Cezaevlerinde kullanımına izin verilen elektronik eşyaların da kapsamı genişletildi. Bu doğrultuda; çocuk ve kadın hükümlülerin bulunduğu odalarda çamaşır makinesi ve kurutma makinesi bulundurulmasına izin verilecek.
Çocuk ve kadın hükümlülerin bulunduğu odalarda çamaşır makinesi ve kurutma makinesi bulundurulmasına izin verilebilir. Her hükümlü, kurum kantininden satın almak kaydıyla bir adet sadece FM bantlı, USB ve benzeri veri depolama, aktarma özelliği olmayan kulaklıklı küçük el radyosu bulundurabilir.
Oda sistemine geçmemiş ceza infaz kurumlarında, koğuşların durumuna göre, bir adet büyük ekranlı televizyon ile buzdolabı bulundurulmasına izin verilebilir. Aydınlatma dışındaki elektrik giderleri hükümlü tarafından karşılanır.
(2) Cezaevi personeline verilecek giyim eşyaları ve teçhizat, Müdürlük tarafından tedarik edilerek personele tahsis edilir. Yazlık ve kışlık giyecek eşyası ve teçhizatının dağıtım ve giyim zamanları, imkanlar nispetinde ve iklim şartları dikkate alınarak Müdürlük tarafından belirlenir.
Her türlü yiyecek, içerek, lacivert veya yeşil renkteki eşyalar, deri niteliği taşıyan eşyalar, kuruma kabul edilmemektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Kurumumuz hükümlü ve tutuklularının nevresim takımı, kişisel eşyaları gibi temizlenmesi gereken çamaşırları belirli bir program dahilinde hijyen kuralları gözetilerek kişiye özel filelerde kurumca belirlenen ücret dahilinde 10 Adet yıkama ve kurutma özellikli çamaşır makinası ile yıkanarak temizlikleri yapılmaktadır.
Madde 67- (1) Hükümlü, ceza infaz kurumlarında merkezî yayın sistemi bulunduğu takdirde bu sisteme bağlı olarak radyo ve televizyon yayınlarını izleme hakkına sahiptir.
Muhtaç durumdaki mahpusların iki seçeneği var. Ya günde 5-6 liraya başkalarının çamaşırlarını yıkamak, temizliğini yapmak ya da günde 6-7 liraya hapishanenin çöp, mutfak işlerinde veya atölyelerinde çalışmak. * Mahpuslar, kendi istekleri dışında ve devletin güvencesinde oldukları iddiasıyla hapishanelerde tutuluyor.
Pembe oda uygulaması Türk hukuk mevzuatına, 30 Mart 2013 tarihli “Hükümlü ve Tutukluların Ödüllendirilmesi Hakkında Yönetmelik”te yapılan değişiklikle girdi. Mahkumların eşleriyle baş başa görüşmelerine imkan tanınması için cezaevlerine 610 adet pembe oda kuruldu.
g) İnfaz ve koruma başmemurları ve memurları ile infaz ve koruma memurluğu öğrencilerinin sakal ve bıyık bırakması yasaktır. Her gün sakal ve bıyık tıraşı olunması zorunlu olup, saçlar kep giyildiğinde dışarı taşmayacak uzunlukta kesilir. Favoriler kulak deliği hizasını geçemez.
Kapalı cezaevleri, büyük şehirlerin eski cezaevleri bu şekilde adlandırılır.. 2 katlı koğuş sistemine uygun inşa edilmiştir. 4, 6, 8, 10 kişilik koğuşlar bulunur.
Eğitim ve iyileştirme programları gerekli kıldığı takdirde denetim altında internetten yararlanılabilir. Hükümlü, odasında bilgisayar bulunduramaz. Ancak, Adalet Bakanlığının uygun görmesi hâlinde eğitim ve kültürel amaçlı olarak bilgisayarın ceza infaz kurumuna alınmasına izin verilebilir.
Hükümlüler, cezalarının son günü öğleden önce tahliye edilirler, ancak Cumartesi, Pazar veya Resmi tatil günleri (İdari tatil günleri hariç) tahliye edilmeleri gereken hükümlüler bir önceki iş günü tahliye edilir.
Cezaevinde bulunan mahkumlara her gün 3 öğün yemek verilmektedir. Bu sebeple cezaevinde bulunan mahkumlardan “cezaevi yiyecek bedeli” tahsil edilmektedir. Bu bedelin tahsil edilebilmesi için kişi hakkında verilen hükmün kesinleşmiş olması gerekmektedir.
2023 günlük yemek bedeli istisnası 110 TL olarak açıklandı. 7 Temmuz 2023 tarihli ve 32241 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 7346 no'lu Cumhurbaşkanı Kararı ile 10 Temmuz 2023 tarihinden itibaren KDV oranı %8'den %10'a çıkarıldı. Böylece 2023 günlük yemek bedeli istisnası 121,00 TL'ye (110 TL + %10 KDV) yükseldi.
ANKARA- Cezaevlerinde uygulanan "zorla traşa" gösterilen tepki Bakanlığı "traşta norm" arayışına yöneltti. Cezaevleri Tüzüğü'nün 226. maddesinde, "tutuklu ve hükümlülerin saç ve sakal kesiminin, toplumun dışarıdaki alışkanlık ve değer yargılarının dikkate alınarak yapılacağı" şeklindeki hükmü ise dikkate alınmıyor.
Tutuklu ve hükümlüler, bu şartları sağladıklarında İdare ve Gözlem Kurulu tarafından oy çokluğu ile seçilmektedir. Seçilen tutuklu ve hükümlüler, cezaevinin özel olarak ayrılan bölümünde, mahremiyet koşullarına dikkat edilerek 3 ile 24 saat arasında eşleriyle görüşebilmektedirler.
Kamuoyunda “Pembe Oda” olarak bilinen, cezaevindeki tutuklu veya hükümlülerin eşleri ile mahrem görüşme yapmalarını sağlayan uygulama aslında “eş görüşmesi ödülü” isimli bir ödüllendirme türüdür.
Tutuklu ve hükümlüler, aileleri ile görüntülü görüşebiliyor: Ancak ücreti 200 TL.
Adli para cezası ödenmediği takdirde günlüğü 100 TL'den hapse çevrilecek, mahkum çevrilen hapis cezasının 2/5'sini cezaevinde infaz ediecektir. Kişi hapiste geçirilen belli bir süre sonunda adli para cezasını ödemek isterse, kalan hapis cezası yine günlüğü 100 TL'den paraya çevrilerek ödenecektir.
Sabah 10:00-12:00, öğlenden sonra 14:00-18:00, akşam 20:00-00.00 arası sessizlik saati uyguluyoruz. Yani bu saatler rutin çalışma saatleri olarak belirlenmiş.
Cezaevine Para Gönderirken Limit Var Mı? Cezaevine para gönderirken herhangi bir limit yok fakat Hükümlü ve Tutukluların Emanete Alınan Kişisel Paranın Kullanımına Dair Yönetmek madde 5'e göre haftalık harcama limiti 500 TL'dir.
Yaşanmış hikayeler | 5275 sayılı yasanın 9/3 maddesi kapsamında cezasını infaz eden hükümlü ve tutuklular teorik olarak çok tehlikeli ve ciddi psikolojik sorunları olduğu kabul edilir.
Hükümlü ve tutuklular Cumartesi veya Pazar günlerinde odalara göre programlanan saatler arasında haftada bir kez olmak üzere 10 dakika süreyle telefon görüşmesi yapar.Tutuklu veya Hükümlününüzün Telefonla görüşme saatleri ve günleri kaldığı koğuş numarasına göre düzenlenmiştir.
Hükümlüler görüşebilecekleri yakınlarından bir veya birden fazla kişi ile haftada bir kez ve bir telefon numarasıyla bağlantı kurarak kesintisiz görüşme yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri