
2548 Sayılı Yasanın 1. maddesinde; İcra Dairesince miktar ve kıymeti muayyen olan ilamlı ve ilamsız alacaklardan tahsil olunan paranın %2'si ve kıymeti muayyen olmayan ilamların icrasından ise tahsil harcının yarısı nispetinde harç alınır. Bu kapsamda alınan harca cezaevi harcı denilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Kanunun adından anlaşılacağı üzere bu harç, cezaevleri ve mahkeme binalarının inşası, bu giderlerin karşılanması amacıyla alınmaktadır.
Bazı kuruluşların kuruluş ve teşkilat kanunlarında özel hüküm olması sebebi ile ceza evi harcı ödememektedirler. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri kendi kuruluş kanunlarındaki özel hüküm sebebi ile ceza evi harcından muaftır.
Cezaevi harcı:İcra takibinin sonunda miktar ve kıymeti belli olan ilamlı ve ilamsız alacaklardan tahsil olunan paranın %2'si; kıymeti belli olmayan ilamların icrasından tahsil olunan harcın yarısı oranında alınır. Cezaevi harcı alacaklıdan alınır; borçluya yükletilemez. İflas ve konkordatoda cezaevi harcı alınmaz.
Satış harcından kastınız tahsil harcı ise talep halinde cezaevi yapı harcı ile birlikte iade edilir. Ancak haciz, teslim ve satış harcını (59,00 TL) kastediyorsanız bu iade edilmez ancak cezaevi yapı harcı satış kesinleşmeden alınamayacağından yatırılmış olması halinde talep halinde iade edilmesi gerekir.
Cezaevi Harcını Kim Öder? Alacaklı tarafça icra dosyasına yatırılan peşin harç (Yani takip tutarı olan 12.000 TL'nin binde 5'i) 12.000 x 5/1000 = 60,00 TL, 1.092,00 TL'den düşüldükten sonra, dosyada 1.032,00 TL tahsil harcı alınacaktır.
Para yatırma işlemi sadece Vakıfbank ATM'lerinden kartsız olarak gerçekleştirilmektedir. Hükümlü adına yatırılan bu paralar herhangi bir kesinti olmadan hükümlülerin kart bakiyelerine eklenmektedir. Bankamatikten para yatırılırken size verilen 8 ve 9 haneli ID numarasıyla veya 16 haneli kart numarası ile olmaktadır.
Ödenmemesi halinde 15 gün süre tescil edilir. 15 gün içerisinde ödememe durumunda usul esasına göre eksik kararı ile dava ret edilir.
Haricen Tahsil Harcı Oranı
Bu harçtan alacaklı taraf sorumludur. Haricen tahsil harç oranları bazı durumlara göre değişiklik göstermektedir. Tahsilatın haricen yapılacağı durumlarda hacizden önce ödenen paralardan %2,27, hacizden sonra ödenen paralardan ise %4,55 olarak bu oranlar belirlenmiştir.
İcra Dosyası Kapatma Sık Sorulan Sorular
İcra takibi başlatılmasında takip tutarının yüzde 5'i oranında peşin harç alınmaktadır. Bu peşin harç dosya kapatılırken hesaplanacak tahsil harcından düşülmektedir. Cezaevi harcı ise yüzde 2 oranındadır. Bu harçtan alacaklı taraf sorumludur.
Tahsil harcı, alacağın ödenmesi sırasında yatırılan paradan tahsil edilmektedir. Tahsil harcı, alacaklının tahsil edilen parayı kasadan tahsil ettiği esnada alınmaktadır. Tahsil harcını borçlu ödemektedir.
Haricen tahsil bildiriminin borç tahsil edildikten kısa bir süre sonra yapılması gerekir. Çünkü bu süre içerisinde faiz + borç işliyor. Tahsil bildiriminin yapılmaması durumunda faiz ve borç katlanarak artacağı için borçlu zor durumda kalabilir.
Herhangi bir icra takibi işleminin yürütülmesini isteyen kişi, o işlemin yapılması için gerekli olan harcın tamamını peşin olarak ödemesi gerekmektedir. Ödenmezse harca konu işlem yapılamaz.
Harç iadesinin gerçekleşebilmesi için harcı peşin olarak yatıran ilgili tarafın talebi gerekmektedir. Talep olmaksızın iadenin gerçekleşmesi mümkün değildir. Bu noktada, dava sonunda verilen hükmün kesinleşmesi önem arz etmektedir.
Vergi dairesi söz konusu belgeleri incelemekte ve yaklaşık bir ay gibi bir süre içinde harç tutarını verdiğiniz banka hesap numarasına havale etmektedir. Bu süre, ilgili vergi dairesinin çalışma hızına göre farklılık gösterebilmektedir. Bazen iki üç aya çıkması söz konusudur.
Hükümlü ve tutukluların iaşe parası her altı ayda bir belirttiği adrese gönderilerek, iaşe bedeli o günkü şartlarda parasal tutarı kendisinden talep edilmektedir. Parasal miktar o günkü miktar ne ise, onun üzerinden hesaplanan miktardır. Zam ve faiz işletilmemektedir.
Kişi hakkında cezaevi yiyecek bedeli tahakkuk ettirilip tebliğ edildikten sonra borcun ödenmemesi durumunda ödeme gücü araştırması yapılmadan icra takibi başlatılması ve şahsa ödeme emri gönderilmesi açıkça yasaya ve usule aykırıdır. Bu durumda borç usulüne uygun şekilde doğmamış olacaktır.
Kapalı Borcun Tamamının Ödenmemesi Ne Demek? İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım müşterileri, bu bankaların tüm ATM'lerini işlem limitleri dahilinde hiçbir ücret ödemeden kullanabilecek.
Banka ve posta aracılığıyla gelen veya ziyaretçiler tarafından hükümlü ve tutukluların nam ve hesabına yatırılan paralar, idarece görevlendirilecek bir personel tarafından alınarak kayıt edilir. Müdürü bulunan kurumlarda, hükümlü ve tutuklular hiçbir şekilde yanlarında nakit para bulunduramaz.
Hükümlüler/tutuklular adına para yatırma işlemi sadece VAKIFBANK ATM'LERİNDEN KARTSIZ olarak gerçekleştirilmektedir. Hükümlü adına yatırılan bu paralar herhangi bir kesintisi olmadan hükümlülerin kart bakiyelerine eklenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri